Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Američané a Italové nabízí Česku vojenské vrtulníky. 12 kusů vyjde na 15 miliard

Autor: ČTK, Mii - 
31. října 2017
14:14

Ministerstvo obrany obdrželo dvě nabídky na nákup 12 vojenských víceúčelových vrtulníků. Jedna pochází od americké vlády, druhá od italské. Úřad je posoudí a vyhodnotí, finální rozhodnutí o nákupu ale učiní nová vláda. V úterý to sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Další podrobnosti úřad nezveřejnil.

České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun. Americká vláda by měla nabídnout vrtulníky UH-1Y od americké firmy Bell, italský kabinet stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

„Ministerstvo obrany dnes převzalo nabídky vlád Itálie a USA na dodávku 12 víceúčelových vrtulníků. Nyní se budou posuzovat a vyhodnocovat. Do ukončení tohoto procesu nebudeme zakázku více komentovat,“ sdělil Pejšek. Projekt podle něj běží podle stanoveného harmonogramu. „Finální rozhodnutí o dodavateli nových vrtulníků bude na nové vládě,“ dodal.

Podle dřívějšího tiskového prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci (DSCA), která je součástí amerického ministerstva obrany, je hodnota zakázky odhadována na 575 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Konečná cena by mohla být nižší. Podle zdroje obeznámeného s detaily bývá Kongresu, který má právo se k prodeji vojenského materiálu vyjádřit, předložena vyšší částka, aby se zakázkou nemusel znovu zabývat, pokud by se při domlouvání tendru cena změnila.

Americká versus italsko-britská technika

UH-1Y známé jako Yankee jsou dvoumotorové stroje, které americká armáda používá od roku 2008, má jich zhruba stovku. DSCA v tiskové zprávě uvádí, že USA by chtěly do Česka v rámci tendru spolu s helikoptérami dodat jeden náhradní motor, a navigační systémy EGI společnosti Honeywell včetně jednoho náhradního. Stroje by měly být vybaveny kulomety M240. Součástí americké nabídky je i další vybavení včetně různých senzorů.

Mezi letecké vybavení české armády patří také letouny CASA:

Od italsko-britského koncernu by si Česká republika mohla pořídit stroje AW139M, což je vojenská verze dvoumotorového vrtulníku. Využívá je italské letectvo k záchranným a pátracím misím. Firma v tiskovém prohlášení minulý týden uvedla, že nabízené stroje „bezezbytku“ vyhovují českým požadavkům a proti americké konkurenci „přinášejí komplexnější vybavení pro plnění požadovaných úkolů“.

Společnost uvedla, že její nabídka zahrnuje mimo jiné komplexní odmrazovací systém a požadovanou výzbroj se systémem efektivního navádění letadel. Podle firmy je její nabídka „za významně výhodnější cenu“.

Podívejte se, jak nabízené vrtulníky vypadají:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 31. října 2017 19:54 )

O těch nefunkčních "špičkových technologiích" by ti mohli vyprávět Ukrajinci Rumune z Chánova!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa