Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fiala chce Babišovu vládu omezit zákonem, ANO podpoří Okamuru do vedení Sněmovny

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. listopadu 2017
16:05

Šéf občanských demokratů Petr Fiala se snaží zabránit předsedovi ANO Andreji Babišovi, aby mohl vládnout bez důvěry Sněmovny. Podle Fialy by prvním krokem k tomu měla být výzva Sněmovny, pak dokonce zákon. Otázka je, kdo ho v jeho snažení podpoří. V úterý pokročilo jednání mezi zástupci ANO a SPD, po kterém už je téměř jisté, že se šéf SPD Tomio Okamura stane jedním z místopředsedů dolní komory. Získal na svoji stranu hlasy Babišova hnutí do tajné volby.

Byl to jeden z nejsledovanějších výborů konce staré Poslanecké sněmovny. Právě na jednání mandátového a imunitního výboru se totiž několik týdnů debatovalo k vydání šéfa ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Uplynulo dalších několik týdnů a tento výbor žádná z opozičních stran nemá ve svých prioritách.

Jasné ale čtyři týdny po volbách kupříkladu není ani to, kolik členů bude vedení Sněmovny mít. ANO prosazuje nově pět místopředsedů vzhledem k většímu počtu stran, které se do dolní komory dostaly.

„Jednali jsme o obsazení vedení Sněmovny, dostali jsme definitivní ujištění, že náš zástupce by měl mít nárok na pozici místopředsedy Sněmovny a ten, kdo vyhrál volby, by dostal post předsedy,“ řekl novinářům Okamura po poslední vzájemné schůzce obou hnutí, tedy ANO s SPD. Okamurovo hnutí se přitom netají tím, že místopředsedou Sněmovny bude právě jeho šéf.

Vzájemnou shodu v těchto dvou bodech pak potvrdil za ANO i jeho první místopředseda Jaroslav Faltýnek. „Pobavili jsme se o vzájemné podpoře při volbě předsedy. My jsme přislíbili podporu panu Okamurovi při volbě místopředsedy. Shodli jsme se na tom, že bychom nechali počet výborů, tedy 17 plus organizační. Akceptujeme požadavek SPD na předsedu bezpečnostního a hospodářského výboru,“ řekl Faltýnek a přiznal tak, že nový výbor, který se měl věnovat speciálně elektronizaci státní správy, zřejmě nevznikne.

„Jsme se neshodli, zdali má být 4, nebo 5 místopředsedů Sněmovny. My nechceme navýšení politických funkcí v Poslanecké sněmovně. Je to pro nás novinka,“ upozornil pak Okamura na rozpor s hnutím ANO. To by podle Faltýnka přistoupilo i na pět místopředsedů, dostat by se tak mohlo i na sociální demokraty nebo komunisty. Dosud se počítalo s místy pro ODS, SPD, Piráty a jednu z levicových stran. Pětici místopředsedů bylo podle svého předsedy podpořila i ODS. „Vzhledem k tomu, že je devět subjektů, tak nám to připadá logické. O tom ale rozhodne hlasování,“ řekl Fiala.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že SPD kandidáta do prezidentských voleb nepostaví. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že SPD kandidáta do prezidentských voleb nepostaví. | Jakub Poláček

ODS chce omezit vládu

Fiala ale překvapil prohlášením, že ODS bude chtít nejprve usnesením vyzvat vládu bez případné důvěry, aby neprováděla žádné zásadní kroky, poté dokonce omezení pravomocí uzákonit.

„Nechceme připustit, aby se opakovala situace, kterou známe z působení Rusnokovy vlády. Z toho důvodu ODS navrhne usnesení, které vyzve nově vznikající vládu, aby se, pokud nebude mít důvěru, zdržela kroků, které jdou nad rámec správy rezortů. Není správné, aby taková vláda měnila organizační strukturu úřadů. Předložíme také návrh zákona, který vládu bez důvěry nebo v demisi výrazně omezí. Ukazuje se, že budeme potřebovat silnou Poslaneckou sněmovnu,“ řekl novinářům na tiskové konferenci.

Šéf ODS Petr Fiala a 1. místopředsedkyně strany Alexandra Udženija v Lánech Šéf ODS Petr Fiala a 1. místopředsedkyně strany Alexandra Udženija v Lánech | ČTK

Okamurovci dostanou bezpečnostní a hospodářský výbor

Rýsovat se začíná rozdání funkcí předsedů výborů. Okamurovo hnutí SPD dostane podle domluvy s ANO nejspíš bezpečnostní a hospodářský výbor. Druhý jmenovaný by měl vést místopředseda Radim Fiala. Bezpečnostní pak někdo z poslanců SPD, Okamura to nebude.

„Dostali jsme potvrzení, že by nám mělo připadnout vedení bezpečnostního a hospodářského výboru. Diskutovalo se také k obsazení mandátového a imunitního výboru. My jsme řekli, že neusilujeme o jeho vedení, to není naše priorita. Nikdo z opozičních stran nenavrhl kandidáta na předsedu tohoto výboru. Zdůraznili jsme pouze poměrné zastoupení,“ komentoval tuto dohodu Okamura a připomněl tak, že mandátový a imunitní výbor zatím zůstal „na ocet“. 

Pozici předsedy imunitního výboru následně neodmítli Starostové, do jeho čela navrhují Petra Gazdíka, předsedu STAN. I když podle volebního lídra Jana Farského by bylo hnutí užitečnější ve výboru pro veřejnou správu. 

ANO na vládní většinu rezignovalo. Zatím?

Jednání o sestavení nové vlády se oproti sněmovním tahanicím nikam neposunula. Opozice tvrdí, že ANO s ní seriózně o podpoře kabinetu nejedná. Hnutí ANO zase tvrdí, že všichni od vládní spolupráce dali a priori ruce pryč. „Tak je to od začátku, schází se bez nás. My to nijak zvlášť neprožíváme. Chceme, aby Sněmovna začala rychle pracovat. Žádný subjekt s námi do vlády jít nechce,“ reagoval na postup v tomto směru Faltýnek. 

ANO by chtělo opozici ponechat vedení většiny kontrolních komisí, ty se věnují například kontrole odposlechů, policejní inspekce nebo tajné služby. V případě, že by se ANO přeci jen nakonec s někým na koalici domluvilo, přiznal Faltýnek, že by se tyto posty možná přeobsazovaly tak, aby zůstaly skutečné opozici.

Okamuru nevytěžuje v poslední době jen politika. Podívejte se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 14. listopadu 2017 23:51 )

Fiala je komik samožer , profesor ????

marmat ( 14. listopadu 2017 23:49 )

Ta suverenita FIALY... Bartoše a Okamury s 1/3 hlasů !!! Dokonce i STAN se producíruje a vydírá....Jen houšť. Nové,předčasné volby by je hodily VŠECHNY pod 5% !!!

marmat ( 14. listopadu 2017 23:44 )

Napadlo Vás tady NĚKOHO, jak by se asi vyvíjelo povolební jednání , pokud by "se nestihlo" po 10 letech od dotace (několikrát kontrolované) policii vyprofilovat "zlodějinu" Čapí hnízdo ???! Teprve NYNÍ je zřetelná "genialita autorů této sci-fi" I když možná by ANO bez takové primitivní štvanice tak radikálně nezvítězilo....

mirkazam ( 14. listopadu 2017 20:13 )

Namyšlený suverének Fiala by chtěl diktovat co.. kdo.. jak..a začal šířit ty svoje namachrovaný ,,kecy "...Může být rád,že se našlo dost zblblejch voličů,kteří tomuto člověku bez charizma dalo hlas...někdo ho okomentoval,že má vyzáž moučnýho červa....no musím se připojit... ;-

mirkazam ( 14. listopadu 2017 19:49 )

sichlhamr....ty se nauč napřed pořádně česky,a potom můžeš chrlit ty svoje bláboly....Kašpar Fiala si může tak jedině vy.rat voko....to je tak jediný,na co se camrálek zmůže.Do sněmovny se dostal s odřenýma ušima,a tedˇbude vysírat...ale nejde mu o koryto, že ??..ale o blaho všech... (N )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa