Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek vytáhl „nemravnou“ opoziční smlouvu číslo 2. Schwarzenberg stál za plentou

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. listopadu 2017
13:00

První den nové Sněmovny, první usednutí do lavic ze strany 125 nováčků. Zůstala však i řada zkušených sněmovních harcovníků. Nově zvolení poslanci v pondělí zahájili své jednání přebíráním osvědčení o zvolení. A také sérií tiskovek poslaneckých klubů, na nichž vystoupili mj. Miroslav Kalousek s poslanci TOP 09 včetně Dominika Feriho. Kalousek varoval před opoziční smlouvou číslo 2. Karel Schwarzenberg v tu chvíli zůstal za plentou. Proč?

Kalousek v pondělí ve Sněmovně upozornil, že TOP 09 je součástí Demokratického bloku společně s ODS, KDU-ČSL a STAN. „Samozřejmě platí, že nebudeme volit zástupce hnutí ANO na předsedu Sněmovny,“ upozornil.

„My si samozřejmě neumíme představit, že bychom mohli vyjádřit důvěru vládě vedené bývalým komunistickým agentem tajných služeb, člověkem, který je stíhán a evidentně zneužívá moc. I kdyby tam opsal 60 procent programu TOP 09, tak taková vláda prostě nemůže mít naši důvěru,“ navezl se Kalousek tradičně do Andreje Babiše.

Kalousek varoval před opoziční smlouvou a tichými společníky

Kalousek přitom vytkl prezidentovi Zemanovi, že po šéfovi ANO Babišovi nepožadoval podpisy většiny poslanců - tedy 101 podporovatelů jeho menšinové vlády. „Není pravda, že právo na předsedu Sněmovny má nejsilnější strana. Vždy předsedu Poslanecké sněmovny nominovala ta většina, která umožnila vládě vládnout,“ upozornil Kalousek a pokračoval: „Jestliže bude tento týden zvolen předseda Sněmovny většinou hlasů, pak se jedná o tu většinu, která chce umožnit menšinové vládě vládnout třeba bez důvěry, pak vstupujeme do režimu opoziční smlouvy číslo 2.“

Kalousek přitom varoval, že „opoziční smlouva číslo 1 byla výrazně mravnější, protože ta většina byla přiznaná“. Podle šéfa Topky, který se však nebude znovu ucházet o víkendu o předsednické křeslo, dojde na novou opoziční smlouvu, pokud dojde na zvolení Radka Vondráčka šéfem Sněmovny. „Bude tady sice vládní většina, ale ve formě tichých společníků, kteří to nebudou chtít přiznat,“ dodal. 

    

Schwarzenberg za plentou

Zatímco Miroslav Kalousek spolu s poslanci TOP 09 po boku včetně Markéty Pekarové Adamové a Dominika Feriho řečnil v atriu, Karel Schwarzenberg chyběl. Tiskovku po jednání poslaneckého klubu jednoduše nestihl. Nejstarší zvolený poslanec tak zůstal za plentou a do tiskovky nezasáhl.

Řešila se přitom i zahraniční politika, ve které je kníže kovaný. Situaci v Česku srovnal Kalousek se situací v Německu, kde kancléřce Angele Merkelové krachl pokus o sestavení vlády CDU/CSU se Zelenými a Svobodnými. „Dva měsíce se tam vedly skutečná, usilovná, nikoliv předstíraná jednání o ustavení vlády,“ rýpl si Kalousek do ANO.

„Když padla informace, že jednání nevedou k cíli, tak nenapadá designovanou premiérku Merkelovou jít za prezidentem SRN a říct: Oni si se mnou nechtějí hrát, tak já budu vládnout menšinovou vládou bez důvěry. To je prostě něco naprosto vyloučeného. Přesto v ČR se tohle stalo pouze po týdnu předstíraných jednání,“ doplnil Kalousek. Německo i Česko mají demokratické Ústavy, výklad Zemana s Babišem nemá s demokratickou aplikací vůbec nic společného, míní Kalousek.  

Do Babiše si rýpl i Bělobrádek. Makání si představuje jinak

Kalousek přitom nebyl jediným, kdo se pustil do kritiky ANO, Andreje Babiše a jeho lidí. Před novináře předstoupil pro změnu sám Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ohradil se proti vyjádření, že lidovcům byla nabízena jednání o vládě. S ANO prý řešili jen ustanovení vedení Sněmovny a výborů.

„My jsme nebyli k takovým jednáním vyzváni. Zopakoval bych i slova pana Babiše, který veřejně prohlásil, že s námi o vládě neuvažovali, a proto považuji i za pokrytecké a slovy pana Babiše za lživé, pokud říkají jeho spolustraníci nebo i on sám, že jsme byli vyzváni k jednání o vládě a že jsme ji odmítli. To není žádná pravda. My jsme žádné jednání o vládě s hnutím ANO neodmítli. Jenom jsem zopakoval, že naše podmínky stále trvají,“ upozornil Bělobrádek.

A jmenoval právě tyto podmínky lidovců. „Ve vládě nemá být člověk, kterému hrozí kriminál,“ podotkl šéf lidovců. Vláda by podle něj neměla ani uvažovat o vystoupení z EU a nesměla by dělat zásadní změny Ústavy. „Z tohoto hlediska je třeba, aby si kluci v ANO vyjasnili svoje stanoviska, protože pak to vypadá, že více blábolí. Na jedné straně něco říká pan Babiš, proti tomu říká něco pan Faltýnek, něco jiného říkají další ministři za hnutí ANO,“ vzkázal.

Babiš: Makám 20 hodin denně. I o víkendu

Pokud nějaké jednání o koalici mělo být, asi to lidovcům zapomněli říct, prohodil ironicky Bělobrádek. „Jsou tak zaneprázdněni předvolební kampaní a makáním, že to nestihli... Já si makání představuji jinak. Určitě je důležitější jezdit za voliči na pivo,“ řekl s narážkou na výjezdy Andreje Babiše, který se po volbách vydal děkovat voličům.

Andrej Babiš si na tiskovce ANO následně postěžoval na lži a manipulace. „Já fakt nerozumím tomu, když někdo říká, že málo makám. Makám 20 hodin denně. I přes víkend,“ vzkázal Babiš. „My makáme. Já se musím skutečně smát, když někteří členové vlády, kteří toho moc neodpracovali, nás vyzývají, abychom makali,“ vzkázal po slovech Bělobrádka Babiš. A upozornil na 21 schůzek ohledně uspořádání Sněmovny.

Když vás desetkrát odmítne holka...

Šéf ANO si stěžoval na to, že jeho hnutí bylo všemi stranami odmítnuto. „Když máte zájem o nějakou holku a desetkrát vás odmítne, tak ji budete otravovat? Když vám jasně řekne, že ne?“ glosoval to Babiš. Stěžoval si přitom na dezinformace a upozorňoval, že ANO ctí Ústavu.

„Jenom bych pro pořádek zopakoval, že volby vyhrálo hnutí ANO. A hnutí ANO hned po volbách a to už 24. října jasně deklarovalo, že nabídne ODS účast na vládě, protože máme dohromady 103 poslanců. Potvrdili jsme to veřejně, říkali jsme ´pojďme jednat´, máme sice různé názory na EET, ale jsme připraveni. Já tady mám celý monitoring vyjádření všech předsedů stran a hnutí, kteří kategoricky odmítli účast na vládě s námi,“ říkal dnes Babiš.

„My jsme zase odmítli vládu s KSČM a SPD. Ale já tomu nerozumím, těm vyjádřením, když někdo dnes tvrdí, že jsme někoho nezvali do vlády, když jednoznačně jsme byli všude odmítnuti. To znamená, že nám nic jiného nezbylo, jenom sestavit menšinový kabinet,“ dodal Babiš předtím, než se vydal složit stejně poslanecký slib.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 20. listopadu 2017 20:44 )

1912:

razuzana ( 20. listopadu 2017 18:13 )

Kalousku už jste trapnej..... uznejte porážku a jděte do pr........

hejhej ( 20. listopadu 2017 16:51 )

A opět uřvaný, arogantní opilec Kalousek. Do PS se dostali podvodem ( zajímavé na poslední chvíli????? měly by se přepočítat hlasy), pidistrana, která chce rozhodovat. To se týká vlastně jejich " seskupení" proti demokracii, i když jich mají plnou hubu a nedokáži respektovat výsledky voleb. Pro lidi nedělají nic, jenom pro své koryta. ODS, TOP09, STAN a KDUČSL by měli , pokud budou předčasné volby vypadnout. Jsou to škůdci demokracie !!!!!!

car1 ( 20. listopadu 2017 16:39 )

no, když jiné velké učitele nenašel.

moiaza ( 20. listopadu 2017 16:38 )

Já se divím, že ještě je někdo ochotný slinty tohoto psychopata číst, nebo poslouchat. Já už jeho výplody dávno nesleduji. Je to ubožák!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa