Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec u Zemana „neviděl nemocného muže“. A chce konec žabomyších válek v ČSSD

Autor: ČTK, kal, simao - 
13. listopadu 2017
16:00

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec se vrátil do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Jeho návštěva před čtyřmi lety měla po tehdejších volbách pachuť zrady, teď ministr vnitra přijel jako zástupce strany, která u voličů propadla. Novinářům před branou lánského zámku řekl, že je ČSSD připravena hrát „tvrdou opoziční roli“ a do vlády dál vstoupit neplánuje. O Zemanovi řekl, že „neviděl nemocného muže“.

„My jsme s panem prezidentem dneska poobědvali, já osobně musím říct, že pan prezident je ve velmi dobré kondici, neviděl jsem teda já osobně nemocného muže,“ uvedl Milan Chovanec (ČSSD) po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Viděl tam prý člověka „plně integrovaného do povolebního vývoje, který má ambici ten vývoj komentovat, podílet se na něm“.

Jan Hamáček, který stál po Chovancovi boku, přitakával: „Pan prezident byl ve velmi dobré fyzické i psychické kondici. Zajímal se o názory sociální demokracie. A zajímal se o to, jak bude vypadat ustavující schůze Poslanecké sněmovny.“

Nebudeme dělat zbytečné obstrukce, slíbil Chovanec

K aktuální politické situaci Chovanec hlásil: „Nemáme ambici dělat zbytečné obstrukce nad rámec potřebného. Nemyslím si, že je potřeba týdny a měsíce blokovat Poslaneckou sněmovnu. Sociální demokracie si je vědoma, že volby prohrála.“ 

Delegace z ČSSD byla další ze stran, které za Zemanem do Lán vyslaly své zástupce. Stala se však - s ohledem na pro ni mizerný volební výsledek - až šestou návštěvou v pořadí, co za Zemanem přijela.  „To vypadá, že pláču z toho. To je jenom ze zimy,“ říkal přitom Chovanec při příchodu před novináře.

Že bude v Lánech právě on, potvrdila Blesk.cz před schůzkou Kristýna Kočvarová z tiskového oddělení ČSSD. Volební lídr Lubomír Zaorálek má totiž program s dalšími ministry zahraničí a obrany v Bruselu, premiéra Bohuslava Sobotku by tu už nikdo nečekal.

O situaci uvnitř ČSSD byla řeč u Zemana také. „Pan prezident avizoval, že jako člověk, který je se sociální demokracií spojen, že mu není osud této strany lhostejný,“ upozornil Chovanec. ČSSD skončila šestá s nebývale hubeným ziskem 7,27 procent hlasů a pouhými 15 poslaneckými křesly. „Dotkli jsme se otázky předčasných voleb, kdy pan prezident deklaroval, že trvá na svém výroku, že nedopustí předčasné volby, bude-li zvolen,“ podotkl Chovanec.

Chovanec: Musíme skončit se zabomyšími válkami

Chovanec je přesvědčen, že vláda, kterou ČSSD sestavila a vedla, bude optikou doby považovaná za úspěšnou. K současné situaci uvnitř strany poznamenal, že ČSSD volební porážku přijala. „My jsme ten fakt museli přijmout a jsme připraveni hrát tvrdou opoziční roli. Je na Andreji Babišovi a hnutí ANO, aby se pokusili získat nějakou vládní většinu,“ pokračoval ministr vnitra. Očekává, že vyjadřování důvěry Babišově vládě by měla probíhat „někdy v lednu“.

„Sociální demokracie neplánuje podporu této vládě, neplánuje do ní vstoupit. A říkáme to opakovaně,“ upozornil i dnes Chovanec. V ČSSD je prý stále více zřejmé, že vše směřuje ke stranickému sjezdu již v únoru. Chovanec by však přivítal, aby se strana orientovala více na debatu s voliči, než mezi sebou. Dál prosazuje přímou volbu předsedy ze strany členů ČSSD. „Já si pořád myslím, že by členové svého předsedu volit šli,“ míní Chovanec.

Prezident Zeman prý ohledně budoucího lídra ČSSD své tipy nepřinesl. „Že by nám dával nějaké preference, že by říkal, kdo u nás má kandidovat, nebo že má nějaká zajímavá jména, o tom nepadlo ani slovo,“ podotkl Chovanec.

Chovanec vyzval také ke konci žabomyších válek uvnitř ČSSD. „To je začátek restartu. Přestat řešit sami sebe,“ uvedl ministr vnitra.

„Pan prezident vyjádřil určité znepokojení, aby sociální demokracie našla velmi rychle svůj směr a začala komunikovat více s voliči, než sama se sebou. Za což já se přomlouvám,“ podotkl Chovanec. „Já jsem přesvědčen, že síla strany se ukáže v tom, že se zvedneme a půjdeme dál. Téma je jednoduché - pracovat pro lidi, jinak jsme zbyteční,“ dodal Chovanec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janasorry ( 14. listopadu 2017 17:07 )

Zdravim...stopetko,mas svatou pravdu...hraji necistou hru za tezce vydrene penize ceskeho obcana

janasorry ( 14. listopadu 2017 02:15 )

Zdravim...jsem si nevsimla..ten pan Chovanec tam prisel s bilou hulkou??

katerina78 ( 13. listopadu 2017 21:46 )

Zeman vypadá zle, ale jak dobře mluví, je pohotový a hned se umí vynajít

gabreta ( 13. listopadu 2017 20:48 )

Omyl. To byl pokus přeložit ze slovenštiny do češtiny!!!

buban ( 13. listopadu 2017 20:22 )

A vy jste svoji psychickou poruchu vyléči/a jak?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa