Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnický: Česko vyslyší výzvu USA. A může zvýšit počet vojáků v Afghánistánu

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2017
20:40

Česká republika nejspíš vyjde vstříc požadavku na zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu, který spojencům v NATO předložily Spojené státy. Novinářům to ve středu na jednání aliančních ministrů obrany řekl český ministr Martin Stropnický. Počet českých vojáků v Afghánistánu by se tak mohl zvýšit o několik desítek, souhlasit podle Stropnického bude muset český parlament.

Už v úterý potvrdil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg, že NATO v příštích měsících zvýší počty svých vojáků ve výcvikové a podpůrné misi Rozhodná podpora (Resolute Support) ze stávajících asi 13 tisíc lidí o přibližně 3000. Polovinu z tohoto počtu by měli tvořit američtí vojáci, zbytek by připadl na spojence a další země, které se na práci mise podílejí.

Považujeme to za důležité a chceme tomu vyjít vstříc,“ uvedl Stropnický. O afghánské misi budou ministři obrany zemí NATO a dalších zúčastněných států hovořit ve čtvrtek dopoledne.

Zvýšení počtu lidí v misi, která pomáhá s výcvikem afghánských bezpečnostních sil, neznamená podle Stoltenberga návrat k bojovým operacím. Od roku 2014 nese hlavní tíhu bojů s Tálibánem asi 300 tisíc afghánských vojáků a policistů, které vojáci NATO jen cvičí a aliance výrazně pomáhá s jejich financováním. Podle Stoltenberga by se měl nyní výcvik soustředit hlavně na afghánské speciální síly a letectvo, které mohou mít v zemi rozhodující význam.

Česká republika má v současnosti v Afghánistánu nejvýše 250 vojáků, například zdravotnický tým, jednotku cvičící a radící pilotům a pozemnímu personálu afghánských vzdušných sil nebo strážní rotu na letišti v Bagrámu. Zvýšení na 300 by podle Stropnického nemělo znamenat přelom v podobě úkolů, které čeští vojáci v zemi plní. „Určitě by to nebyla nějaká dramatická novinka. Viděl bych to v tom výcviku, který tam děláme… může ještě něco přibýt,“ poznamenal Stropnický.

Okolojdouci ( 8. listopadu 2017 21:25 )

A co tam poslat Stropnického.

prycsnima ( 8. listopadu 2017 21:15 )

 Svi ñe zas raný . Pro lidi nejsou peníze ale pro ksindl co nás nenávidí jo. No tak je vycvičte ať jim to jde až u nás dostanou asyl.

moiaza ( 8. listopadu 2017 21:12 )

Hlavně že nadáváme na okupační vojska SSSR. Že jsme my okupanty na cizím území, to už je v pořádku.Žoldáci, sloužící zájmu agresora z USA. Žoldáci a poskoci zločinecké armády. Armády vrahů. Stropnicky, styď se!!

agfor ( 8. listopadu 2017 20:55 )

A zase - americké zájmy, česká okupační žoldácká armáda a za české peníze. Kolik by se za tatko vyhozené prachy mohlo zdarma léčit lidí, kterým VZP a jiní debilové odmítají platit léky ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa