Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamuru rozvášnili „paraziti“. Jeho poslanec na Romech a dávkách ale vydělává

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
2. listopadu 2017
06:10

Tomio Okamura se ve Sněmovně opět rozvášnil kvůli „parazitům“. Podle lídra SPD jde o lidi, kteří sice mohou, ale dlouhodobě nechtějí pracovat. A žijí z dávek. Podporu podle svých slov našel i na jednání s hnutí ANO. Terčem kritiky se teď však stal i nový poslanec SPD Lubomír Volný, který v Ostravě pronajímá ve vyloučené lokalitě domy sociálně slabším. Romským rodinám prý účtuje nemalé nájmy.  

Když jde o osobní obohacení, jdou stranická hesla stranou. Tak nyní vypadá SPD, kde se nový poslanec Lubomír Volný údajně zapojil do byznysu s chudobou. Sám Tomio Okamura se přitom ve Sněmovně opět s gustem pustil do „parazitů“.

Okamurův poslanec v byznysu s chudobou

Nově zvolení poslanci SPD, kterých je i s Okamurou 22, přitahují pozornost médií a většinou z toho nekouká nic dobrého. Je mezi nimi i lídr moravskoslezské kandidátky hnutí Lubomír Volný. Web idnes.cz o něm uvedl, že „vydělává na nouzi romských rodin závislých na příspěvcích na bydlení“ a „draze pronajímá dva zchátralé domy v Ostravě“.

Podle vedoucí sociálního odboru v Ostravě-Přívozu Dagmar Bradové je přitom vysoce pravděpodobné, že tyto rodiny žijí ze sociálních dávek. V této sociálně vyloučené lokalitě je to totiž běžné. Volný na Facebooku už dříve uvedl: „Pokud mi dokážete, že lidé, o kterých mluvíte, jsou parazité, určitě budou muset jít o dům dále.“

„Pan poslanec koupil ty domy už ve chvíli, kdy bylo jasné, že to bude sociálně vyloučená lokalita. Není to dlouhodobý majitel, kterému by se znehodnocoval majetek,“ řekl Blesk.cz sociolog Štěpán Ripka, odborník na sociální bydlení a byznys s chudobou, aby dodal: „Pan poslanec je zkrátka jeden z lidí, kteří šli do tohoto byznysu. Jde o byznys s chudobou, ale neviňme jenom ty byznysmeny.“

Jedna z nájemnic v domu v nechvalně známé čtvrti Přívoz uvedla, že měsíčně platí 12 tisíc korun. U jiných to bylo až 15 tisíc korun. „Konkrétní městské části, které privatizují bytový fond, na tomto mají velký podíl. Celkově majitelé dávají prostě takovou cenu, protože neexistuje podpora nabídky bydlení. Kdybychom měli sociální byty, kde je nájem nižší a regulovaný, nebo kdybychom měli lepší vyjednávací pozici s majiteli, byla by situace jiná,“ podotkl odborník.

„Takto navíc uzavírá kontrakt s majiteli každá jednotlivá domácnost a pak se o ceně příliš vyjednávat nedá. Je to o tom, co si nadiktují majitelé nemovitostí,“ zmínil Ripka.

„Jiná sorta byznysmenů“

Ripka podotkl, že soukromý investor očekává po investici do nemovitosti samozřejmě zisk. Jenže v tomto ohledu se představy liší i u jednotlivých obchodníků. „Víme, že lidé, kteří začali profitovat na ubytovávání chudých, diskriminovaných, vyloučených lidí, které běžný trh nechce, jsou v mnoha případech úplně jiná sorta byznysmenů. Jsou to často lidé, kteří jsou rizikoví investoři, kteří očekávají profit alespoň 25 procent ročně,“ uvedl sociolog.

Nově zvolený poslanec Volný měl své domy pořídit v letech 2012 a 2013. A to za 1,95 milionu, respektive 1,25 milionu korun, uvedla MF Dnes. „Co se týče investice pana poslance, na mě to spíš působí, že to je z této sorty lidí – že to není člověk, který by dlouhodobě podnikal v nemovitostech a očekával zisk pět procent. Ale že to je právě z oněch rizikových investorů, kteří očekávají roční zisk z investice přes 25 procent,“ zmínil Ripka.

„Většinou nakoupí budovy hrozně levně, protože jsou vybydlené, nebo ve špatné lokalitě. A velmi záhy tam zvýší nájem až na limit, který je možný v běžném tržním nájemním bydlení a který proplácí Úřad práce,“ připojil sociolog a podporovatel zákona o sociálním bydlení.

Okamura: Od „parazitů“ se učí i jejich děti

Okamura po tiskové konferenci ve Sněmovně opět najel na svou tvrdou notu. „Kdo celoživotně parazituje na sociálních dávkách, přestože je práceschopný, a odmítá pracovat, odmítá přijímat práci na pracovním trhu a pouze inkasuje dávky, to je parazit. A to je potřeba změnit. Protože takových parazitujících lidí tady máme spoustu. Říká se o tom, že je to dokonce více než 100 tisíc občanů,“ tvrdil.     

Stát takové lidi podle Okamury musí přinutit zákonem, aby opravdu pracovali, „i kdyby měli zametat na ulici sem tam“, zmínil. Jde prý přitom o téma, které SPD přinesla na povolební jednání s hnutím ANO. „Tam jsme měli velmi kladnou odezvu, jsem rád, že s tímto problémem chce nám nějaká strana pomoct a pomoct nám splnit náš programový bod,“ pochvaloval si Okamura.

Šéf SPD přitom zdůrazňoval, že „parazitující občan je ten, který je práceschopný a dlouhodobě, dlouhodobě odmítá pracovat“. „My tu definici máme úplně jasnou a právě proto musíme udělat maximum pro to, abychom legálně a legislativně upravili zákony v ČR tak, abychom motivovali všechny občany k tomu, aby přiložili ruku k dílu,“ pokračoval Okamura.

Video  Okamura se pustil do "parazitů". Jeho poslanec však prý pronajímá byty lidem na dávkách.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Okamura upozorňoval i na to, že ztráta pracovních návyků jako jedna z nejhorších věcí, které mohou potkat společnost. „Když někdo nepracuje dva roky, tři roky, pět let, těžko se mu poté do práce dostává. A když to vidí jeho děti a vidí takový příklad rodičů, tak samozřejmě jsem plně přesvědčen o tom, že je tam nižší pravděpodobnost toho, že i ty děti se zapojí do pracovního procesu, protože si prostě z rodičů berete příklad,“ dodal.

„Sám z toho nemám radost, myslím si, že politici by měli dávat společnost dohromady, a ne ji rozdělovat a vyvolávat strach,“ řekl Blesk.cz Ripka z Platformy pro sociální bydlení v reakci na Okamurova slova o „parazitech“. Šéfa SPD alespoň pochválil za to, že podporuje myšlenku z ankety, kterou sdružení před volbami rozesílalo. Jde o prosazení zákona o sociálním bydlení již touto vládou a přesunutí šesti tisíc rodin s dětmi z ubytoven do bytů.   

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa