Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Největší zbabělost.“ Reakce na prvňáčky z Teplic pobouřily ministra školství

Autor: ČTK, Mii - 
9. listopadu 2017
19:45

Jako projev degenerace zdravé společnosti a největší zbabělosti označil ve čtvrtek ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) výhrůžky, které se na sociálních sítích objevily pod fotografií první třídy ze základní školy v teplických Proseticích. Do třídy chodí převážně arabské, romské a vietnamské děti. Ministerstvo podle Štecha v případě potřeby škole pomůže. Nenávistnými komentáři se už zabývá policie.

„Nejen jako ministr školství, ale zejména jako otec a dědeček jsem nesmírně pobouřen vlnou nenávistných mailů, komentářů a útoků na sociálních sítích, s níž bojuje základní škola v teplických Proseticích,“ uvedl ministr Stanislav Štech.

Fotografie dětí první třídy se objevila na stránkách místního Deníku, který zveřejňuje prvňáky i v jiných okresech. Poté se objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také vtipkovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici a navrhovali poslat děti do plynu. „Tam by sednul granát jak pr… na prkýnko,“ zněl další z mnoha komentářů. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Štech v prohlášení zdůraznil, že školy musí být garantem rovného přístupu ke vzdělání, což je podle něj v dnešní době nesnadný úkol. Ocenil postoj Deníku, který odmítl jakékoliv projevy nenávisti a rasismu. „Doufám ve zdravý rozum a uvědomění si podstatnější části společnosti, že útoky na malé děti a vzdělávací instituce jsou projevem největší zbabělosti, kterou nemůžeme tolerovat,“ uvedl.

Foto: 

Zmínil také, že útoky jsou projevem nemocné společnosti. „Jako občan této země odsuzuji tento projev degenerace elementární hodnoty zdravé společnosti,“ napsal Štech. Ministerstvo je podle něj připraveno poskytnout škole veškerou pomoc. Učitelům rovněž poděkoval za jejich trpělivost. „Prosetické škole MŠMT v případě potřeby poskytne veškerou možnou pomoc a jejímu vedení a všem pedagogům děkuje za trpělivost a péči, kterou všem dětem bez rozdílu poskytují,“ uzavřel Štech.

Škola: O bezpečí dětí je postaráno

Případem nenávistných komentářů se zabývá teplická policie. „Kriminalisté nyní prověřují, zda se autoři těchto komentářů zveřejněním na internetu nedopustili protiprávního jednání. „Jsme v kontaktu s vedením školy, dílčí úkony prověřování a konkrétní opatření přijatá policií nebudeme s ohledem na probíhající vyšetřování specifikovat,“ řekl ČTK mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Škola se snaží rodiče dětí uklidnit. „Z důvodu současných událostí, které se týkají Vás, Vašich dětí a celé školy, bych Vás chtěla ujistit, že škola ve spolupráci s Policií ČR podnikla opatření k zajištění bezpečnosti Vašich dětí,“ uvedla ve čtvrtek na webu bez bližších podrobností ředitelka školy Marcela Prokůpková.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa