Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nízká porodnost může Česko připravit o křesla v Bruselu. Nepomůže ani brexit

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. listopadu 2017
05:30

Stárnutí populace a další společensko-ekonomické problémy nejsou jedinými překážkami, které Čechům do cesty staví nízká porodnost. Jak upozorňuje europoslanec Luděk Niedermayer (za TOP 09), Česko může dokonce přijít o křesla v Evropském parlamentu. Státy, kterým roste počet obyvatel strměji, jsou totiž už dnes „podhodnoceny“ a brzy budou chtít křesel víc. Dočasně Česko od ztráty mandátů zachraňuje odchod Britů. V budoucnu se ale tahle otázka zřejmě dostane na stůl. 

Česko má v tuto chvíli v Evropském parlamentu 21 míst. Počet obyvatel Česka se za prvního půl roku 2017 zvýšil o 9200 na 10 588 063 lidí. Přírůstek ale zajistil především příchod zhruba 2600 Ukrajinců, 2100 Slováků a 700 Vietnamců. Jinak řečeno, počet obyvatel v Česku se prakticky nemění, přírůstek je totiž minimální.

Oproti tomu jiné státy jako třeba Francie či Německo, také mimo jiné díky migraci, rostou, co se týká počtu obyvatel, daleko rychleji. Německu přibývalo ještě před migrační vlnou 200 tisíc obyvatel ročně, Francii čeká v letech 2015 až 2020 dokonce skok o více než dva miliony lidí. A volby do Evropského parlamentu budou už za dva roky.

Smlouvy určují, že to může být maximálně 751 poslanců. Já považuji za důležité, aby s tím, když odejde jedna významná členská země, aby těch poslanců ubylo. Zároveň ale ty výpočtové vzorce, které vždy vycházejí z toho, kolik obyvatel má jednotlivá země, jsou poměrně složité. A bohužel s tím, jak populace naší země neroste, tak naše váha v Evropské unii z tohoto hlediska klesá,“ přibližuje ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer.

Europoslanec Luděk Niedermayer je expertem Topky pro oblast ekonomiky a financí. Členem strany zatím není. Europoslanec Luděk Niedermayer je expertem Topky pro oblast ekonomiky a financí. Členem strany zatím není. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Teď se začíná diskutovat o tom, jak to v těch dalších volbách bude vypadat. Možná tím odchodem Velké Británie by se mohl narodit nějaký kompromis, který třeba nějak šikovně zaokrouhlí ten počet poslanců, třeba na 700. To by umožnilo dosáhnout toho, že ke snížení poslanců za jednotlivé země nedojde,“ doplňuje europoslanec.

Problémy můžou mít i Maďaři

Zatímco v Německu očekávaný pokles obyvatelstva nepřišel, podobné problémy jako Česko bude zřejmě řešit i další země Visegrádské skupiny – Maďarsko. Pokud by se počet poslanců skutečně snížil z dnešních 751 na 700 kvůli odchodu Britů, bude to znamenat, že si Češi zřejmě udrží svých 21 křesel. Britové jich totiž mají 73, zaniklo by jich tak pouze 51 a zbylých 22 by si rozdělily „podhodnocené“ země.

„Dlouhodobě samozřejmě, pokud budeme zemí z hlediska počtu obyvatel klesající, tak nemůžeme očekávat, že udržíme tu pozici, protože v řadě zemí, ať už z demografického důvodu, nebo z důvodu přistěhovalectví, ta populace roste. Naše demografická politika se rozhodně nebude odvíjet od toho, abychom udrželi pozice v Evropském parlamentu, ale ta váha v Evropě s tím souvisí,“ míní bývalý viceguvernér centrální banky s tím, že podobně by mohli ztratit svou „váhu“ i čeští ministři během hlasování v Radě EU.

„Když se člověk dívá na ty propočty, tak určitě nejsme země, která by mohla pomýšlet na větší vliv, zároveň jsou země, kterým demografie snižuje tu váhu ještě výrazněji. Mám pocit, že by to mohlo být Maďarsko,“ dodává.

V Evropském parlamentu mají Češi 21 míst ze 751. V Evropském parlamentu mají Češi 21 míst ze 751. | Reuters

Zda Češi budou za dva roky skutečně rozhodovat o obsazení 21 míst Evropského parlamentu nebo třeba o post méně, se rozhodne v následujících měsících. Kromě počtu poslanců je ale také důležité, do jakých frakcí se úspěšní kandidáti zařadí a jak spolu budou schopni spolupracovat.

Za nejvlivnějšího českého europoslance byl podle webu Politico označen Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který se dostal do čela právního výboru. Mimo jiné i proto, že je členem nejsilnější frakce europarlamentu (Evropské lidové strany) a že v ní má dalších šest kolegů z řad lidovců, TOP 09 i STAN.

ČSSD se zařadila do druhé nejsilnější frakce Socialistů a demokratů (189 členů), ODS mezi Konzervativce (74, třetinová síly proti lidovcům), ANO mezi Liberály a demokraty (68 členů), KSČM mezi Sjednocenou levici (52 členů) a Svobodní se zařadili do frakce Evropa svobody a přímé demokracie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 2. listopadu 2017 08:10 )

čím víc lidí na Zemi tím dřív ji zničí

marti33 ( 2. listopadu 2017 08:06 )

Normálním ne ,ale Niedrmajer potřebuje zaměstnanat příbuzné co vystudovali filosofii

moiaza ( 2. listopadu 2017 07:27 )

V tom našem Havloidním kapitalismu je i dítě luxusem. Peníze na výchovu dítěte by se i našly, ale není čas dítě vychovávat. Rodiče se honí za kariérou a penězmi. Koupí dítěti ve dvou letech tablet a chytrý telefon a mají po starostech. To na výchovu stačí.

priserka ( 2. listopadu 2017 06:34 )

Začněte trochu podporovat rodiny s dětmi (ne jen určité etnikum, které v životě nepracovalo a pracovat nebude)a bude se rodit více. Těžko bude trochu chytrý člověk přivádět na svět jedno dítě za druhým, když nemá kde bydlet a plat skoro jen na přežití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa