Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dienstbier o výprasku ČSSD: Uškodili nám „slimáci a medúzy“. Kdo teď pomůže?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. října 2017
05:30

Je to katastrofa. Výprask. Členové ČSSD nešetří silnými slovy, když se řeč stočí na chabý volební výsledek sociálních demokratů. A hledají cestu, jak ven z krize, do které strana upadla. Ozývá se stále častěji volání po nových, mladších tvářích. Ať už od neúspěšného volebního lídra Lubomíra Zaorálka, či hejtmana Josefa Bernarda. Co na to říká výrazná tvář ČSSD, bývalý prezidentský kandidát a dnes senátor Jiří Dienstbier?

Takhle mizerný výsledek nečekali. 7,27 procent a pouhých 15 křesel ve výrazně pohublém poslaneckém klubu, to jsou pro ČSSD zdrcující výsledky voleb. Neúspěch vzal na sebe Lubomír Zaorálek. Jako volební lídr vedl kampaň místo Bohuslava Sobotky, který zůstal „pouze“ premiérem. Zaorálek na jaře příštího roku do vedení ČSSD znovu kandidovat nechce. Prostor mají dostat jiní. Mladší a méně okoukaní. „Vnímal jsem to jako výprask,“ okomentoval přitom pro Blesk.cz volební výsledek Jiří Dienstbier.

Posunula se ČSSD k populismu?

ČSSD podle Dienstbiera poškodila mj. dvojakost a posun od tradičních hodnot. „Politika ČSSD nebyla zcela čitelná a jednoznačná. Zejména na vládní úrovni pak je problém, pokud voliči nevědí, co přesně strana zastává a proč by ji měli volit,“ míní Dienstbier.

U dvojakosti vnímá hned několik věcí. „V evropské politice se dlouhodobě ČSSD prezentuje jako proevropská strana, z některých vyjádření to ale nebylo jasné. Stejně tak bych mohl zmínit právě třeba otázku migrace či to, že strana mohla odradit voliče určitým posunem k populismu a nacionalismu v některých momentech,“ podotkl. Za populistické pak označil např. tažení za držení střelných zbraní a „zbytečný spor s Evropskou komisí, který by šlo prezentovat také jinak“.

Chvojka: Katastrofa

Pomůžou ČSSD z problémů nové tváře? Nebo alespoň ty staronové? Volební lídr Zaorálek přitom ukázal na to, že ČSSD má mj. úspěšné hejtmany. A zmínil dva – Josef Bernard vede Plzeňský kraj, Martin Netolický Pardubický kraj. „Jmen je spousta, musíme o nich vést debatu jak na úrovni nejnižších, místních organizací, tak na úrovních vyšších. Ale oba jsou beze sporu úspěšní lidé,“ okomentoval pro Blesk.cz tato jména nově zvolený šéf poslaneckého klubu ČSSD a dosluhující ministr pro lidská práva Jan Chvojka.

On sám označuje volební výsledek pro změnu za „katastrofu“. A také Dienstbierův nástupce na ministerstvu pro lidská práva Chvojka by mohl být jedním z těch mladých, kdo nyní poputují do užšího vedení. „Já jsem nad tím nijak nepřemýšlel, jsem rád za tu důvěru, kterou jsem dostal v pátek (při jmenování předsedou poslaneckého klubu), a určitě to neznamená, že hned začnu myslet na nějakou další funkci, to určitě ne,“ doplnil.

Hejtman Bernard: Můžeme si za to sami

Byl to přitom zmiňovaný plzeňský hejtman Josef Bernard, který nyní uveřejnil 13 poučení pro ČSSD z neúspěšných voleb, které podle něj skončily „pořádným výpraskem“. „Za výsledek můžeme my sami, členové ČSSD,“ upozorňuje bez okolků. „Musíme ČSSD otevřít novým, zejména mladým lidem,“ vyzývá i on.

Bernard přitom volá po zlepšení stranického marketingu, který je dle něj „zoufalý“. „Ale nebojujme zbraněmi těch druhých,“ apeluje hejtman. Podle Bernarda je „populismus, změna názorů podle toho, co zrovna frčí, doména jiných“.

Věří přitom, že ČSSD měla, má a bude mít v politice své místo. Bernard se pozastavuje i nad konkrétními věcmi, kterými by se ČSSD měla zabývat. Alfou a omegou úspěchu Česka je pro něj školství, oproti tomu nadměrné byrokracie a kontroly „opravdu otravují lidi, úředníky a firmy“. „Braňme práva zaměstnanců od soustružníka po inženýra. Nebraňme ale lajdáky,“ vyzývá dál Bernard a dodává také, že „rasismus, ponižování, třídní nesnášenlivost nemají v ČSSD místo“.

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) s prezidentem Zemanem Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) s prezidentem Zemanem | ČTK

Dienstbier: Uškodili nám i medúzy a slimáci

Také exministr pro lidská práva a senátor z ČSSD Dienstbier si myslí, že by se měla strana držet zásad a oprostit se od jistých xenofobních momentů, které se v poslední době objevily. „Určitou část tradičních voličů strana odradila i výroky o medúzách nebo slimácích, kterými byly označovány některé skupiny lidí,“ řekl Blesk.cz. 

Slimáci a medúzy? Dienstbier narážel na úlety některých členů ČSSD. „Cikáni jsou jako medúzy – otravný a k ničemu,“ napsal na Facebooku kandidát ČSSD z Ústeckého kraje Karel Novotný, náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka.

Předseda ČSSD v brněnských Bohunicích Milan Hrdlička v místním zpravodaji pro změnu uvedl o migrantech: „Nenechme se ošálit vzdáleností, ze které přichází, ať je to Španělsko, Itálie či ostatní jižní státy. Pro slimáky je to v podstatě výzva, kterou mají v sobě zakódovanou a kterou musí splnit. Musí se přece dostat do té země zaslíbené, kde je dostatek potravy a kde se bude přiživovat na práci ostatních.“

Dienstbier tyto postoje tvrdě kritizuje: „Takto se nemůže chovat sociálně demokratický politik a používat takovéto výrazy.“ Navíc se míjely dle něj výrazně i účinkem, protože v podobných výrocích je silná konkurence odjinud, a tak ani tehdy neměl volič důvod přiklonit se na stranu ČSSD.

Příliš střetů s Babišem a problémy v Lidovém domě

Dienstbier také kritizuje až příliš časté střety s Andrejem Babišem, který nakonec volby suverénně opanoval, a poměr 29,64 % ku 7,27 % je pro ČSSD ostudným debaklem v souboji dvou dosavadních vládních stran.

„Já si na jednu stranu opravdu myslím, že Andrej Babiš je nebezpečný pro demokratické instituce, protože kombinuje doopravdy obrovský střet zájmů. Na druhou stranu já jsem v minulých dvou letech několikrát na našem ústředním výboru říkal, že naším cílem nemá být prvoplánově Andrej Babiš, ale že se máme věnovat vlastním tématům a na nich případně ten střet svádět, ať už je to třeba sociální nebo ekonomická politika, které vždy byly pro ČSSD důležité,“ uvedl Blesk.cz Dienstbier.

Problémy však vidí i v tom, jak funguje současný Lidový dům, centrála ČSSD. „Mohli bychom se bavit i o tom, jak funguje Lidový dům. Že je potřeba zajistit, aby to nebyl dům duchů, ale aby poskytoval straně nějaký servis včetně metodického vedení pro místní organizace. Věcí, o kterých je potřeba nyní v ČSSD diskutovat, je hodně. Třeba i to, jak se pracuje se členy, že u nás ani nemají možnost ovlivňovat zásadní věci. Členové nemusí mít pocit, že je strana potřebuje, a tomu odpovídá i dlouhodobý úbytek členské základny,“ upozorňuje Dienstbier.

Nový lídr bez morálního škraloupu

Nový lídr by měl být dle Dienstbiera schopen oslovit tradičními tématy různé skupiny, které v minulosti ČSSD volily – jak ty progresivnější, tak ty konzervativnější. Důležitý je však i morální kredit. „Neměl by mít žádný morální škraloup, protože si myslím, že to, proč lidé utekli od tradičních stran k těm nesystémovým, nebo dokonce antisystémovým, jako je extremistická strana pana Okamury, tak je to i částečně proto, že ztratili důvěru, jak morálně se chovají reprezentanti tradičních stran,“ říká Dienstbier.

Milan Chovanec, který vedení strany přebral po Sobotkovi, se přitom nechal slyšet, že by v čele ČSSD mohl dle něj nově stanout i nestraník. Později své vyjádření doplnil. „Řekl jsem, že se nebráním hledat i mezi nestraníky, ale nejen mezi nimi,“ podotkl s tím, že vstoupit do ČSSD je dle něj jinak velmi rychlý proces.

Straník, nebo nestraník v čele ČSSD? „To je nesmysl, protože nestraník v čele strany stát nemůže, to odporuje všem principům a také stanovám ČSSD. Ale to neznamená, že nemůže v dohledné době vstoupit do ČSSD někdo, kdo pak v nějakých volbách může být úspěšný,“ reaguje Dienstbier. Bude se přitom o místě ve vedení ucházet on sám? „Uvidíme, na toto rozhodnutí je ještě čas,“ dodal Blesk.cz.

Video se připravuje ...
Další videa