Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pospíšil chce šéfovat TOP 09 i navzdory Kalouskovi. Jiný kandidát do čela strany není

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
21. listopadu 2017
05:00

Miroslav Kalousek zatahuje oponu ve vedení TOP 09. Po osmi letech, kdy stranu zakládal s Karlem Schwarzenbergem, už nebude o víkendu kandidovat na žádnou volenou funkci. Důvod? Volební výprask pro Topku, která se jen těsně dostala do Poslanecké sněmovny. Jediný, kdo se oficiálně o křeslo šéfa strany hlásí, je tak její čerstvý člen, bývalý místopředseda ODS, europoslanec Jiří Pospíšil. 

„Protože jsem dostal podporu od pražské organizace, kde jsem členem, tak jsem se rozhodl, že tuto výzvu přijmu a budu kandidovat,“ řekl Blesk.cz při oslavách 17. listopadu přímo na pražské Národní třídě Pospíšil. Podle informací Blesku přímo z ústředí strany je tak zatím jediným adeptem, který si o kandidaturu nahlas řekl.

Kalousek je proti

Nadšený z toho ale není odcházející předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl do roku 2015 místopředsedou strany a poslední dva roky její šéf. „Tak jako já jsem zatížen svou minulostí, s KDU-ČSL z dob, kdy jsem KDU-ČSL předsedal, tak on je úplně stejně zatížen z dob, kdy byl místopředsedou ODS, takže má ty samé limity co já,“ řekl na adresu Pospíšila při oznámení svého odchodu z čela TOP 09 Kalousek.

V čele strany, která získala v říjnových volbách jen 5,31 procent hlasů a má pouze 7 poslanců, by měl stát podle Kalouska někdo, kdo nebyl v minulosti v jiné straně – a to i proto, aby prý mohlo dojít k integraci proevropských nelevicových stran. „Domnívám se, že by tuto integraci měli provádět lidé, kteří nemají tyto zátěže z minulosti,“ dodal Kalousek.

Z výrazných tváří TOP je ale v názoru na ohlášenou kandidaturu Jiřího Pospíšila téměř osamocený.

„Považuji Jiřího Pospíšila za vhodného kandidáta na předsedu. Já osobně budu kandidovat na řadového místopředsedu,“ řekl Blesk.cz v pondělí dosavadní první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Právě on po volebním výprasku Topky, kdy neobhájil poslanecký mandát a strana tak za Plzeňský kraj nebude mít ve Sněmovně nikoho, oznámil hned po volbách, že post zástupce předsedy už obhajovat nebude.

Tandem s Ženíškem

Pospíšil ale doufá, že pokud bude zvolený předsedou TOP 09, bude se moct o Ženíška ve vedení opřít.

„Není žádným tajemstvím, že léta spolupracuji s Markem Ženíškem, že u mě pracoval na ministerstvu, kde byl mým náměstkem. Je to člověk, kterého znám léta, je to slušný, pracovitý, poctivý člověk, kdyby kandidoval, tak já si dovedu spolupráci s ním velmi dobře přestavit,“ vyslovil Pospíšil přání, aby Ženíšek z vedení TOP úplně nezmizel. Ostatní jména ale Pospíšil prozradit nechtěl.

 „Nepatřím k lidem, kteří si diktují nebo určují podmínky, za kterých jsou ochotni pro někoho pracovat. To znamená, v každém případě se rozhodnou delegáti. TOP 09 je strana chytrých lidí, kteří vědí, co udělat pro to, aby strana nastoupila cestu obrození a aby se v příštích volbách ukázalo, že začínáme jít opět nahoru,“ dodal Pospíšil.

Heger jde raději k rentgenu

Kandidaturu Pospíšila nedávno v rozhovoru pro Blesk.cz ocenil také Leoš Heger. Lékař, který stejně jako Ženíšek také neobhájil mandát poslance, se vrátí nejspíš k rentgenu královéhradecké nemocnice, které dřív šéfoval.

„Jsem velmi rád, protože to je člověk, který je v politice velmi zkušený, zcela určitě by Topku dokázal pozitivně ovlivnit,“ řekl k Pospíšilově kroku Heger.

Stejně jako Kalousek už ani Heger nechce být ve vedení strany. Toto rozhodnutí prý ale se špatným volebním výsledkem TOP 09 nesouvisí.

„I kdybych ve volbách dopadl dobře, tak bych ho nechtěl obhajovat, protože je tam řada mladších lidí, kteří by si to měli taky vyzkoušet,“ dodal pro Blesk.cz bývalý ministr zdravotnictví, který v sobotu skončí ve funkci řadového místopředsedy TOP 09.

Pekarová Adamová chce raději dítě

Žhavou kandidátkou na předsedkyni strany podle mnohých straníků byla těsně po volbách dosavadní místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Chvíli to dokonce vypadalo, že by v TOP 09 mohla být po dlouhé době první žena, která stane v čele parlamentní strany. Ona sama ale boj o nejvyšší partajní funkci vzdala.

„Nikdy jsem se netajila tím, že chci brzy založit rodinu. S prací poslankyně mateřství skloubit jde, předseda teď ale straně musí obětovat vše,“ zdůvodnila své rozhodnutí Pekarová. Pro Blesk.cz potvrdila, že se o víkendu pokusí získat post první místopředsedkyně. A Pospíšila patrně ve volbě předsedy podpoří.

„Budu se ucházet o post první místopředsedkyně. Kandidaturu Jiřího Pospíšila vítám, ale mrzí mě, že po osmi letech existence strany máme jen jediného kandidáta,“ dodala poslankyně.

Jiří Pospíšil spolupracuje s TOP 09 dlouhodobě. Na společné kandidátce Topky a hnutí STAN byl v roce 2014 zvolený europoslancem. Získal 77 tisíc preferenčních hlasů – nejvíc z celé republiky. 

Mise k dalším volbám

„V tuto chvíli objíždím jednotlivé sněmy, jednotlivá setkání straníků, vysvětluju jim svůj program – nazval bych ho pracovně Obrození TOP 09. Je třeba udělat vše pro to, abychom se vrátili ke dvouciferným číslům,“ pokračoval Pospíšil v rozhovoru pro Blesk.cz. Program chce ale nejdříve představit o nadcházejícím víkendu v pražském Hotelu Don Giovanni delegátům volebního sněmu.  

Důležité je podle Pospíšila začít téměř okamžitě pracovat na přípravě dalších voleb. Ty nás čekají už příští rok na podzim, kdy lidé budou vybírat část senátorů a také nová zastupitelstva měst a obcí.

„Je možné prohrát jedny volby. TOP 09 tyto volby prohrála (volby do Poslanecké sněmovny – pozn. redakce), to ovšem nemusí nic znamenat. Je třeba, aby už ty příští volby ukázaly, řekněme určitý návrat, nikoliv další pokles,“ uzavřel Pospíšil, který je přesvědčený, že by zvládl roli předsedy TOP 09 i přesto, že tráví dost svého pracovního času jako europoslanec v Bruselu. Připomněl například vůdce slovenské opozice Richarda Sulíka – předsedu SaS, který je europoslancem, anebo chorvatského premiéra, který vedl stranu a kandidoval z lavice v Evropském parlamentu.

Dění na sněmu TOP 09 budeme sledovat přímo na místě. Vše podstatné se tak dozvíte na našich stránkách blesk.cz/zpravy.

Výsledky voleb si připomeňte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 21. listopadu 2017 10:51 )

Iniciativní hlupák je horší, než třídní nepřítel!

bibijana ( 21. listopadu 2017 10:40 )

Škoda, že Kalousek a jemu podobní tuto stranu poškodili svým jednáním. Zasazuji se o ochranu zvířat a ke cti této strany i samotného Pospíšila musím napsat, že jak on, tak i TOP09 mají ochranu zvířat ve svém programu.

zeleny.ropak ( 21. listopadu 2017 09:57 )

Vy kluci z TOPky(samozřejmě i děvčata) už nevíte, jak u těch koryt zůstat. Proto lavírujete, jak se dá . Je vaší ostudou, že nemáte své kandidáty na europoslance, šéfy strany a nikoho, kdo by vás zformoval. To je vlastně důsledek toho, jak vlastně tato strana vznikla. Od KDU ČSL se oddělila frakce vychcánků, kteří chtěli koryta a nezbylo na ně. Tak vznikla nikým nevolená TOP09. Že je potom pár pomatenců volilo, je už druhá věc. Kdyby nedostali pofiderní hlasy ze zahraničí v těchto volbách, tak už zmizeli z politické scény navždy.

zaka ( 21. listopadu 2017 09:49 )

Najděte někoho s touto orientací který je pevný v zásadách,jsou to takoví straničtí cestovatelé a vsadím se když klerici z Topky ho nezvolí předsedou tak potáhne do další strany.

dr.x.crement ( 21. listopadu 2017 09:26 )

už ses vyzvracel????nekopej do mrtvol!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa