Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rychlý sjezd a odchod do opozice. Jihomoravská ČSSD chce restart strany

Autor: ČTK, ula - 
1. listopadu 2017
20:10

Jihomoravská ČSSD chce kvůli slabému volebnímu výsledku sjezd strany nejpozději do konce února a navrhuje také odchod do opozice. Vyplynulo to ze středečního jednání krajského výkonného výboru. Požaduje také, aby vedení strany dalo na sjezdu funkce k dispozici. Řekl to krajský předseda Roman Hanák.

Obdobné stanovisko jako krajská organizace už dříve zaujala brněnská organizace ČSSD. Ta je však navíc i pro přímou volbu předsedy, zatímco krajská organizace nikoli.

ČSSD v říjnových sněmovních volbách zaznamenala velký propad, když získala 7,27 procenta hlasů. Před čtyřmi lety volby vyhrála s více než dvacetiprocentní podporou voličů a poté vytvořila koalici s ANO a KDU-ČSL. Tehdy získala 50 mandátů, nyní jich má 15. Vedení by podle Hanáka mělo dát funkce k dispozici a delegáti sjezdu rozhodnou, zda jim je ponechají, nebo zvolí vedení nové. Hanák uvedl, že zatím žádná konkrétní jména nepadala.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek komentuje po tiskové konferenci neúspěšné volby:

Hanák: Vsaďme na nové tváře

Nově zvolený jihomoravský poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) už dříve prohlásil, že strana doplatila na „vyvraždění mnoha názorových proudů, které na sebe vázaly další straníky a voliče. Jmenoval například bývalé hejtmany Jiřího Zimolu nebo Michala Haška a dosluhujícího poslance Jeronýma Tejce. Právě ten letos v březnu kandidoval na sjezdu do vedení strany a navrhoval změnu, ale nebyl úspěšný. Proto odešel z volební kandidátky.

Hanák i v souvislosti s možností návratu bývalého premiéra Jiřího Paroubka do strany uvedl, že by se sociální demokracie měla zaměřit spíše na nové lidi, než sázet na staré tváře.

Miloš Zeman okomentoval pro Blesk.cz pád ČSSD:


Volby vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sexymozek ( 1. listopadu 2017 21:35 )

Socani okecávají výsledek voleb, ale nikdo zatim neřek pravej důvod katasrofy, ten důvod je spolčení s Kalouskem!!!!!!! Spolčit se před volbama s největším škůdcem republiky v dějinách a dojebat kvůli němu úspěšnou vládu........no, to přece nemohlo jinak dopadnout!! Já se vůbec divim, že do Sněmovny prolezli. Nikdo se nepoučí, že spolčení s Kalouskem je jistá smrt....je to marný, je to marný, je to marný! A dobře vám tak , intrikáni!

moiaza ( 1. listopadu 2017 21:15 )

Úsměvné, kde a v čem hledají politici chybu, že ve volbách dostali takový výprask. Hlavní zásluhu má na tom výprasku Sobotka a také to, jak sprostě a podle se chovali k ANO. Celou dobu jim nevadilo že vládnou s Babišem a najednou objevili "čapí hnízdo". Byl to plánovaný podraz. A to ČSSD voliči spočítali. Včetně těch, co Babiše vůbec nevolili. Kdo s čím zachází, tík také schází. Kauza čapí hnízdo se obrátilo proti ním. Ale oni si to pro sebe patřičně vysvětli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa