Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Přijel k vám invalida,“ hlásil zraněný Zeman. Policie zatkla protestujícího zvukaře

Video se připravuje ...
Autor: rys, ČTK, simao - 
8. listopadu 2017
17:40

„Přijel k vám invalida,“ zahájil dnes prezident Miloš Zeman třídenní návštěvu Olomouckého kraje. „Zase mě bolí koleno a kulhám,“ dodal a vysvětloval, proč se tak stalo. Při setkání s občany se ozýval zpočátku i pískot a pokřik „ostuda národa“, policisté odvezli zvukaře, který setkání občanů s prezidentem narušoval Modlitbou pro Martu. Vystoupil i chartista-hladovkář Tomáš Hradílek, který Zemana vyzýval, aby podruhé nekandidoval. A objevily se i červené karty.

„Dámy a pánové, především se musím omluvit, že jsem k vám přikulhal. Příčina je jednoduchá. Dnes ráno jsem si v hotelu vlastní neopatrností narazil koleno, které mně sice zabandážovali, ale přesto, abych se nedostal do nějaké nepříjemné situace, chodím s podporou své ochranky,“ vysvětloval Miloš Zeman během návštěvy v Olomouckém kraji. Za kachnu později prezident označil to, co „vypustil jakýsi Bartík“ a sice že má Zeman rakovinu.

Video  Další zranění Miloše Zemana: Popsal, co se mu ráno stalo na hotelu v Olomouci.  - OVTV
Video se připravuje ...

Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Je ubytován v Olomouci a postupně navštíví Lipník nad Bečvou na Přerovsku, Mohelnici a Zábřeh na Šumpersku a obec Vápenná na Jesenicku. Jde o pátou Zemanovu návštěvu v tomto kraji během jeho působení v prezidentské funkci.

Během setkání s krajskými zastupiteli a starosty hovořil o situaci kolem povolebních vyjednávání a sestavování vlády. Na závěr setkání se však ještě jednou vrátil ke svému bolavému kolenu. „Jestli tady u vás během těch tří dnů tu nohu nerozchodím, tak navštívím Pelhřimov. Ne kvůli tomu, abych se podíval na neexistující krematorium, ale kvůli tomu, abych požádal ortopeda Jirku Běhounka, aby se mi na to koleno podíval,“ prohlásil prezident Zeman.

Politické slepice a koleno podruhé

Situaci kolem vyjednávání o sestavení vlády pak přirovnal k anekdotě o slepicích, kdy prý každá slušná slepice před tím, než kohoutovi podrží, oběhne třikrát dvorek, aby si kohout nemyslel, že je nějaká slepičí prostitutka. „Naše politické slepice za sebou momentálně mají druhé kolečko,“ konstatoval prezident.

S představiteli kraje se shodl, že předčasné volby nejsou žádoucím řešením. „Je to urážka občanů, když někteří politici pár měsíců po volbách chtějí předčasné volby. Občané rozdali karty a politici s nimi musí umět hrát. Když neumějí, ať jsou od válu,“ konstatoval president s náznakem, že předčasné volby by měly pouze tu výhodu, že už by se do parlamentu nedostaly některé strany typu TOP 09.

„Ostuda národa“ a zadržený zvukař

Při setkání s občany v Lipníku nad Bečvou Zeman pokračoval v tom, že je velmi ostře proti předčasným volbám, které by byly „vyhazováním peněz“ a pravděpodobně by se dle něj v nich příliš mnoho nezměnilo. „Ostuda národa,“ ozýval se přitom pokřik a pískot, když Zeman zahajoval svůj proslov. Na Zemana čekali v Lipníku i jeho odpůrci, kteří si připravili červené karty či transparent „Sbohem“. 

Při Zemanovu příchodu na pódium hlasitě pustili Modlitbu pro Martu, jejich zvukaře však vzápětí zadržela a odvezla policie. „Policisté v Lipníku nad Bečvou zajistili muže, který hlasitou hudbou narušil setkání občanů s prezidentem ČR a nedbal jejich výzev. Nyní je 51letý muž podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu,“ uvedla Policie ČR na Twitteru.

„Chtěli jsme slušnou formou vyjádřit, že se nám nelíbí, že prezident Miloš Zeman chce být i v následujících pěti letech prezidentem,“ řekla pro iRozhlas.cz Marie Šuláková, iniciátorka protestu, který prý nemšl za cíl narušit Zemanův mítink. Červené karty dle ní vytáhla zhruba padesátka lidí, Modlitba pro Martu zněla z pronajatých prostorů nad jednou z místních restaurací. Přišli tam však policisté v civinuli a donutili protestující skladbu zastavit. Jaroslav H., který skaldbu pustil, byl převezen na policejní stanici. 

Chartista hladovkář

Pískot však sklidil i chartista Tomáš Hradílek, který kvůli Zemanovi zahájil hladovku a Zemana vyzval, aby podruhé nekandidoval. V otevřeném dopise Miloši Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen i z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta.

„Pane Hradílku, pokud se nemýlím, tak v pondělí moje žena převzala 113 tisíc podpisů občanů ČR, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval… Každý občan má stejná práva a stejné povinnosti. Vy nejste víc než 113 tisíc občanů. A nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat,“ reagoval Zeman. „Na demokracii je krásné to, že rozhodnou voliči,“ doplnil s tím, že nechce dělat předvolební kampaň a nedělá ji.

Zeman řešil i cenu jogurtů a marži řetězců

Zeman o svém problému s kolenem mluvil během návštěvy olomoucké mlékárny Olma, která patří do holdingu Agrofertu. Prezident zde však řešil také jinou věc. Obchodní řetězce mají podle něj u některých potravin nepřiměřeně vysoké marže a to na úkor tuzemských potravinářských firem. Obchodní řetězce by proto měly být regulovány, uvedl Zeman.

Prezident své tvrzení o nepřiměřeně vysokých maržích obchodních řetězců ilustroval na ceně jogurtů. „Nákupní cena pět korun, prodejní cena deset korun. Tak i když odečteme DPH, no tak samozřejmě je tam asi 60 nebo 70procentní obchodní marže. Takže snažme se regulovat obchodní řetězce a snažme se také o to, abychom jako v jiných zemích tady měli i národní obchodní řetězec s přiměřenými maržemi,“ řekl Zeman.

Přiměřené marže obchodních řetězců by podle Zemana pomohly tuzemským potravinářům i soběstačnosti Česka v oblasti potravin. „Předpoklad, aby ta soběstačnost se zvýšila, znamená zvýšení výkupních cen. Ale pozor – nikoli na úkor spotřebitele, ale na úkor obchodních řetězců,“ podotkl prezident, podle něhož by se soběstačnost ČR mohla zvýšit u řady druhů potravin i zemědělských komodit, které lze v tuzemsku produkovat.

snehulak ( 9. listopadu 2017 09:35 )

A proč by nemohl Roosevelt vládl tvé obdivované Americe 12 let z invalidního vozíku a to i během války! Jdi si krákat se svými, havrane druhý.

dandova ( 9. listopadu 2017 08:31 )

ellenic - asi tak.

havran2 ( 9. listopadu 2017 08:11 )

Zeman bude chtít vládnout i z postele ! ! !

katerina78 ( 8. listopadu 2017 22:50 )

človek sa učí celý život

villon ( 8. listopadu 2017 21:53 )

To je nejrovnější chlap, co se kdy v Česku narodil. Soupeřit by s ním mohl jen Bureš, ale ten se tady nenarodil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa