Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Fiala po jednání se Zemanem: Premiérem má být ten, kdo má většinu

Autor: base, ČTK - 
1. listopadu 2017
15:27

Prezident Miloš Zeman se v Lánech ve středu sešel s představiteli ODS, aby s nimi jednal o povolební situaci. Výsledek nepřinesl na politickou mapu Česka ale nic nového, šéf občanských demokratů Petr Fiala dál trvá na opoziční roli své strany. A také na své nominaci na post šéfa Sněmovny. V úterý Zeman v Lánech pověřil jednáním o sestavení vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše a podpořil jeho záměr vytvořit menšinovou vládu. Občanští demokraté už dříve uvedli, že Babišův kabinet nepodpoří.

„Řekli jsme to, co jsme říkali i veřejnosti, že půjdeme do opozice. Tomu pan prezident dobře rozuměl,“ uvedl Fiala po schůzce s prezidentem. Do Lán ho doprovázela 1. místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Fiala nepovažuje za dobré, aby byl sestavením vlády pověřen někdo, kdo nemá ve Sněmovně většinu. Při schůzce v Lánech se na tom s prezidentem neshodli.

Středeční jednání v Lánech bylo druhým setkáním Zemana s představiteli stran, které se dostaly do Sněmovny. Prezident je pozval postupně podle jejich volebního výsledku, poslední schůzka by měla být 16. listopadu.

Poprvé po pověření Babiše jednáním o sestavení vlády se ve středu sešel také poslanecký klub hnutí ANO. Pokračují také povolební jednání mezi jednotlivými stranami, v plánu je schůzka tří nejmenších sněmovních uskupení: KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých.

DETAILNÍ VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pochcanycarmin ( 2. listopadu 2017 10:33 )

My zloději, voliči Zemana, křiváci všeho druhu a ostatní levičáci se řehtáme jako debilové.

kajineknahrad ( 2. listopadu 2017 10:31 )

Soudruh estébák Blbiš vládu sestaví ze svých kamarádů, ale důvěru sněmovny nedostane. Soudruh ochlasta Zeman, který si s naší ústavou vytírá řiť, serre na sněmovnu vzešlou z voleb a nechá Bureše ve vládě bez důvěry po celé volební období.

zednik ( 1. listopadu 2017 23:33 )

Babiš vládu sestaví. Klidně si zoufej už teď, ať si to užiješ

gabreta ( 1. listopadu 2017 20:33 )

Fiala má docela slušnej smysl pro humor. Mohl by vystupovat v ČT s blbem Novotným!!

zednik ( 1. listopadu 2017 19:43 )

Nevyhráli, ale snaží se to voličům již několik týdnů vsugerovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa