Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po Karolíně Peake další žena do čela obrany? Babiš mlží, Šlechtová mluví o „honu na jména“

Autor: simao - 
9. listopadu 2017
22:10

Běda mužům, kterým žena vládne? Andrej Babiš (ANO) by nerad něžnější pohlaví opomenul i ve své menšinové vládě. Jistotu, že v kabinetu zůstane, má i ministryně Karla Šlechtová, u které se však přece jen objevil otazník. Ohledně toho, zda se bude stěhovat na jiný rezort. Mohlo by to být dokonce i na ministerstvo obrany, zaznělo na TV Nova, která s dotazem na Šlechtovou oslovila přímo Babiše. Sama Šlechtová mluví o „honu na jména“.

Andrej Babiš (ANO) sestavuje svou menšinovou vládu a tlačí ho čas. S programovým prohlášením chce přijít brzy, do Vánoc. Spekulace o personálním obsazení nabírá na obrátkách. A ve hře jsou i změny u ministrů, kteří již za ANO ve vládě seděli. Stěhovat by se mohl nejen Martin Stropnický. Mluví se o variantě, že by na jeho místa do čela rezortu obrany šla žena – v ANO osvědčená. Ministryně Karla Šlechtová, vyznamenaná nedávno pamětní medailí Českého svazu bojovníků za svobodu.

Rošáda se Stropnickým a Šlechtovou

Z ministrů, kteří za ANO seděli už ve stávající vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), mají patrně všichni jasno, že budou pokračovat. I když se spekulovalo o možné výměně ministra dopravy Dana Ťoka, který ve vládě nahradil dalšího nominanta ANO Antonína Prachaře.

U ministra spravedlnosti Roberta Pelikána není příliš pochyb, zato Martin Stropnický by nyní mohl opustit křeslo ministra obrany a zamířit do Černínského paláce. Pro post ministra zahraničí ho kvalifikuje bohatá diplomatická kariéra velvyslance v Itálii, Vatikánu či Portugalsku.

Kdo na jeho místo? V záloze jsou zkušení generálové, kteří by nepotřebovali tolik času na zorientování se v rezortu. Vedle nich však překvapilo jméno rázné ministryně pro místní rozvoj Šlechtové. Tuto variantu uvedla již na začátku listopadu Česká televize.

Šlechtová a Vildumetzová: Možné šéfky obrany a vnitra

Andrej Babiš tuto možnost nyní na Nově nechal bez komentáře a nevyvrátil ji, obecně pak uvedl: „Nedělám velké rozdíly mezi muži a ženami… Proč bychom ženy měli vylučovat z některých postů?“ Se ženami se mu prý spolupracuje dobře.

Ostatně Šlechtová není jedinou ženou, která by mohla dostat šanci při vedení bezpečnostních a obranných složek. Adeptkou na ministryni vnitra může být současná šéfka Asociace krajů ČR a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová. Obě političky si přitom užívaly opojného volebního vítězství společně s Babišem přímo ve štábu ANO v Praze na Chodově.

O Šlechtové jako kandidátce na obranu píše nyní i euro.cz. V jejím resortu by ji dle tohoto serveru mohla nahradit náměstkyně Klára Dostálová, která se do Sněmovny dostala z kandidátky v Královéhradeckém kraji, kde coby lídryně porazila ostatní strany i v krajských volbách.

Napraví reputaci žen v čele armády?

Ministerstvo pro místní rozvoj jsem postavila na nohy, myslím, že jsou i jiné rezorty, které potřebují průvan,“ řekla Šlechtová Blesk.cz těsně po volbách. Otázkou je, nakolik je reálné, aby se pokusila o nápravu nevalné pověsti, kterou po sobě ženy na ministerstvu obrany zanechaly. Vlasta Parkanová si „střihla“ roli ministryně obrany v letech 2007 až 2009 ve vládě Mirka Topolánka. A kvůli nákupu armádních letounů CASA stále čelí soudním tahanicím.

Karolína Peake se pak na obraně zapsala jako „osmidenní ministryně“, rezort vedla pouze od 12. do 20. prosince 2012, kdy provedla „kobercový nálet“ na špičky ministerstva a stihla odvolat mj. prvního náměstka a někdejšího náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka.   

Video  Karolína Peake vzpomíná na krizi Nečasovy vlády: Za co jí vyčinila Nagyová?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Šlechtová mluví o honu na jména

Se spekulacemi o Karle Šlechtové se však od voleb roztrhl pytel. Mluvilo se i o tom, že by mohla být dokonce premiérkou. Odmítla však, že by o tom s Andrejem Babišem vůbec jednali. A lavinově se množící spekulace o svém dalším působení označila za hon na jména.

„Právě naše země zažívá ‚hon na jména‘, kdo bude ve vládě. Kdo chytne nějaké jméno v kuloárech, hned jej zveřejní první. Mé jméno koluje již na snad čtyřech(?) rezortech. Směšné,“ odmítla rozmáhající se dohady na Facebooku. S tím, že na MMR se jede a pracuje dál. „Naše práce se nezastavila kvůli předvolební kampani a nezastaví ani nyní při povolebních šumech,“ vzkázala Šlechtová a přidala fotku svého psa za pracovním stolem.

Šlechtová tak na vládě, která by měla teoreticky zasedat řádně ještě dvakrát, např. předložila novelu zákona, která by měla ovlivnit život občanů v souvislosti s nákupem dovolené. 

„Návrh upravuje ochranu zákazníka při nákupu zájezdu a nově zavádí ochranu zákazníka i při nákupu tzv. spojených cestovních služeb. Finanční prostředky vynakládané domácnostmi v souvislosti s nákupem dovolené jsou nemalé a význam dovolené v životě každého z nás je neoddiskutovatelný. Proto je správné, že právo chrání zákazníky v těchto záležitostech,“ uvádí Šlechtová a chce dát prý lidem jistotu, aby při zakoupení zájezdu či cestovních služeb dostali skutečně přesné informace. 

Předmluva ke knize o Zemanovi? „Ať puknou“

Sama se nyní vydala na cestu z Evropské hospodářské komise při OSN v Ženevě, kde se debatovalo o bydlení a udržitelném rozvoji měst. „Česká republika byla vidět i mnohokrát slyšet. Plamenila jsem dostatečně. Chceme od papírů k činům a akcím,“ vzkázala Šlechtová, která ve švýcarském městě vyrazila i do řídícího střediska CERN.

Šlechtová přitom platí i za poměrně horlivou stoupenkyni a oblíbenkyni prezidenta Miloše Zemana. A tak si vedle práce na rezortu našla čas i na to, aby napsala předmluvu k nové knize právě o Zemanovi. „A jsem za to ráda. Někdo puká vztekem, tak ať pukne,“ glosovala to ministryně.

Kam „vyletí“ Brabec?

Že by mohlo dostat šanci v menšinové vládě žen více, je patrné i z toho, že do čela ministerstva financí, Babišova „srdečního“ rezortu, se patrně uvažuje o náměstkyni Aleně Schillerové.

Jsou však i ryze mužská ministerstva. Babiš přesto potvrdil, že ke změně by mohlo dojít i u místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce. Ten sice vede životní prostředí, coby bývalý finanční ředitel Spolany Neratovice či generální ředitel Lovochemie má však blízko i k průmyslu a obchodu. Sám Brabec Blesk.cz s úsměvem sdělil, že ohledně toho, kde skončí, je třeba se zeptat právě Babiše, který vládu sestavuje.

„My jsme se s panem Babišem o tom samozřejmě bavili, to je pravda, stejně jako se zvažuje několik dalších kandidátů. I to moje jméno bylo – a možná stále je – nějakým způsobem ve hře. Ale pokud bych si mohl vybrat, a to bych si velmi rád tedy vybral, tak já se netajím tím, že bych rád zůstal na rezortu životního prostředí,“ říká Brabec. Rozhodnuto však ještě patrně není. „On by mohl být i na jiném postu, tak uvidíme,“ zareagoval nyní Babiš.

Další nestraník patrně nevyšel

Hlavním adeptem na pozici ministra průmyslu a obchodu měl být nestraník Tomáš Hüner, který pracuje v Siemensu, má zkušenosti z ČEZ či dozorčích rad provozovatele přenosové soustavy ČEPS, je odborníkem na průmysl a energetiku a coby náměstek působil v rezortu již v letech 2006 až 2011.

„Přišla řada negativních reakcí, proto se předseda hnutí rozhodl, že bude hledat nového kandidáta,“ citovalo euro.cz zdroj blízký vedení hnutí. Jasno je však v jiných věcech. „Místo šestnácti ministrů by mělo být čtrnáct,“ říká Babiš k formování své menšinové vlády. Pověření, aby o ní jednal, dostal v Lánech od prezidenta Zemana. Koaličního partnera nenašel, a tak dál sestavuje vládu z ministrů z ANO a odborníků, kteří mu tu a tam dávají „košem“.

free_lenders55 ( 20. února 2022 20:46 )

Podnikatelský úvěr je určen pro všechny podnikatele, malé a střední podniky a začátečníky, kteří potřebují hotovost a nebudou jim v bance půjčovat. Půjčka je poskytována od 50 000 do 20 000 000 Kč. Splatnost půjčky lze zvolit od několika měsíců do 20 let. Zajištění úvěru je vhodné na nemovitosti, byt a družstvo, pozemky. Poskytnuté prostředky lze použít na všechno, na zahájení podnikání, rozšíření podnikání, překlenovací období, oddlužení, exekuci. Všechno můžete dělat z domova. Neplatíte žádné poplatky předem. Na svém účtu máte peníze do 24 hodin: Rolle­rova­domi­nika@­seznam­.cz

free_lenders55 ( 20. února 2022 20:43 )

Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuješ půjčku? Potřebujete urgentní finanční pomoc? Potřebujete urgentní půjčku na splacení dluhu nebo potřebujete kapitálovou půjčku ke zlepšení svého podnikání? Nabízím všechny typy půjček fyzickým a právnickým osobám s úrokovou sazbou 2% za jasných a srozumitelných podmínek. Poskytnu jakoukoli částku kdekoli, pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě pro více informací (email: Rolle­rova­domi­nika@­seznam­.cz

dzery ( 10. listopadu 2017 13:23 )

janejaneja ( 10. listopadu 2017 11:09 )

Ta může akorát tak skákat Rossimu pod motorku, aby se s ním mohla vyfotit. A toto by mělo bránit náš stát ?? No to jsme to dopracovali- trestně stíhaný premiér a toto jako bonus a kdoví, co ještě z jejich řad vzejde.

panamira ( 10. listopadu 2017 09:04 )

Žena v obraně? Peak zastvala post asi třicet minut a Parkanová spěvavá tlamička, tam udělalá miliardové přešlapy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa