Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pražská ČSSD otočila a chce Paroubka zpět. Vedení strany vyzývá k rezignaci

Autor: ČTK, ula, vei - 
30. října 2017
21:35

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž sami členové pražského vedení strany. Důvodem je špatný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny. Oznámil to předseda pražské sociální demokracie Miloslav Ludvík. Výbor v pondělí také souhlasil s opětovným vstupem bývalého premiéra a někdejšího předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka do strany.

ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec už o víkendu ohlásil, že vedení strany na mimořádném sjezdu v dubnu skončí.

Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve. „Vyzvali jsme k rezignaci nejen celé grémium, ale rovněž předsednictvo Prahy, to se tedy týká i mě,“ řekl Ludvík.

Krajský výbor podle Ludvíka v pondělí diskutoval o příčinách neúspěchu. Konkrétní však nebyl. „Ale šli jsme hodně do historie, až někdy do roku 1992,“ řekl.
Grémium strany tvoří mimo jiné předseda a místopředsedové strany nebo předseda senátorského a poslaneckého klubu sociální demokracie.

Ve sněmovních volbách v Praze skončila ČSSD na šestém místě, vyhrálo ANO s 20,35 procenta hlasů před Piráty se 17,59 procenta a ODS, pro kterou hlasovalo 16,22 procenta voličů. Větší podporu než sociální demokracie měla v metropoli ještě TOP 09 a SPD Tomia Okamury. Jediným poslancem ČSSD zvoleným za Prahu je lídr kandidátky, stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Paroubek se vrací?

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD v pátek souhlasil s opětovným vstupem bývalého premiéra a někdejšího předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka do strany. Řekl to poslanec a náměstek primátorky hlavního města Petr Dolínek. Paroubek k přijetí do sociální demokracie potřebuje ještě souhlas organizací ČSSD v Praze 5 a Středočeském kraji. Pražská ČSSD se letos v červnu vyslovila proti Paroubkovu návratu do strany. Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla.

„V předvolební kampani mi nepřišlo vhodné do ní zasahovat tím, že budeme mluvit o bývalém předsedovi. Teď je situace jiná a nemá smysl bránit někomu, kdo chce vstoupit do strany,“ řekl Dolínek. Paroubek ze strany odešel, nebyl vyloučen, také proto prý není s jeho možným znovupřijetím potíž.

Paroubek rozhodnutí uvítal. „Je to velmi pozitivní zpráva,“ uvedl pro Blesk.cz s tím, že o návrat stále stojí.

Krajský výkonný výbor o možném Paroubkově návratu jednal již letos v červnu, kdy jej odmítl. Se vstupem tehdy nesouhlasil ani jeden člen pražského vedení strany. Proti přijetí zvedlo ruku 12 členů výboru, pět se zdrželo a pro nebyl nikdo.

Paroubek hlásí návrat do ČSSD. Zaorálek ho tepe za tehdejší odchod:

Dnešní usnesení pražské ČSSD bývalému předsedovi strany a premiérovi ale nestačí. Se vstupem musí ještě souhlasit jeho původně domovská organizace v Praze 5 a rovněž středočeská ČSSD, kde si v Cerhenicích na Kolínsku podal přihlášku do strany.

Z politiky Paroubek odešel v roce 2014, když skončil v čele LEV 21. Tehdy se rozhodl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem. Paroubek, kterému bylo v srpnu 65 let, vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005. Byl premiérem a předsedou strany.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 4. listopadu 2017 00:12 )

No,pokud chce ČSSD jít úplně do kopru,tak ať si angažují Paroubka...

japome ( 31. října 2017 06:19 )

defakto ( 30. října 2017 22:57 )

... kdyby Paroubka vzali do ČSSD dřív , neskončili by ve volbách se 7 %.

moiaza ( 30. října 2017 22:29 )

ČSSD to chce dopracovat na absolutní nevolitelnost. Proto sází na Paroubka. Tak jak stáhl ke dnu Kalousek TOP09, tak stáhne na samé dno ČSSD Paroubek.

gabreta ( 30. října 2017 21:41 )

No, tak to jsou Sosani hodně v pr..li, když povolávají Jyříka Seximozka!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa