Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rychetský varoval Hrad. Zeman nemá s novou vládou otálet, jinak hrozí žaloba

Autor: base - 
1. listopadu 2017
12:41

Zrušení Senátu, snížení počtu poslanců a často zmiňované snahy o změnu ústavy - to je nálada posledních měsíců na politické scéně. Přichází s těmito požadavky i ohrožení demokracie? To ukáží následující měsíce. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský věří, že ústavní systém obstojí. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

„Nebezpečí vkládání nadějí do jakéhosi vůdce a návratu k nějaké formě autokratické vlády je latentní v každé demokracii. Proto považuji za velký úspěch, že naše ústava, i přes překotnost, s jakou vznikala, je velice zdařilý projekt, který se osvědčil,“ říká Rychetský, podle kterého je snaha o změnu ústavy nyní tou nejsilnější od sametové revoluce. 

Rychetský v rozhovoru řekl, že tu jsou dvě překážky, na které by pokusy o změny ústavy narazily. První je odpor Senátu, bez kterého není možné měnit ústavu, tudíž nejde zrušit ani Senát, a druhou překážku vidí Rychetský ve větě z devátého článku ústavy, kde se jedná o zákazu měnit „podstatné náležitosti demokratického právního státu“.

„Účelem každé ústavy je ochránit stát před karamboly a průšvihy, které ho postihly v minulosti. Domnívám se, že tento článek se o to snaží geniálně, protože míří do budoucnosti,“ řekl Rychetský deníku.

Varování Rychetského míří i k hlavě státu. Šéf Ústavního soudu upozorňuje například na zbytečné otálení se jmenováním nové vlády, v takovém případě by mohla přijít ústavní žaloba.

Ústavní soud už několikrát judikoval, že kterýkoli ústavní orgán, prezidenta nevyjímaje, je povinen některé pravomoci vykonat. My jsme řekli, že musí rozhodnout bez zbytečného odkladu," doplnil Rychtecký.

I když se Rychetský a Zeman považují za přátele, jejich vztahy se mohou v příštích měsících změnit. Jak upozornily Hospodářské noviny, prezident dal již několikrát najevo, že se necítí být svázán ústavními zvyklostmi. V lednových volbách bude odkázán na hlasy lidí, kteří volili ANO nebo SPD a právě tyto dvě hnutí nejvíce požadují zásahy do ústavy. Zeman se jim přizpůsobuje.

fandasever ( 13. března 2018 15:37 )

Chudák komunista Rychetský už neví o čem by blekotal a jak by se zavděčil sluníčkám tak začal útočit na Zemana. On sám by měl především ctít právo, ústavu a zákony této země, on si ve své stařecké demenci popletl Ústavní soud s řečnickou tribunou někde na náměstí

gabreta ( 1. listopadu 2017 16:30 )

A kde proboha soudruh Rychetský vidí "demokratický právní stát“? Snad nemyslí náš právní bordelistán, na kterém se velkou měrou, coby právník podílel?

Matos7 ( 1. listopadu 2017 15:02 )

 Pavle zklidni hormony, podej si ruku se Šabatkou a děte do pr.del.e

libecek ( 1. listopadu 2017 14:51 )

 jo zrusit havluv-rychtecky sistem a senat pojistka demokrasie je prezident a ne dalsi birokracie senat darmoslapu drahych

karel ( 1. listopadu 2017 14:46 )

Rychetský je přesně pohrobek toho bolševického paskvilu, kdy se vytvořil Senát na uložení zbytečných federálních poslanců. Žádná pojistka demokracie, žádná úložna. Ostatně tenhle parazitní útvar nemají v mnoha jiných evropských zemích. Pokud nejsou poslanci schopni vykonávat svou práci pořádně, tak je nemusí 'kontrolovat' další neschopní kamarádi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa