Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala vzdal bitvu o šéfa Sněmovny. ODS, lidovci, TOP 09 a STAN mají společný blok

Autor: base, ČTK - 
15. listopadu 2017
11:20

ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok, aby společně postupovaly při pondělním ustavení Sněmovny. Novinářům ve středu jejich zástupci řekli, že nebudou do čela dolní komory volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, požadují dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů. Předseda ODS Petr Fiala nebude kandidovat proti Vondráčkovi.

Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského dostali nabídku účastnit se bloku i sociální demokraté a Piráti. V tom případě by blok měl sílu 85 mandátů. Demokratický blok má ve dvousetčlenné Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů, zdůraznil předseda ODS.

Fiala, který chtěl kandidovat do čela Sněmovny, nyní takový krok považuje za bezpředmětný vzhledem k tomu, že KSČM, SPD, ale i Piráti se rozhodli vydat post šéfa komory hnutí ANO.  „Já nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito subjekty. Nikdy jsem svou kandidaturu nechápal jako boj o funkci, ale jako pojistku parlamentní demokracie,“ vysvětlil Fiala.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Fialův krok ocenil. Bude podle něj díky tomu zcela jasné, kdo ve Sněmovně svými hlasy podpoří realizaci projektu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš sestavuje menšinovou vládu, Zeman už deklaroval, že ho případně pověří i dalším pokusem o sestavení kabinetu a nepřipustí předčasné volby, což by mohlo znamenat dlouhodobé fungování vlády bez důvěry.

Fiala ANO vyčetl, že při jednáních s ostatními stranami postupuje netransparentně a jeho postup je matoucí.  „Abychom čelili mlžení, zákulisním intrikám, domluvily se tyto čtyři strany ke společnému postupu a zároveň vyzveme ANO ke společnému jednání,“ uvedl. Strany se do Demokratického bloku sdružily pro účely voleb na ustavující a následných schůzích Sněmovny. Jejich kluby se zavázaly postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro výbory na základě poměrného zastoupení.

Kluby mají zájem o předsednictví v mandátovém a imunitním výboru, výboru pro obranu, bezpečnostním, školském, ústavněprávním, zahraničním a hospodářském výboru a v několika komisích v oblasti tajných služeb či odposlechů. Dohoda je zatím pouze na pozicích, které bude blok požadovat, na jednání o jejich personálním obsazení zatím nedošlo.

Video  Zeman vyhlásil kvůli poslanci ANO nové volby. A Okamura má problémy v účetnictví.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verasum ( 16. listopadu 2017 14:56 )

Tak toto je opravdu krááásná přehlídka blbů první ligy...

mirkazam ( 16. listopadu 2017 12:53 )

Kalousek na té fotce vypadá,jako by očekával,až mu vletí do huby mucha....

levicove-smegma ( 15. listopadu 2017 17:40 )

Ty si dovoluješ srrát na soudruha Zemana? Na chorobně mstivého soudruha Zemana? Tak to se máš na co těšit

Pink ( 15. listopadu 2017 16:27 )

Jak může někdo v nedemokratické zemi vytvořit demokratický blok,pokud by tu byla demokracie,tak by velká část seděla ve vězení.

levicove-smegma ( 15. listopadu 2017 15:40 )

Lebácká vopice, zalez zpátky do zemanova análu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa