Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišovci jednali s komunisty. „KSČM nemá zájem o vládu s ANO,“ ujišťoval Filip

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. listopadu 2017
15:18

KSČM nechce vstupovat do vlády s ANO, podporu menšinové vlády Andreje Babiše však šéf komunistů Vojtěch Filip nevyloučil. Předestřel však další požadavky, o kterých ještě s ANO bude jednat. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik upřesnil, že by nešlo o podporu, ale toleranci v případě, že by v Česku hrozil chaos.  

„My jsme zopakovali své priority, pokud jde o ustavující schůzi Sněmovny. A shoda je na tom, že KSČM v každém případě podpoří návrh na předsedu Poslanecké sněmovny z hnutí ANO, tedy pana Radka Vondráčka,“ uvedl po jednání s ANO šéf komunistů Vojtěch Filip.

Shodli se prý i na tom, kolik by mělo být výborů. KSČM odmítá, aby vznikl další výbor – např. pro elektronizaci státní správy. „Jsme přesvědčeni, že to rozdrobení by nebylo ku prospěchu,“ podotkl Filip.

 

Filip: Nemáme zájem vstupovat do vlády

„My jsme řekli, že náš názor je neměnný, to znamená, že KSČM nemá žádný zájem vstupovat do vlády s hnutím ANO, ale že bude vůči programovému prohlášení uplatňovat své požadavky. A shodli jsme se na tom, že po ustavující schůzi takové požadavky ještě zpřesníme,“ říkal dnes Filip a zmínil mj. trvalý nárůst minimální mzdy či ochranu nerostného bohatství či vodních zdrojů a jejich zestátnění.

„Podle programového prohlášení včas oznámíme, jak se k takové vládě zachováme,“ uvedl dnes ohledně možné podpory pro Babišovu menšinovou vládu Filip. Zatím nezná, kolik programových priorit KSČM bude vyslyšeno. „Samozřejmě my tu vládu netvoříme, ale máme požadavky na vládu, která by se vytvářela. Ty jsou čistě programového charakteru a jakmile budou ty programové priority nějakým způsobem naplněny, tak oznámíme, jak ta naše tolerance bude vypadat. To znamená, jakým způsobem se postavíme k hlasování o důvěře,“ doplnil.

Video  Komunistu Filipa si podalo 6 lídrů v debatě Blesku: „Psycho, vraždy a popravy“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Filip odmítl, že by v případě podpory menšinové vlády nebyla KSČM opozicí: „Když nemáme své členy ve vládě, tak nemůžeme být vládní stranou. Budeme opoziční politickou stranou. Ale my nestojíme o chaos v ČR, a proto předkládáme normální, konkrétní programové priority a podle toho se k té vládě zachováme. Ale do vlády vstupovat nemůžeme, protože náš programový rozdíl je příliš veliký, abychom udělali nějakou vládu, kde by byla programová shoda. Nedovedu si představit, že by hnutí ANO kývlo např. na vystoupení z NATO.“

Mezi sedmi obecnými body, které KSČM předalo ANO, je také obecné referendum, otázka církevních restitucí, pravidelná valorizace mezd a důchodů, poznamenal Kováčik. Právě u zdanění církevních restitucí již Babiš komunisty vyslechl a chystá se skutečně prosadit zdanění finanční části restitucí.

„Tady zní opakovaně slovo podpora. My jsme nikdy o slově podpora nejednali, nikdy jsme zatím to slovo nevyslovili, ani jej vyslovit nehodláme. Jde o případnou toleranci v případě, že nebude jiného zbytí v případě, že bude, jak řekl předseda, hrozit chaos,“ dodal Kováčik.

KSČM chce rozpočtový výbor

U Andreje Babiše prý komunisté respektují princip presumpce neviny, podotkl Filip. Předseda komunistů také reagoval na to, že ve Sněmovně vznikl Demokratický blok ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. I na něj přišla řeč při setkání s ANO. „Bylo také potvrzeno, že při projednávání budeme sice respektovat, že čtyři opoziční strany vytvořily jakýsi blok, ale že i při přepočtu podle poměrného zastoupení jim nenáleží nic jiného, než by náleželo jednotlivým politickým stranám v tomto bloku,“ rýpl si Filip.

Komunisté ve Sněmovně usilují o vedení rozpočtového výboru. „A hnutí ANO to akceptuje,“ uvedl Filip. Personálně jde o otázku tajné volby, nepotvrdil Filip, zda půjde o poslance Jiřího Dolejše či poslankyni Miloslavu Vostrou.

Faltýnek: Průnik se rýsuje

Na tiskovce ANO vystoupili první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a právě adept na šéfa Sněmovny Vondráček. Ve čtvrtek dopoledne přitom zasedal poslanecký klub ANO, kde vyjednávací tým informoval kolegy ze strany o požadavcích jednotlivých stran a hnutí. „V podstatě se z našeho pohledu rýsuje většinový průnik jak při volbě předsedy, tak při volbě místopředsedů Sněmovny a při ustavování výborů,“ uvedl Faltýnek.

Shrnul také všechna dosavadní povolební jednání ANO. „V průměry jsme jednali se všemi subjekty ve Sněmovně třikrát až čtyřikrát, ať už bilaterálně, nebo v nějakých větších skupinách, ale i individuálně s představiteli jednotlivých stran. A hledali jsme ten průnik jak programový, tak personální,“ podotkl Faltýnek.

Programové priority předali na schůzkách kromě komunistů také SPD Tomia Okamury a Pirátská strana. „Ne, že bychom se na všech věcech shodli, ale jsme rádi za to, že stejně jako Piráti a SPD nám předali už konkrétně rozpracovaný materiál, který jsme schopni - respektive dobré věci pro naší zemi a naše občany - zapracovat do našeho programového prohlášení,“ pochválil KSČM Faltýnek.

O minimální mzdě jsou připraveni diskutovat

Např. o růstu minimální mzdy, což je jeden z komunistických požadavků, je ANO prý připraveno diskutovat. Problém má naopak se zavedením daňové progrese, protože nechce zvyšovat daně, ale naopak některé snižovat, řekl Faltýnek.

Jasně odmítl, že je také pro setrvání v NATO i EU. Referendum o vystoupení z Unie mu přijde absurdní. „My jsme před volbami mnohokrát říkali, že aniž bychom tušili, jak dopadnou volby, jak budou rozdány karty, že do vlády s KSČM a SPD jít nechceme a tato pozice stále trvá,“ upozornil Faltýnek.

Poukázal i na samotné výsledky voleb. „My jsme od začátku říkali, že jako hnutí ANO jako vítěz voleb budeme respektovat a akceptovat poměrné zastoupení ve všech orgánech Poslanecké sněmovny podle toho, jak voliči rozdali karty,“ uvedl Faltýnek. Vondráček k tomu dodal, že jestli má nově vzniklý demokratický blok 48 křesel v nové Sněmovně, tak ANO mělo v předchozím období 47 křesel a nikdy si nenárokovali dvě křesla místopředsedy. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

florimon ( 16. listopadu 2017 17:42 )

 Tady porad nikdo nechape ze vyhral Babis a ten si muze delat co chce.

evelajn3 ( 16. listopadu 2017 17:23 )

A je to tady estebák a bývalej komunista Babiš leze dopr..dele komoušům,možná že tam byl pořád a čekal jen na vhodnou příležitost ale čechům to patří neměli si ho zvolit

ceslo ( 16. listopadu 2017 17:09 )

kobliháři nemají čas diskutovat,večeří kostelecké uzeniny

ceslo ( 16. listopadu 2017 17:05 )

budeš kupovat chleba za 50kč,máslo za 100kč a kuřecí drt v uzeninách,přitom nemusí Bureš kráct.

rockyshowman ( 16. listopadu 2017 16:53 )

To říkal kdo ? Klíma, nebo Kučera z ČT ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa