Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hejtmanka Vildumetzová nepustí ani jednu funkci. Chce být i poslankyně za ANO

Autor: base, ČTK - 
22. listopadu 2017
13:21

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) si zatím ponechá i mandát poslankyně. Hejtmanskou funkci bude ale vykonávat jako neuvolněná a bez platu, sdělila ve středu. Vildumetzová získala poslanecký mandát, když ze 4. místa přeskočila i lídra kandidátky ANO Dana Ťoka. Od počátku ale tvrdila, že nechce kumulovat dvě neuvolněné funkce. Vildumetzová je také předsedkyní Asociace krajů ČR.

„Po dlouhém a poctivém zvažování jsem se rozhodla, že si ponechám mandát poslankyně, který jsem díky velkému množství preferenčních hlasů (7 000) v nejmenším volebním kraji získala v posledních sněmovních volbách, a to i přesto, že jsem kandidovala na nevolitelném místě,“ uvedla ve středu Vildumetzová. Vedení hnutí ANO po hejtmanech zvolených v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny chce, aby si vybrali, zda zůstanou v čele kraje, nebo zda budou poslanci.

V kraji bude působit prozatím jako neuvolněná hejtmanka. „Záměrně používám slovo ‚prozatím‘, protože chci během nějakého období nejprve zjistit, jestli jsem vůbec časově schopná obě pozice zastávat,“ doplnila.

Vildumetzová vnímá silnou podporu voličů, kteří jí v parlamentních volbách dali preferenční hlasy. „Tolik kroužků v historii našeho kraje ještě nikdo nedostal a já si toho velmi vážím,“ uvedla. „Zároveň mi ale velké množství občanů každý den píše, abych neodcházela od rozdělané práce karlovarské hejtmanky,“ doplnila.

S vedením kraje a zastupitelským klubem ANO se chce hejtmanka a poslankyně co nejdříve dohodnout na systému fungování v regionu a případně i na tom, kdo ji bude v době nepřítomnosti zastupovat.

Video: Fiala si stěžoval, že jim Babiš zrušil schůzku:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Analgranny ( 22. listopadu 2017 23:18 )

sice vypadá, jak kdyby jí ho tam někdo našrouboval, ale jako jedna z mála ví, co dělá ...

zlymikes ( 22. listopadu 2017 14:25 )

To Okleštěk v Olomouci si nechá funkce všechny a všechny bude dělat na guáno. Ono je lepší si nechat hlavně funkci poslance, protože s tím souvisí různé komise a dozorčí rady, pochopitelně placené a hejtman je jen okrasa při stříhání pásky. A pro prachy do toho Okleštěk šel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa