Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nečasová je vinná. Hnala ji hluboká nenávist, řekl soud ke kauze rozvědky

Autor: base, ČTK - 
22. listopadu 2017
12:54

Za zneužití Vojenského zpravodajství uložil soud Janě Nečasové (dříve Nagyové) dvouletý podmíněný trest a také pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Obžalovaní zpravodajci rovněž dostali podmínky - bývalý šéf zpravodajství Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek 20 měsíců, Kovandův předchůdce Ondrej Páleník 18 měsíců. Soud jim také na pět let zakázal působit ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Středeční rozhodnutí není pravomocné.

Dřívější šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současná manželka, která si podle rozsudku nezákonně zajistila sledování nejen tehdejší Nečasovy manželky Radky, ale také dvou zaměstnanců úřadu vlády, vinu odmítá. Stejně tak ji popírají i zpravodajci, kteří tvrdí, že neprováděli sledování, ale tzv. kontrasledování kvůli tomu, že se premiér obával o bezpečnost své rodiny. Podle soudkyně Pavly Hájkové však byla trestná činnost „nezvratně prokázána“.

Dřívější výpověď Nečasové u soudu ve středu soudkyně označila za účelovou a učiněnou ve snaze vyhnout se trestní odpovědnosti. „Nelze přehlédnout náhlé sjednocení výpovědi s výpovědí svědka Nečase,“ podotkla. Výpověď Nečase, který soudnímu senátu tvrdil, že zpravodajce požádal o sledování své rodiny sám, Hájková výslovně označila za nepravdivou.

„Motivací, proč se svědek Nečas rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu, je snaha prospět obžalované Nečasové,“ konstatovala Hájková. Upozornila, že Nečas byl vůči své současné manželce „ve výrazně submisivním postavení“. „Komandovala ho, nadávala mu. On se jí omlouval a škemral,“ připomněla zachycené telefonní odposlechy.

Státní zástupce Rostislav Bajger požadoval pro obžalované nepodmíněné tresty vězení od tří let a čtyř měsíců do tří let a deseti měsíců.

Motivem Nečasové k zosnování zneužití zpravodajství byla „hluboká nenávist“ k premiérově tehdejší ženě Radce, kterou nechala sledovat. Chtěla prokázat její údajnou nevěru, aby se Nečas rychleji rozvedl, uvedla dnes soudkyně.

„Obžalovaná Radku Nečasovou častovala těmi nejsprostšími nadávkami, které tady dále nebudu uvádět. Snahou bylo prokázat její údajnou nevěru ve světle toho, co obžalované řekla její kartářka,“ konstatovala soudkyně Pavla Hájková při zdůvodnění odsuzujícího rozsudku, kterým Nečasové uložila dvouletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti.

„Tlačila na svědka Nečase, aby se urychleně rozvedl a aby s tímto rozhodnutím už neotálel. Toto jednoznačně vyplynulo z odposlechů,“ zdůraznila soudkyně.

Soud má za prokázané i to, že obžalovaná zasílala Radce Nečasové hanlivé sms zprávy, protože telefony, z nichž byly odesílány, byly u obžalované nalezeny.

Video: Nagyová v telefonu peskovala Nečase:

Video  Nagyová v telefonu peskuje Nečase: Jsi primitiv, ty vole...  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

( 3. března 2018 21:41 )

Doslova a do písmene : Fena se nažrala a ...

mirkazam ( 9. ledna 2018 09:45 )

kuberpidy...... (Y je to přesně tak. B.Rajská velká kámoška této megery...

smeagol ( 23. listopadu 2017 17:27 )

Ty zlate ceske ruce muzou tak makat za par supu v cizich fabrikach.

smeagol ( 23. listopadu 2017 17:16 )

Drive se lidi dokazali z ostudy i zabit. Dneska si na ostudu elita nehraje, chodi dal drze a mysli si, ze jsou nedotknutelni. Coz v tomto state nejspis jsou. Kdyz uz jdou do basy, zahadne tam onemocni smrtelnou chorobou (Pitr, Janousek atd.)a po propusteni nastane zazrak bozi a uzdravi se. A uplne nejhorsi je, ze i kdyz je jim prokazana vina z rozkradani, tunelu, korupce, nikdo jim ty nakradene miliony a miliardy nevezme.

smeagol ( 23. listopadu 2017 17:06 )

Uz aby to bylo, planeta Zeme si bez lidi vydechne ulevou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa