Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéfem ČSSD chce být hejtman Běhounek. Na sjezd v Hradci si ale klade podmínky

Autor: vei/ČTK - 
19. listopadu 2017
20:30

Mimořádný sjezd ČSSD, který je reakcí na slabý výsledek strany ve volbách, se uskuteční 18. února v Hradci Králové. Návrh předsednictva v neděli schválilo širší vedení strany. Na zasedání se přihlásil jako jeden ze zájemců o funkci předsedy strany hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Kandidaturu komplikuje fakt, že není členem, podmínil ji navíc tím, aby se do popředí ve straně vrátili někteří upozadění členové.

Běhounek jmenoval například někdejší hejtmany Jiřího Zimolu a Michala Haška či bývalého předsedu poslaneckého klubu Jeronýma Tejce. Současný místopředseda Jan Birke oznámil, že funkci ve vedení téměř jistě obhajovat nebude, chce se soustředit na obhajobu postu starosty Náchoda.

Únorovým termínem sjezdu vyslyšel nedělní ústřední výbor volání straníků, aby se mimořádný sjezd s volbou nového vedení uskutečnil co nejdříve. Neuspěly návrhy, aby nového šéfa ČSSD místo delegátů vybírali všichni členové, ani návrhy na několikadenní sjezd. Jednodenní sjezd se uskuteční kvůli úsporám ve vlastním objektu strany v Hradci Králové. Ekonomický ředitel Martin Starec novináře informoval, že ČSSD bude příští rok hospodařit s příjmy i výdaji ve výši 137 milionů korun.

Běhounek chce zpět pučisty, ti se ale vracet nemíní

Běhounek je ochoten o kandidatuře uvažovat, ale trvá na tom, aby se zapomnělo na staré výčitky a animozity, aby ČSSD začala využívat informační technologie a řešila otázku svého sídla, Lidového domu v Praze. Běhounek je přesvědčen, že bez návratu některých upozaděných osobností „to nejde dál“. Zmínil Zimolu, Haška a Tejce, kteří byli po volbách před čtyřmi lety aktéry tzv. lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana, kde někteří sociální demokraté jednali o povolební perspektivě bez lídra ČSSD Bohuslava Sobotky. Hašek ani Tejc se ale do vedení strany vracet nechystají.

Běhounka k vyjádření ohledně kandidatury vybídl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), který navrhuje, aby sociální demokracie na jaře svolala sjezd kvůli změně stanov a diskusi. „Teprve poté, až budou přeregistrovány na ministerstvu vnitra, provést volbu podle těchto stanov,“ vysvětlil Netolický.

Krok by umožnil kandidovat Běhounkovi, současné stanovy totiž požadují, aby předseda a místopředsedové byli v ČSSD alespoň čtyři roky. Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec po jednání ústředního výboru novinářům řekl, že Netolického návrh musí prostudovat právní komise ČSSD, aby nebyl napadnutelný u správního soudu.

Jihočeská ČSSD dnes vyzvala stranu k ekonomické stabilizaci i za cenu toho, že by měla prodat Lidový dům v Praze. Podle jihočeských sociálních demokratů je dobrá kondice strany cennější než vlastnictví sídla na atraktivní pražské adrese. Stranu také vyzvali, aby se chovala maximálně skromně a tolerantně. Podle nich by se například měla otevřeně stavět za partnerství homosexuálů.

Informace s výsledky voleb i o povolebních vyjednáváních naleznete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 21. listopadu 2017 09:22 )

ty politice vůbec nerozumíš..ale taky si dostal přidáno?

marais ( 21. listopadu 2017 09:19 )

Vlada čssd měla nejlepší výsledky! Čssd vadila jak pravici, tak i levici i mediím.A pozitiva vlády si přisvojil byznysmen Babiš.

agfor ( 20. listopadu 2017 13:13 )

Z vlády musí, i když se jim nechce. Ale v parlamentě budou strašit dál. Tihle lehkoživkové se koryt dobrovolně nikdy nevzdají.

agfor ( 20. listopadu 2017 13:08 )

Ššci z ČSSD už zajímají jen 6% nesvéprávných voličů.

moiaza ( 20. listopadu 2017 10:48 )

ČSSD si podřízla pod sebou větev podlým podrazem na Babiše. Nejsem volič Babiše, nemám ho rád, ale takové svinstva těsně před volbami se nedělají. Zvláště, když 3 roky spolupracovali spolu a nic jim nevadilo. Sobotka je buď krátkozraký, nebo šíleně hloupý, že vyhodil Babiše. I obyčejný primitiv věděl, že tím jen Babišovi nahraje na směč. Tady nešlo o Babiše, ale o zákeřný podraz, neboli o princip.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa