Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Neuvěřitelně lžou a jen boří.“ Babiš peskuje blok stran s Kalouskem a ODS

Autor: ČTK, var - 
15. listopadu 2017
14:40

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl, že by jeho hnutí při povolebních jednáních ostatní strany záměrně mátlo. O netransparentním jednání ANO ve středu hovořili zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů, když oznámili zformování Demokratického bloku. V něm mají spolupracovat při ustavování Sněmovny. Babiš ke vzniku uskupení napsal, že systém tradičních stran se brání a jen tak se nevzdá. Strany podle něj ve Sněmovně boří dohody a nyní navíc neuvěřitelně lžou.

„Mrzí mě to, ale opět se potvrzuje, že systém, který tu fungoval 25 let, se brání a jen tak snadno se nevzdá,“ komentoval Babiš dohodu ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů. Tradiční strany podle něj poslaly do prezidentské kampaně někdejšího předsedu vlády a šéfa ODS Mirka Topolánka, kterého Babiš považuje za „symbol klientelismu“. „A ve Sněmovně zase jen boří, destruují a teď ještě neuvěřitelně lžou,“ uvedl Babiš.

Hnutí ANO podle něj na schůzkách partnery vždy otevřeně informovalo o požadavcích dalších stran. „Zároveň jsme se v maximální míře snažili vyjít všem vstříc, a to i na úkor pozic hnutí ANO. Nabídli jsme, že budeme plnit programové priority ostatních a chystáme je do programového prohlášení,“ uvedl Babiš. Od zařazení priorit dalších stran do programu si Babiš podle dřívějších vyjádření slibuje možnou podporu svého připravovaného menšinového kabinetu.

Babiš o ODS: Dohoda za stolem před novináři neplatí

Babiš uvedl, že během schůzek postup ANO strany většinou oceňují. „Bohužel hlavně u ODS platí, že dohoda za stolem před novináři neplatí, nebo je záměrně podána úplně jinak,“ řekl. Čtveřice stran dnes zdůvodnila svůj postup tím, že ANO jako vítěz voleb při jednání s ostatními stranami postupuje netransparentně a matoucím způsobem. Blok chce usilovat o dva posty místopředsedů Sněmovny, vedoucí funkce v sedmi výborech a v některých komisích.

Babiš uvedl, že mu nevadí, že strany budou jednat společně. „Stejně jsem je tak vždy vnímal. Byl bych ale rád, aby konečně byli konstruktivní, nevymýšleli nesmysly na blokování Sněmovny a my jsme konečně mohli začít pracovat pro lidi a ne pořád poslouchat ty jejich nápady na to, jak chod státu za každou cenu zablokovat a paralyzovat,“ konstatoval Babiš, který se neúčastní dnešních schůzek ANO ve Sněmovně. Zamířil místo toho do Olomouckého kraje, za hlasy má v plánu děkovat v Přerově, Prostějově a Olomouci.

Na jeho slova okamžitě reagoval šéf ODS Petr Fiala. Podle něj Babiš obviňuje celý svět, ale nejedná férově.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 16. listopadu 2017 11:23 )

Soudruh estébák Blbiš se má strach a vztekle dupe nožičkama

anna1234 ( 15. listopadu 2017 22:27 )

.. ty jsi obyčejný hlupák a hulvát, ty mě opravdu urazit nemůžeš A jenom malou informaci, pokud jí pochopíš .. já Kalouska nevolila

anna1234 ( 15. listopadu 2017 22:14 )

.. a ty zase nemáš žádný argument Ostatně jako vždycky

levicove-smegma ( 15. listopadu 2017 17:41 )

My, soudruzi, obdivujeme naše vůdce. Posvátná trojice Zeman-Kajínek-Babiš nás vede ke světlým zítřkům. Každý zloděj musí volit soudruha Zemana!

anna1234 ( 15. listopadu 2017 17:40 )

.. všechny strany před volbami slibovaly, že do holportu s Babišem nepůjdou, takže ANO 30% a ostatní strany, které voličům slibovali, že s Babišem do holportu nepůjdou 70%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa