Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalousek Zemana nechápe, mluvili o „vydírání“ Babiše. Oběd v Lánech šéf Topky nedostal

Autor: ČTK, vei, simao - 
15. listopadu 2017
15:00

K setkání dvou politických nepřátelů došlo ve středu na zámku v Lánech. Prezident Miloš Zeman si pozval k povolebnímu jednání zástupce TOP 09. Právě mezi stranou končícího šéfa Miroslava Kalouska a prezidentem panuje velké napětí. Partaj prezidenta dlouhodobě kritizuje kvůli jeho postojům, na odpor vůči němu lákala i voliče, Zeman zase nedávno označil Kalouska za klauna.

Miloš Zeman se třetí týden postupně setkává s představiteli stran v pořadí podle jejich volebního výsledku. Miroslav Kalousek novinářům před schůzkou řekl, že bude od prezidenta chtít slyšet, proč ustoupil od svého dřívějšího požadavku, aby budoucí premiér získal pro podporu své vlády nejméně 101 poslaneckých podpisů.

Kalousek: Sobotka být vydírán mohl, Babiš nikoli?

„Nás velmi zajímalo, proč pan prezident se odchýlil od dosavadní praxe, kdy požadoval jak po Bohuslavu Sobotkovi, tak po Mirce Němcové 101 podpisů,“ potvrdil po schůzce Kalousek. Co jim na to Zeman řekl? „Vysvětlil nám, že se tak rozhodl proto, aby Andrej Babiš nemohl být nikým vydírán,“ pokračoval šéf TOP 09.

Tohle stanovisko však prý nechápe. „Znamená to, že Sobotka nebo Němcová vydíráni být mohli, Babiš nikoli,“ doplnil. „Vysvětlení obtížně akceptuji, ale beru ho na vědomí,“ řekl Kalousek.

Zeman před dvěma týdny pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády. Šéf uskupení, které vyhrálo volby, dal najevo, že chce sestavit menšinový kabinet doplněný o nestraníky. Zeman tento návrh podpořil. Menšinovou vládu i proto dnes Kalousek označil za „projekt pánů Babiše a Zemana“.

Pohostili je domácími koláčky

„Mluvili jsme o prvním, druhém pokusu, o postoji TOP 09 a situaci ve Sněmovně,“ shrnul Kalousek jednání v Lánech. Na rozdíl od schůzky s Babišem tamtéž nešlo o pozvání na lánský oběd. „My jsme dostali výborné domácí koláčky, takže opravdu nás nemrzí, jestli jsme dostali pohoštění teplé nebo studené,“ glosoval to Kalousek.

O rozhovoru se Zemanem Kalousek uvedl, že byl „otevřený, věcný, nemohu říci, že jsme měli na zásadní věci stejné názory, ale jsem rád, že jsme si ty názory mohli vyměnit“. Zeman podle Kalouska měl informaci, že TOP 09 se chystá na obstrukci, kdy její poslanci budou hodiny a hodiny mluvit. „To jsme nikdy neměli v úmyslu,“ uvedl Kalousek. 

Zeman byl ve velmi dobré formě, uvedl šéf Topky

Prezident je prý nijak nenabádal, aby se mluvilo o jeho zdravotním stavu. „Ale musím říct, že jsme ho zastihli ve velmi dobré formě,“ podotkl Kalousek. Po jeho boku stanul první místopředseda Topky Marek Ženíšek, který však svou pozici nebude obhajovat. 

TOP 09 už dříve oznámila, že nebude podporovat hnutí ANO při tvorbě menšinového kabinetu, pro jehož vznik se vyslovil i Zeman. ANO má ve Sněmovně 78 poslanců, ochotu tolerovat jeho vládu za jistých podmínek dala najevo zatím pouze KSČM, která má 15 poslanců.

Kalousek dnes také Zemana upozornil na to, že se TOP 09 dohodla s ODS, KDU-ČSL a STAN na vytvoření demokratického bloku, který bude společně postupovat při ustavující schůzi dolní komory a předloží společné požadavky pro obsazení výborů. Blok čtyř stran má dohromady 48 poslanců.

Strana již dříve oznámila, že se pokusí zablokovat ustavující schůzi Sněmovny příští týden a zabránit zvolení nového předsedy dolní komory. Do ustavení Sněmovny nemůže podat Sobotkova končící vláda demisi.

TOP 09 je předposlední stranou, jejíž zástupce Zeman do Lán pozval. Prezident se postupně setkává se zástupci všech devíti uskupení, která se dostala do Sněmovny, v pořadí podle jejich volebního výsledku. Ve čtvrtek sérii schůzek ukončí jednání Zemana se STAN.

TOP 09 získala ve volbách 5,31 procenta hlasů a získala sedm mandátů. Po volebním neúspěchu Miroslav Kalousek oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu TOP 09. Nové vedení si strana zvolí už příští týden.

O jedno křeslo méně než TOP 09 má ve Sněmovně hnutí Starostové a nezávislí. Ve volbách získalo 5,18 procenta hlasů, což stačilo při současném rozložení Sněmovny na 6 poslaneckých lavic. Právě se zástupci STAN se potká Miloš Zeman ve čtvrtek. Tím tak završí kolečko povolebních schůzek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

chcipni-zmetku ( 19. listopadu 2017 09:21 )

Lidsky odpad podemnou až na pár vyjimek se tu ukvičí závistí ,že Kajinek se má Ale že se pomalu 30 let nechavají všichni okradat politickou mafií,to drží hubu!!!!A je dobře že Kajinek kradl...kradl bohatym a ty nelituji!!!!Přeju jim to!!! Kajinek je vyjimečně chytry a moudry člověk a to spousty primitivu nezkousne...vid NAZOR-LIDU Tady by ty hovada co tu diskutujou radoby chytře Kajinka popravovali,ale že to má 5x odsezené,to jim jaksi uniká debilům a mimochodem i kdyby vraždil,tak jenom dobře že ty cikánsky špíny a zloděje postřílel..jen měl líp mířit!!! Politici tady dnes a denně rozkrádají miliardy,ale to je ok,co?Zeman měl pravdu že polovina Čechu jsou primitivové...

tgbg ( 17. listopadu 2017 07:38 )

Hradního ožungra nechápe nikdo. V pokročilém stádiu demence a věčně namol už není schopen dát dohromady rozumnou větu.

janasorry ( 15. listopadu 2017 18:20 )

zdravim...se tu smeju..,,starypes'' tu situaci vystihnul opravdu vystizne

moiaza ( 15. listopadu 2017 17:43 )

Lid nechápe Kalouska, Kalousek Zemana, Zeman Kalouska. Docela zajímavý trojúhelník.

asijo ( 15. listopadu 2017 17:31 )

Zaplatíš letenku z USA?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa