Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš lpí na funkci, ANO nemaká a jen mlží, zaútočili lidovci po návštěvě u Zemana

Autor: ČTK, simao - 
14. listopadu 2017
14:45

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne setkal na zámku v Lánech s představiteli KDU-ČSL. Šlo o další z řady jednání se zástupci stran, které uspěly v říjnových sněmovních volbách. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek si mezitím na Facebooku postěžoval na rasismus posledních dní a politiky, kteří jsou si bez skrupulí ochotni „přihřívat polívčičku na xenofobii“. A po schůzce se Zemanem se zostra pustil do Andreje Babiše a hnutí ANO.

V Lánech mluvili lidovci s hlavou státu především o chystané menšinové vládě. „Sdělili jsme panu prezidentovi, že se domníváme, že je tady mnoho dalších variant, než ta, aby tady vznikla menšinová vláda premiéra Babiše,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po jednání s Milošem Zemanem

Trvání Andreje Babiše na menšinové vládě označil Bělobrádek za blokování dalšího jednání. „Podle nás to není konstruktivní, musí tady být snaha po nějakém kompromisu, aby se ta povolební situace odblokovala,“ vyzval Bělobrádek.

Šíf ANO Babiš se podobným výrokům bránil již dříve, upozorňoval, že chce jednat se všemi, ale všichni ho odmítli. S návrhem menšinové vlády a jejího personálního obsazení se chystá předstoupit před poslance do Vánoc - a když už ne ve vyslovenou důvěru, doufá alespoň v její toleranci, uvedl v ČT. Chtěl by prý přesvědčit strany, že v programovém prohlášení vlády budou mít část jejich programu, který nemohou plnit v opozici.

Bartošek: ANO nemaká

Právě do opozice přitom dosavadní vládní lidovci míří. S Bělobrádkem za prezidentem vyrazil i nově zvolený předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který v této funkci nahradil Jiřího Miholu.

A kritika ANO pokračovala. Bartošek vyzval ANO, aby se „rozhýbalo“. „Nejúsměvnější na tom je, že by měl konat vítěz voleb a to je hnutí ANO. A hnutí ANO nemaká, hnutí ANO nám nedává termíny, aby nás seznámilo s výsledkem svých jednání,“ uvedl Bartošek. „Já si teda makání představuju jinak,“ přidal se Bělobrádek a vytkl ANO „velmi lajdácký přístup“.

Bělobrádek: Je to zdržovací taktika

Podle Bělobrádka je Babišův první pokus o sestavení menšinové vlády nadbytečný - míní, že by bylo možné si první pokus v podobě menšinové vlády odpustit. „Místo toho nám to akorát bude komplikovat situaci,“ pokračoval v kritice Bělobrádek a dodal: „Pokud je tady evidentní, že první pokus neprojde, tak to považuji za zdržovací taktiku a za v podstatě i pohrdání vůlí voličů.“

Varoval také před údajným „lpěním na funkci Andreje Babiše“, což podle Bělobrádka není správná strategie. Vedení Sněmovny by prý mělo být ustanoveno na základě podpory vlády. „Nic takového tady není a proto je velmi obtížné v současné situaci jakýmkoliv způsobem podporovat tyto dohody, když není jasné, kdo je opozice a kdo je koalice,“ upozornil Bělobrádek.

Video  Bělobrádka grilovali soupeři: „Hájíte ještě zájmy ČR, nebo už jen Německa?“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Piráti si to musí vyjasnit, vzkázal šéf lidovců

Rád by přitom slyšel, kdo skutečně Babiše podpoří. Být jednou nohou v opozici a druhou v koalici je nečitelné, upozornil šéf lidovců. „To, co nám neustále chybí, je jednoznačnost od hnutí ANO, které neustále mlží a nebylo nám schopno říct, ani jak si představují složení vedení výborů, ani Poslanecké sněmovny,“ rýpl si Bělobrádek do bývalého koaličního partnera.

Bělobrádek také upozornil, že i KSČM musí dát najevo, zda Babiše podporuje, či nikoli. A podobný vzkaz adresoval také Pirátské straně. „Piráti si musí rozmyslet, jestli jsou opoziční stranou, nebo stranou pseudokoaliční. Jestli budou hlasovat společně s hnutím ANO, SPD a komunisty,“ vzkázal šéf lidovců.

„Nebyli jsme osloveni“

Delegace z KDU-ČSL přijela za prezidentem jako sedmá v pořadí. „Zopakovali jsme to, že jsme připraveni jak k vládní spolupráci, tak eventuálně k podpoře nebo umožnění vzniku menšinové vlády za podmínek, které jsme řekli již před volbami - s tím, že my jsme hnutím ANO od pana Babiše nebyli osloveni ani k jedné z variant. To znamená: My neustále jsme v pozici, že odcházíme do opozice, protože nebyly splněny ty základní podmínky, ani jsme nebyli vyzváni,“ uvedl Bělobrádek.

I lidovci chtějí být opozici konstruktivní - podporovat návrhy, které budou pokládat za správné. Na opoziční roli je KDU-ČSL připravena, míní. „Od nás je to jasné - v případě sestavování vlády Andreje Babiše odcházíme do opozice,“ upozornil.

KDU-ČSL si však příliš nemůže „vyskakovat“ - po volbách má ve Sněmovně deset mandátů, ve srovnání s minulým volebním obdobím o čtyři přišla. Stranická celostátní konference lidovecké poslance zavázala k tomu, aby s hnutím ANO nevstupovali do koalice a ani žádným způsobem nepodpořili jeho menšinovou vládu.

Do opozice přitom míří i ČSSD, která vládla spolu s lidovci a Babišem. Zástupci sociálních demokratů Milan Chovanec a Jan Hamáček byli přitom v Lánech v pondělí.

Šéf lidovců si stěžuje na „nechutné útoky a rasismus“

Vedle toho se Bělobrádek na svém Facebooku vyjádřil i k aktuální vlně rasistických urážek, která se zvedla na internetu. A to nejen na romské a arabské prvňáčky z Teplic.

„Zásadně nesouhlasím s tím, aby se tady obzvláště na malé děti útočilo jen kvůli tomu, jak vypadají. Je to samozřejmě nechutné a je to nepřijatelné. Stejně tak to, že i někteří poslanci to schvalují s tím, že v podstatě na tom něco je, je neuvěřitelné. Stejně tak, jako když integrovaný cizinec je napadnut,“ naráží Bělobrádek i na útok fotbalových chuligánů v tramvaji na muže černé barvy pleti, kterému nikdo z přihlížejících nepomohl.

Podle Bělobrádka je evidentní, že jsou tady „politici, kteří rozeštvávají národ, lžou, úplně bez nějakých skrupulí jsou ochotni si přihřívat polívčičku na xenofobii“.

Bělobrádek vyzval k tomu, že je třeba se od rasistických vyjádření a excesů distancovat. Právě prezident Zeman však jeden z incidentů bagatelizoval. „Myslím si, že k obdobným útokům čas od času dochází bez ohledu na barvu pleti, protože fotbaloví fanoušci, jak jsem řekl mnohokrát, jsou lidé, kteří se nekontrolují, a dokonce bych řekl, že jsou to v podstatě chuligáni,“ uvedl pro Parlamentní listy. „Pan prezident se již k celé záležitosti vyjádřil. Každý se s tím vyjádřením může seznámit,“ odmítl další komentář k incidentu hradní mluvčí Jiří Ovčáček na své pravidelné tiskové konferenci.

„Seriózní debata se nevedla,“ uvedl přitom dnes Bělobrádek o tom, zda se Zemanem v Lánech mluvili o jeho případné podpoře v prezidentské volbě. Či podpoře jiného z kandidátů. Situaci bude řešit celostátní výbor lidovců. „Já nemohu vyloučit, že nepodpoříme nikoho,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oltec ( 14. listopadu 2017 18:12 )

Belobrádek čeká že se pan Babiš bude plazit a prosit ho je to uplně nemožný člověk takový pekelníček který jezdí rád do sudet na sjezd

gabreta ( 14. listopadu 2017 18:11 )

„Sdělili jsme panu prezidentovi, že se domníváme, že je tady mnoho dalších variant, než ta, aby tady vznikla menšinová vláda premiéra Babiše,“ uvedl předseda KDU-ČSL Ta představa je asi taková. Premiér téměř vítězné strany TROP 0,9 Kalousek, Premiér, předseda strany církevní rozkrádačky a nebo kuní ksicht Fiala a koalice všech pidi stran. To je asi tak představa, toho zrzavýho blba!!

valdis ( 14. listopadu 2017 17:42 )

No Bélobrádek si to asi pŕedstavuje tak, že když babiš vyhrál volby - měl by jemu, Fialovi a Kalouskovi nabídnou všechny funkce a ono se o rozkradení republiky postarají. Asi za Babiše jim to nešlo - tak ho potřebují mít mimo ! Šašci vylízaní !

prezdivkaznovu ( 14. listopadu 2017 17:38 )

Lidovci mě ještě nikdy nezklamali, od dob Luxe jsou stále stejní ...

marti33 ( 14. listopadu 2017 17:28 )

Bezpečnostní Služba přiznala, že Česko poskytuje azyl prchajícím islámským fanatikům! http://www.ivcrn.cz/bezpecnostni-sluzba-priznala-ze-cesko-poskytuje-azyl-prchajicim-isl amskym-fanatikum/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa