Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česko má být za okupaci vděčné, píší v Rusku. „Šílenec s vylízaným mozkem,“ běsní Zeman

Video se připravuje ...
Autor: jer, ČTK, vr, vei - 
22. listopadu 2017
11:20

Český prezident Miloš Zeman tvrdě odsoudil ruský článek o okupaci Československa, který vyšel právě v době jeho návštěvy Moskvy. Autor píše, že by Československo mělo být Sovětskému svazu vděčno za rok 1968, článek se objevil na webu ruské armádní televize Zvezda, řízené ruským ministerstvem obrany. Zeman chce vysvětlení od ruského premiéra Medveděva a protestuje také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ‚sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor úterního článku Leonid Maslovskij, kterého provází na ruském internetu pověst publicisty snažícího se rehabilitovat sovětské zřízení. Zvezda zároveň podotkla, že jde o osobní názory autora, které nelze ztotožňovat s názory redakce.

Zeman: Šílenec s vylízaným mozkem

O článku se český prezident Miloš Zeman dozvěděl podle všeho až v Moskvě, kdy už měl za sebou schůzku s prezidentem Vladimirem Putinem, téma chce otevřít ale před premiérem Medveděvem, se kterým se setká ve středu. 

„Včera byl v TV kanále Zvezda publikován příspěvek jakéhosi šílence s vylízaným mozkem, který prohlašoval, že v roce 1968 sovětská armáda pomohla Československu tím, že ho okupovala. To prohlášení je urážkou českého národa,“ řekl Zeman ve svém prohlášení na rusko-českém ekonomickém fóru. 

Článek považuje za provokaci a ne náhodou prý vyšel právě ve dnech, kdy je česká delegace v Rusku. „Nechtěl jsem o tom hovořit, abych nebouřil vody.  Že ten článek vyšel v době mé návštěvy Moskvy, považuji za záměrnou provokaci. Dnes odpoledne na setkání s premiérem Medevědvem budu žádat, aby se premiér od této provokace distancoval. Chci věřit, že se s tím nebude ztotožňovat, protože v opačném případě by došlo k vážnému porušení rusko-českých vztahů,“ pokračoval Zeman. 

Domů zatím neodletí

Někteří údajně českého prezidenta vyzývají, aby přerušil cestu po Ruské federaci a vrátil se zpět domů. Zatím to prý ale neudělá. „Jedno prohlášení by nemělo narušit naši spolupráci, ale očekávám, že se k tomu ruští představitelé postaví čelem a tuto provokaci razantně odmítnou,“ uzavřel pobouřený Zeman. 

Že bude česká reakce ostrá už naznačilo i předešlé vyjádření Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který mluvil s redaktorkou Blesku přímo v Rusku. 

Okupace Československa Okupace Československa | profimedia

„Je to prolhaný, urážlivý a hloupý článek, který mě mimořádně rozčílil. Ti, kteří přepisují historii, jsou ubožáci. Tento útok nezůstane bez patřičné odezvy,“ řekl mluvčí. 

Podle hradního zdroje jde o provokaci přímo vůči Zemanovi. Ač je vůči Rusům přátelský partner, není úplně nekritický.(Před Vladimírem Putinem včera například kritizoval odvetné ruské sankce.) 

Protestují i zástupci podnikatelů

„Srpen 1968 byl, je a bude vždy zlou, krutou a nesolidní okupací,“ pokračoval v kritice za českou stranu na rusko-českém ekonomickém fóru také Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

A ostře zareagoval také prezident hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Oba stojí včele doprovodné mise podnikatelů, kteří jsou součástí prezidentské delegace v Rusku. Dlouhý mluví o to, že je text článku „diluviálně stalinistický a pitomý,“ tvrdí, že nebýt toho, že se datum vydání publikace kříží s dobou návštěvy českého prezidenta, šlo by nad tím mávnout rukou. 

Někteří bývalí diplomaté a akademici dokonce požadují konec česko-ruského diskuzního fóra, které Zeman s Putinem slavnostně domluvili. Podle Zaorálka na popud ministerstva zahraničí. I proto Zaorálek tento krok nepodporuje. Právě na fóru, kam by měla mít přístup i ruská opozice, by se o událostech jako byl rok 1968 mělo diskutovat.


Pobouřený je i šéf diplomacie

„Podmínkou zlepšení vztahů mezi ČR a Ruskem je, aby ruská média spojená s vládními institucemi nezveřejňovala stanoviska, která jsou hrubým překroucením a dezinterpretací událostí roku 1968 v ČSSR. Nechceme poslouchat (číst), že jsme v roce 1968 čelili Západem organizovanému puči,“ zareagoval také ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek.

Ten v minulosti při podobných příležitostech připomínal, že v roce 1993 jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy tehdejší prezident Boris Jelcin, nynější prezident Vladimir Putin uznal morální odpovědnost Ruska za rok 1968 v roce 2006.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Ruská státní televize Rossija 1 před dvěma lety odvysílala snímek o „odtajněných stránkách“ dějin Varšavské smlouvy, ve kterém obhajovala i sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968. Miloš Zeman tehdy prohlásil, že ruská televize lže, a invazi označil za zločin. Prezidentův názor zopakoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru. Dodal, že názor Zemana je neměnný.

O lžích k invazi by měla mluvit delegace, míní Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek chce, aby se na jednáních prezidenta Miloše Zemana v Rusku mluvilo o překroucených informacích k srpnu 1968. Zaorálek to napsal na Twitteru.

„Odsoudil jsem článek z titulu své funkce ministra zahraničí a informoval jsem doprovod p. prezidenta, aby toto téma zvedli při jednáních v RF,“ uvedl Zaorálek v diskusi, která se vedla pod původním stanoviskem k článku. Uživatelé Twitteru ministra vyzývali, aby na informace reagoval oficiální cestou, například předvoláním ruského velvyslance v ČR. Zaorálek podotkl, že ruský ambasador je v Rusku společně s prezidentem Zemanem.

Podle reakcí dalších českých politiků je článek ponížením Česka a je na místě, aby se proti němu česká diplomacie ohradila. „Každý slušný člověk by se po tomto sebral a odjel pryč, to platí i pro těch 120 podnikatelů,“ napsal na Twitter první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Slušný prezident by tam vůbec nejezdil a normální velvyslanec a ministr zahraničních věcí by se ohradil!“ dodal.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík označil článek za hloupý propagandistický výrok, který ukazuje, jak důležité je být součástí evropských demokratických států. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský vyzval k ukončení prezidentské návštěvy. „Je možné větší ponížení? Ne. Je možné pokračovat v návštěvě? Ne. Zeman z České republiky dělá pokračováním návštěvy vazaly Putinova Ruska,“ míní.

Čechoslováci prý ve válce nepomohli, dodávali nacistům zbraně

Autor článku tvrdí, že politická krize v Československu, stejně jako v dalších zemích socialistického bloku, musela dříve či později vzniknout vinou sovětského vůdce Nikity Chruščova obviňujícího svého předchůdce Josifa Stalina z postihu milionů nevinných lidí. Podle autora šlo o „velkolepé vítězství západních tajných služeb a páté kolony uvnitř SSSR“. Nepřátelé Ruska tím dostali zbraň, s níž mohli proniknout do sovětské pevnosti, jak toho Západ využil v roce 1968 v Československu. K politické krizi podle autora posloužilo i rozdmýchávání „národnostní záště mezi Čechy a Slováky“, jakož i skutečnost, že „Československo nebojovalo proti Sovětskému svazu a necítilo vinu vůči naší zemi“.

„V zájmu pravdy je třeba říci, že ruské krve během války se vinou Československa neprolilo méně, než vinou Maďarska a Rumunska, jejichž armády spolu s Německem zaútočily na SSSR v roce 1941. Československo od roku 1938 a po celou válku dodávalo německým vojskům obrovské množství zbraní, kterým zabíjeli sovětské vojáky a mírumilovné obyvatele naší země,“ napsal publicista.

Zatímco Klement Gottwald podle článku budoval „kvetoucí socialistické Československo“, Antonín Novotný spolu s Chruščovem zemi rozvraceli nepromyšlenými reformami, které snížily životní úroveň a způsobily protisocialistické a protiruské nálady. Novotného nástupce Alexandr Dubček hned upadl pod vliv lidí, kteří pod pláštíkem demokratizace a budování socialismu s lidskou tváří se chystali vydat zemi Západu.

„Socialismus byl vždy s lidskou tváří, ale kapitalismus byl vždy s tváří hitlerovců a jim podobným americkým liberálům, kteří vraždili děti Koreje, Vietnamu, Grenady, Jugoslávie, Iráku, Libye, Libanonu, Sýrie a dalších zemí, které USA shledaly nedostatečně demokratickými,“ poznamenal autor. Další vývoj za Pražského jara líčí v duchu někdejší sovětské propagandy coby „skrytou přípravu na změnu státního zřízení“ a vystoupení z Varšavské smlouvy, k čemu NATO vytvořilo speciální středisko, „štáb úderné skupiny“, aby později „cennou zkušenost“ využilo ke zničení SSSR.

„Z vojenského hlediska jiné východisko nemohlo být. Odtržení Sudet od Československa a tím spíše celé země od Varšavské smlouvy a spojenectví s NATO by vystavily úderu uskupení spojeneckých vojsk v NDR, Polsku a Maďarsku. Potenciální protivník by získal přímý přístup k hranici Sovětského svazu. Vůdci zemí Varšavské smlouvy dobře chápali, že události v Československu představují posun NATO na Východ,“ míní autor o zásahu z 21. srpna 1968 a dodává, že proti síle pěti armád se neodvážila zasáhnout ani československá armáda, ani NATO.

„V Československu naši vojáci předvedli, že na Zemi není lepší národ, než Rusové,“ píše autor. Dokázali to podle něj tankisté z 1. gardové tankové armády, kteří prý úmyslně sjeli z horské silnice do propasti, aby nepřejeli děti, které tam nastrčili „hnusní provokatéři“. Smrt Jana Palacha byla podle autora připravena „podobně, jako se v současnosti cvičí sebevražední atentátníci“ a „podpálili jej, politého benzinem, aby to líčili jako akt sebeupálení na protest proti vstupu vojsk“.

Vstup vojsk tak podle autora uchránil bezpečí zemí Varšavské smlouvy před NATO a Češi by měli být vděční sovětské armádě za to, že Sudety zůstaly součástí Československa, že jejich stát existuje v stávajících hranicích a lid se vyhnul obrovskému množství obětí, které vždy provázejí státní převrat.

Vzpomínky Jiřího Chrastila na 21. srpen 1968:

Video  Vzpomínky Jiřího Chrastila na 21. srpen 1968 a jeho tehdejší barevné fotografie  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

janetazahro ( 22. listopadu 2017 19:19 )

Ty jsi fakt ten největší ubožák, pokud musíš používat taková slova a výhružky To je teda hnus

janetazahro ( 22. listopadu 2017 19:14 )

janetazahro ( 22. listopadu 2017 19:06 )

Nikomu nic neuniklo, spíše tobě z dějin. Kdo koho osvobodí, se dohodli Stalin, Churchill a Roosevelt ke konci 2. světové války. Byla stanovena tzv. demarkační čára. Takže až k Plzni mohli Amíci a východ chtěli Rusové. Viz : kopíruji z oficiel.zdrojů a mohla bych daleko více, ale není tolik místa. Linie, která měla mít čistě vojenský účel, se změnila v politické rozhraní, které bylo počátkem významných změn v poválečném Československu. Sovětský svaz chtěl linií minimalizovat přítomnost americké armády na území Čech. Chceš ještě více ? Osobně děkuji za osvobození Američanům i Rusům.

marais ( 22. listopadu 2017 17:48 )

Kdo vyvolal krizi v r. 1968 u nás ? Politici, co začli zrazovat spojence.. ..uvidíme ten frmol, až budem zrazovat Nato!

marais ( 22. listopadu 2017 17:40 )

sám jsi přešlap, co tu opruzuje!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa