Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoční kapři bez EET. Sobotkova vláda na poslední chvíli prodejce ušetřila

Autor: zst - 
6. listopadu 2017
15:29

Loni dosáhli čeští rybníkáři nejvyšší produkce ryb za poslední léta, letos jim ale hrozilo, že poputuje většina do zahraničí – místo na talíře Čechů na Štědrý den. Končící kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) ale na poslední chvíli vyjmul prodej ryb z povinnosti elektronické evidence tržeb (EET). Dočasnou výjimku dostali také hendikepovaní prodejci, protože pro ně neexistují vhodné pokladny.

Za vánočního kapra nedostanete účtenku s kódem EET, který je slosovatelný v loterii Účtenkovka. Vláda, která aktuálně čeká na ustavení Sněmovny, aby mohla podat demisi, na poslední chvíli svým nařízením rozhodla, že prodeje ryb se EET týkat nebude.

Dva a půl tisíce prodejců, kteří loni nabízeli v Česku rybu na štědrovečerní tabuli, si tak můžou oddechnout. Hrozilo totiž, že se jich část do prodeje kvůli další administrativě vůbec nepustí.

„Mělo by to výrazně pomoct, protože další povinnosti a administrativa nakládaná na kohokoliv vždycky systematicky omezuje aktivitu. Celý ten systém je nešťastně nastaven. Když se podíváte na Slovensko, tam jakýkoliv prodej živých zvířat nepodléhá této evidenci,“ komentoval vládní nařízení pro Blesk.cz viceprezident Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek.

Připomněl, že v rámci dosavadní kontroly už chovatelé a prodejci podléhají veterinární správě, inspekci životního prostředí plus dalším kontrolám jako běžní podnikatelé. Jako ředitel jednoho rybářství pak označil EET za nadbytečnost s tím, že akcionáři firmy se nemají zájem nechat podvést.

Dneska prodej vánočních kaprů je stejný jako obchodní řetězce. Je to dohledatelné – podle množství se platí nájem. Netýká se nás ani příčina vzniku (EET), ani její důsledek, že by se měl zvýšit výběr daní,“ řekl také Vacek. Dodal, že pokud by EET pro prodejce dál platilo, mohli by, podobně jako u jiných zákonů, prodejci obcházet zákon vznikem různých spolků. Podobné finty se objevily například u protikuřáckého zákona.

Originálně prodávali kapříky o Vánocích v Uherském Brodě. Originálně prodávali kapříky o Vánocích v Uherském Brodě. | pro Blesk – Jan Čada

„Co je jednoduché, je efektivní. Loni se postavilo podle toho, kdo nahlásil, že ty tři nebo čtyři dny bude prodávat ryby, tak bylo 2300 stánků nahlášeno. U toho stánku byly nejvíc čtyři osoby. Když si vezmete, že by k tomu měl přibýt pátý člověk, který nebude sahat na ryby, aby nebyl mokrý, a mohl ovládat EET, tak dnešní brigádníci si při všech dalších problémech pracovního trhu najdou snazší cestu. Už teď máme problém znovu ten stejný počet stánků obsadit,“ popsal problém viceprezident sdružení.

Nevidomí nemají kasy, dostali dočasnou výjimku

Pro hluchoslepé a nevidomé podle materiálu ministerstva zase nyní neexistují na trhu vhodná pokladní zařízení. Dokud se taková technika neobjeví a nepřizpůsobí se příslušné softwary, budou mít hendikepovaní prodejci výjimku z EET. I tato změna v systému prošla v pondělí vládou.

Materiál uvádí s odkazem na odhady Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, že evidovat tržby nebude muset 1000 až 2000 hendikepovaných podnikatelů. Je to zhruba 0,5 procenta z celkového počtu dotčených subjektů.

Výjimka pro nevidomé skončí ve chvíli, kdy budou pro těžce zrakově postižené zpřístupněny příslušné informační systémy, tedy internetová aplikace Elektronická evidence tržeb a Daňový portál. Další podmínkou pro zrušení nařízení bude skutečnost, že na trhu budou k dispozici řešení pokladních systémů, které budou přizpůsobeny pro práci těžce zrakově postižených podnikatelů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa