Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Gazdík a Farský chtěli Babiše připravit o druhý vládní pokus. Zeman je odmítl

Autor: vei/ČTK - 
16. listopadu 2017
16:20

Ať zůstane druhý pokus pro sestavení vlády pro hnutí ANO, ale ať ho nemá jeho šéf Andrej Babiš. S takovým návrhem přijeli do Lán za prezidentem Milošem Zemanem zástupci hnutí Starostů a nezávislých - jeho předseda Petr Gazdík a volební lídr Jan Farský. Zeman jejich plán ale odmítl s tím, že Babišova dominance v ANO je tak velká, že si nikoho jiného v jeho roli neumí představit.

Starostům se podle Gazdíka nepodařilo Zemana přesvědčit, že výběr jiného zástupce hnutí ANO by mohl umožnit vznik většinové vlády. Novinářům řekl, že diskuse v Lánech se nejprve točila kolem návrhu na přímou volbu starostů. V tomto programovém bodu se podle něj Starostové se Zemanem shodli už v době, kdy byl ještě před návratem do politického života „důchodcem z Vysočiny“.

Gazdík s šéfem poslanců STAN Janem Farským se pak hlavy státu ptali, proč plánuje pověřit Babiše sestavením vlády i podruhé, když by selhal při prvním pokusu. „Přitom je evidentní, že kdyby to byl jiný kandidát ANO, mohla by vzniknout koalice na půdorysu té staré,“ odkázal Gazdík na současnou koalici ANO s ČSSD a lidovci. Obě strany opakovaně deklarovaly, že odejdou do opozice.

Zeman druhé jmenování Babiše zdůvodnil tím, že Babiš má největší zásluhu na tom, že ANO volby vyhrálo a že tolik uspělo. „A že Andreje Babiše nejde od ANO oddělit. Je to jeho názor, my ho respektujeme, byť si myslíme, že situaci by odblokovalo, kdyby byl premiér někdo jiný,“ konstatoval Gazdík.

Starostové bez oběda. Stejně jako Kalousek

Podobně jako zástupci TOP 09, ani skauti ze STAN nedostali do Lán pozvánku na oběd. Jejich návštěva byla z devíti politických uskupením, které se dostala do Sněmovny, tou poslední. Zeman  setkával s představiteli stran v pořadí podle jejich volebního výsledku tři týdny. Starostové ve volbách získali 5,18 procenta hlasů a získali šest poslaneckých mandátů.  Jako první přijal prezident v závěru října představitele ANO a předsedu hnutí Andreje Babiše pověřil jednáním o sestavení vlády.

Ve středu přišel na řadu i u Zemana nepříliš oblíbený Miroslav Kalousek (TOP). Na rozdíl od Babiše (a stejně jako v případě STAN) nedostala Topka pozvání na oběd. „My jsme dostali výborné domácí koláčky, takže opravdu nás nemrzí, jestli jsme dostali pohoštění teplé nebo studené,“ komentoval to po schůzce Kalousek. Delegace STAN ve složení Petr Gazdík a Jan Farský – což jsou mimochdoem dva zasloužilí skauti – dopadne stejně.

Stejně jako TOP 09, tak i Starostové přitom hned po říjnových volbách zopakovali, že nepůjdou do koalice s hnutím ANO.

STAN přitom mluví o demokratickém deficitu hnutí Andreje Babiše, budoucí premiér zase odmítl po prvním kole schůzek stranických vyjednavačů se Starosty stejně jako s TOP 09 dál jednat. Obě uskupení se chovají k ANO podle něho nepřátelsky a mají navíc nízký počet mandátů.

Kalousek: S nápadem na blok přišel Farský

Ve středu se Starostové zařadili spolu s ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do bloku, který bude společně postupovat při ustavující schůzi dolní komory. Blok má 48 ze 200 poslanců. Samo hnutí STAN získalo ve volbách šest poslanců, před čtyřmi lety se jeho zástupci dostali do Sněmovny na kandidátkách TOP 09.

„Je fér zveřejnit, že nápad byl od Jana Farského a přirozený lídr a autor návrhu dohody je Petr Fiala. My se rádi připojili. Babišovu a Zemanovu vládu bez důvěry a kontroly Sněmovnou opravdu nechceme,“ uvedl k demokratickému bloku na Twitteru Miroslav Kalousek s tím, že nejde o blok pod vedením Kalouska, jak hřímal Tomio Okamura (SPD).

Video  Farský ze STAN v horkém křesle: „Dvojí metr? Máte trestně stíhaného hejtmana!“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V letošních volbách měli Starostové kandidovat společně jako koalice s lidovci. Obě strany šly ale nakonec do voleb samy. Bály se, že by nedosáhly povinné desetiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny. 

Šestice poslanců STAN bude tak v nové Sněmovně nejmenším klubem. „Něco dělat určitě lze, ale ta práce v takto malém klubu a v takto málo lidech má specifikum v tom, že musíte předkládat chytrá řešení, která když předáte, tak se hrozně špatně odmítají, protože proti nim není argumentů,“ řekl Blesk.cz Farský.

A dodal, že oproti „anonymnímu“ velkému poslaneckému klubu, kde se někteří členové mohou jen vézt, se v takto malém klubu nemůže nikdo ani schovat.

Vztahy mezi STAN a Milošem Zemanem se vyostřily při kampani pře krajskými volbami, které byly před rokem. Prezident Starosty obvinil, že parazitují na roli starostů v celé zemi, a to když si dali na předvolební bilboardy heslo, kdo se těší větší důvěře než prezident. Odpovědí bylo, že starostové. „Protože ho osobně pokládám za podvodnický spolek,“ uvedl Zeman na Frekcenci 1. A připomněl, že hnutí Petra Gazdíka nesdružuje všechny starosty z celé ČR. 

Video  Gazdík hlídal se samopalem v ruce Havlovou při venčení psů. Byl to rebel, říká jeho kamarád  - Václav Lang, Lukáš Červený, hudba: hudebnibanka.cz / James Graydon, James Nisbet - SHINE YOUR LIGHT
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 18. listopadu 2017 20:17 )

Ti dva ubožáci z pidi strany by měli držet huby a být rádi, že mají na 4 postaráno o vysoký plat za nic. Pokud by byly předčasné volby, věřím, že o STAN a TOP09 už neuslyšíme.

Samo ( 16. listopadu 2017 19:08 )

Ty budeš asi z hnutí ANO, protože mluvíš stejně jako Faltýnek, místopředseda tohoto hnutí, mluvíš stejně jako všichni ti arogantní zmetci z tohoto hnutí. A když už jsi vzpomněl Půtu, tak jsi zapomněl na Babiše, Faltýnka- kteří jsou podezřelí z podvodu v čerpání dotací z EU na Čapí hnízdo, dále z vyhýbání se placení daní ve formě vydání korunových dluhopisů firmou Agrofert, která evidentně nepotřebovala žádné finance a Babiš je nechal vydat jedině proto, aby následně vyvedl z Agrofertu nezdaněné peníze. Žádný z těch, které jsi dal jmenoval- Topolánek ani Kalousek nejsou takoví gauneři jako Babiš.

Samo ( 16. listopadu 2017 18:55 )

Asi budeš senilní ty, tatozdenku. Ty hlasy nedostal od důchodců, protože ti umí jednak počítat a dlouhý život je odnaučil naivně naletět lidem jako je Babiš. Babiše naopak volili většinou zaměstnanci středního věku, kteří chodí čast na pivo do hospůdky. Ve své naivitě si mysleli, že Babiš splní svůj slib a zasadí se o zlevnění piva tím, že prosadí jeho nižší zdanění. A díky EET naopak došlo většinou v těchto hospodách ke zdražení nejen piva ale i jídla a dalších pochutin

jajas ( 16. listopadu 2017 18:25 )

Chlapci chtějí vládnout! A nedochází jim, že kdyby to chtěli i občané, tak by jim ty hlasy dali. No ale nedali, takže pokud nechápou toto, tak fakt nevím, co to jsou za lidi.....

arne100 ( 16. listopadu 2017 18:18 )

Zdenekk:Proč nadáváš na sebe čoboláku.Vždyť tvoji rodiče potažmo prarodiče přišli z Čolska kde byleli v Ghetu a tady jste se usídlili a nyní nadáváš Slovensku že jsou čoboláci.Jsi obyčejná špína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa