Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se zlepší pokrytí rychlým internetem. Operátoři dostanou 14 miliard z EU

Dvě třetiny ČR nemají podle MPO vysokorychlostní internet.
Dvě třetiny ČR nemají podle MPO vysokorychlostní internet.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
3. listopadu 2017
10:24

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánuje vypsat novou výzvu pro zájemce o evropské dotace na výstavbu vysokorychlostních internetových sítí na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku. Celkově si mohou operátoři na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí rozdělit až 14 miliard korun. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva František Kotrba.

„V současné době probíhají jednání týkající se podoby druhé výzvy, a to jak za účasti podnikatelského sektoru, tak i veřejné správy. Je připraveno vyhlášení veřejné konzultace k těmto intervenčním oblastem,“ uvedl Kotrba. Dotace z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost EU musí být vyčerpané do konce roku 2023.

Firmy se bojí do projektu jít

V rámci první výzvy vypsané letos na jaře se k čerpání dotací v řádu desítek milionů Kč přihlásily jen tři firmy. Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou. V nové výzvě by se měla pravidla upravit.

Video  Internet v MHD a metru: nesystémové kroky a předražená řešení  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

Problematika pokrytí vysokorychlostním internetem se podle MPO dotýká až dvou třetin území ČR, první výzva směřovala na zlepšení pokrytí zhruba 15 procent území.

agfor ( 3. listopadu 2017 11:46 )

Dostanou prachy z EU, zvednou ceny. To se jim to podniká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa