Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Účtenkovka odstartovala: Lidé vyhráli ceny za miliony, web soutěže zkolaboval

Autor: simao, ČTK - 
15. listopadu 2017
20:06

Dnes se uskutečnilo první slosování účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET), a to z účtenek vystavených během října. V rámci losování ministerstvo financí rozdělilo zhruba 21 tisíc výher, první cenou je jeden milion korun. Losování se uskutečnilo odpoledne za přítomnosti zástupců úřadu. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) přitom doufal, že k technickým problémům nedojde. Došlo.

Kompletní výherní listinu mělo ministerstvo financí zveřejnit v 19:00 na internetové stránce loterie. Od 19. hodiny ale nebyl web Účtenkovka.cz dostupný, ministerstvo financí proto dokument zveřejnilo na svém webu, uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„V tuto chvíli bohužel neumím říct, proč web Účtenkovky nefunguje. Stránky bychom měli během několika desítek minut zprovoznit. Kompletní výherní listinu jsme mezitím zveřejnili na webu ministerstva financí, který je stabilní,“ uvedl mluvčí. Na web Účtenkovka.cz se stále nebylo možné přihlásit ani kolem 22. hodiny.

Video  První losování Účtenkovky. Proč ho vysílá Prima a ne ČT a proč se hraje o americké auto?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Do říjnového slosování účtenkové loterie se zaregistrovalo zhruba 478 tisíc aktivních hráčů a do slosování bylo zaregistrováno 11,1 milionu účtenek. Slosování provedla Sazka prostřednictvím certifikovaného generátoru náhodných čísel, takzvaného RNG modulu. V rámci EET bylo v říjnu vydáno 376 milionů účtenek.

Pilný věřil, že technické problémy nebudou

Že bude listina výherců na webu Účtenkovky zveřejněna rychle, v to doufal i dosluhující ministr financí Ivan Pilný, který byl dnes hostem ve studiu Blesku. „Technicky to není žádný problém, výherců není až takové extrémní množství, aby nebylo možné to zveřejnit poměrně brzo,“ říkal.

Výsledky se do hráčských účtů propisovaly ihned po slosování v rámci automatizovaného procesu. „Z tohoto důvodu je tedy možné, že soutěžící s hráčským účtem mají možnost dozvědět se o své výhře ještě před zveřejněním výherní listiny,“ upozornil mluvčí Žurovec.

Jak vyplatí výhry?

Ne všichni účastníci loterie ale měli zřízen hráčský účet. V takovém případě dostali informace o výhře po 19:00 e-mailem nebo SMS zprávou. Kromě první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400 tisíc Kč. Jako třetí cena bylo 300 tisíc Kč, čtvrtá 200 tisíc Kč a pátá 100 tisíc korun. Dále MF rozdělilo 20 výher po 20 tisících Kč, 1000 výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

Výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní výplata v sídle Sazky bude možná následující pracovní den, tedy od čtvrtka 16. listopadu. Ovšem peněžité výhry nad 20.000 korun je možné vyplatit pouze bezhotovostně.

Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní MF ve čtvrtek. MF plánuje podle ministra Pilného zjednodušení registrace účtenek, a to do konce tohoto roku. Cílem je do loterie přilákat ještě více lidí, řekl ministr serveru Blesk.cz.

15. prosince slosují účtenky z listopadu

První změnou má být zjednodušené propojení s účtovacím systémem, aby bylo okamžitě jasné, proč se případně účtenka nezaregistrovala. Další změnou má být lepší editace účtenky při její registraci přes tzv. QR kód. Nyní je možné například účtenku zaregistrovat přes mobilní aplikace Účtenkovka. Ta umožňuje načíst DIČ nebo identifikační údaje EET pomocí funkce Auto OCR.

Vše ale závisí na kvalitě účtenky. Proto je nutné vždy údaje před odesláním překontrolovat. Například podle zjištění ČTK při testování aplikace funkce Auto OCR velice často zaměňuje písmeno B za číslici 8 nebo naopak. Další údaje, jako je čas nebo suma, potřebné k registraci účtenky je nutné zadat ručně. Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky z listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince. Bude se znovu hrát o 21.025 výher včetně automobilu. O jeho značce a typu rozhodne probíhající výběrové řízení.

Vše o Účtenkové loterii k EET čtěte zde >>>

Frennki ( 10. prosince 2017 17:20 )

 Uctenkovka je hovadina ale totalni ojebavani kody bkp a fik jsou citelne a ono to stejne nerozezna a nacte uplne hovadiny a skoro kazdou uctenkovku nezaregistruje ikdyz je vse zpravne zadane za mne totalni blbost uz na to nemsm nervy koncim

obessenalucerne ( 16. listopadu 2017 00:29 )

Už jsem si perzonál ve svých pajzlech, kam chodím, vycvičil tak, že jakmile dorazí s účtenkou, dostanou ode mne takovou sodu, že si to příště již nezkusí. Tenhle podvodnickej tyjátr nepodporuju.

vihor ( 15. listopadu 2017 21:41 )

Lidé jaksi nepochopili, že se vlastně jedná také o EET. Běžnému spotřebiteli jako fyzické osobě ale evidenci výdajů ministerstvo financí nařídit nemůže, tak to zabalili do populární formy jakéhosi slosování účtenek. Takže lidi, nechte se tím systémem oblbovat dál, dávejte jim svůj čas s vidínou jakési nereálné výhry a dělejte zdarma bonzáky a kontrolory Babišovým poskokům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa