Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš hledá experty do vlády. Stropnického asi přesadí, zmínil i Klause ml.

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. října 2017
13:00

Šéf ANO Andrej Babiš se po neúspěších ve vyjednávání s dalšími stranami ve Sněmovně soustředí na myšlenku menšinové vlády. V ní by zasedli ministři za ANO a odborníci, představuje si. V pondělí na Facebooku upřesnil, že hledá experty do resortů školství, průmyslu a obchodu, ale i na obranu. Tu měl přitom doposud „pod palcem“ Martin Stropnický. Jenže ten by se mohl stěhovat na novou adresu.

„Potřebujeme zrychlit, potřebujeme rychle vládu. Měli bychom zkusit postavit vládu do Vánoc,“ apeluje nyní Babiš. Už v úterý zamíří do Lán za prezidentem Zemanem, aby si odvezl pověření a mohl se oficiálně pokusit sestavit vládu.  Na pracovní oběd se vydá i s kandidátem na šéfa Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem.

„Potřebujeme, aby lidé viděli, že skončily volby, že se nebudeme hádat a že budeme spolupracovat. Proto říkám, že přijdu s návrhem menšinové vlády,“ říká k tomu Babiš.

Zemanovy zkušenosti s „vládou sebevrahů“

Právě Zeman má s menšinovou vládou bohaté zkušenosti. Na základě opoziční smlouvy z roku 1998 podpořila jeho sociálně-demokratický kabinet ODS. 

Zeman vedl menšinovou vládu až do července 2002. Okolnosti jejího vzniku byly pro ČSSD příznivější, než jsou dnes pro ANO. A to navzdory tomu, že tehdy měla ČSSD ve Sněmovně 74 křesel a Babišova ANO dnes disponuje 78 mandáty. Výrazný rozdíl je však u druhého v pořadí – ODS měla v době opoziční smlouvy 63 křesel, dnes jich má 25.

Zemanově vládě se přitom přezdívalo „vláda sebevrahů“. Zeman sám coby premiér označil právě jako „sebevrahy“ své ministry kvůli tomu, že vstoupili do složité situace i kvůli ekonomické situaci a nutnosti dělat i nepopulární opatření. Současná ekonomická situace naopak Babišovi přeje. Odpor dalších stran k jeho menšinové vládě však nikoli.     

Babiš hledá experty pro školství i obranu

Do Zemanovy menšinové vlády usedl coby nestraník pouze ministr spravedlnosti Otakar Motejl, na ostatních pozicích se objevili členové ČSSD. Tehdy jím byl třeba i místopředseda vlády Pavel Rychetský, předseda Legislativní rady vlády. Až v dubnu 2000 pak místo Václava Grulicha na ministerstvo vnitra nastoupila tehdy vycházející star ČSSD Stanislav Gross, kterému byl už v únoru 1996 Miloš Zeman na svatbě za svědka.   

Andrej Babiš o tom, koho by rád „ulovil“ do své vlády, mluvil i o víkendu v pořadu Partie na TV Prima. Coby experty pro školství, které doteď vedla ČSSD, jmenoval šéf ANO Václava Klause mladšího, coby experty pro obranu Janu Černochovou (oba ODS) a Jana Hamáčka (ČSSD).

„My jsme otevření, a pokud ty strany přijdou s nějakými experty, tak proč bysme my nemohli být společně ve vládě. Školství určitě pan Klaus mladší, je expert, nebo paní Černochová by určitě zvládla ministerstvo obrany. Nebo pan Hamáček, proč ne,“ říkal na Primě Babiš.

Překvapený Klaus, potěšený Hamáček

„Jsem odborník na školství a pracoval jsem ve školství desítky let a dosáhl nezpochybnitelných výsledků bez ohledu na to, jestli to říká, anebo neříká pan Babiš,“ uvedl na Primě v reakci na Babišovo prohlášení Klaus mladší.

Sám Babiš pak svém vyjádření korigoval a ke konkrétním jménům v televizi dodal: „Nechci s nimi jednat, to byl jenom příklad.“ Svůj vzkaz přesto přidal i další jmenovaný – končící šéf Sněmovny Hamáček: „Ocenění mých schopností ze strany pana Babiše mě těší, ale vždy jsem se jako člen ČSSD řídil rozhodnutími své strany a bude tomu tak i nadále.“

Babiš hledá i náhradu za Stropnického

Odborníky však prý Babiš nadále skutečně hledá. „Hledám experta na průmysl a obchod, školství a obranu,“ uvedl dnes na Facebooku. Na první pohled přitom zaujme i to, že hledá právě ministra obrany.

O budoucnosti Martina Stropnickéhose spekuluje delší dobu – často padají dotazy na jeho možnou prezidentskou kandidaturu, Stropnický je však nejen hercem a šéfem obrany, ale také zkušeným diplomatem, který dělal velvyslance ve Vatikánu, Portugalsku či Itálii. Mohl by se snad stěhovat například na ministerstvo zahraničí, které by převzal po Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD)?

Sám Stropnický při dotazu Blesk.cz nebyl ve volebním štábu ANO ohledně své budoucnosti příliš konkrétní. Své osobní ambice pro další období, kdy by ANO mělo být u kormidla, komentoval slovy: „Já je nechci vůbec nějak definovat, ne proto, že bych se té otázce vyhýbal, ale že na ni opravdu neznám odpověď. Nevíme, jaká budeme mít nakonec ministerstva, nevíme, jestli se to nakonec celé povede. Teď opravdu, abych vám řekl adresu, kde budu pracovat, to nevím.“ Že by se s předsedou pražského ANO a jednou z nejvýraznějších tváří hnutí nepočítalo vůbec, o tom však nemůže být řeč.

Nová šance pro Schillerovou?

Situace je přitom, zdá se, poměrně jasná u dalších ministrů za ANO – Richard Brabec, Karla Šlechtová i Robert Pelikán by chtěli pokračovat, to samé řekl Blesku i Dan Ťok. „To nezáleží úplně na mně. Pokud by mi takové místo bylo nabídnuto, tak určitě bych ho rád vzal,“ uvedl ministr dopravy.

Končí však ministr financí Ivan Pilný, který svého rozhodnutí nelituje ani poté, co ANO vyhrálo „o parník“, tak jak si na sněmu ANO s velkým plakátem parníku přál. „To rozhodnutí se nemění. Jak říkala moje estonská babička: Neplač nad rozlitým mlékem. Tak já rozhodně nepláču a jsem spokojen. Neopouštím politiku, jenom tu aktivní,“ řekl Blesk.cz Pilný.

Kdo by mohl zamířit na jeho místo? Andrej Babiš se do čela financí vracet nehodlá, má premiérské ambice. Ve hře by tak opět mohla být náměstkyně Alena Schillerová, která byla kandidátkou již na Babišovu náhradnici poté, co skončil v Sobotkově vládě.     

Zajímavé přitom je i to, že Babiš v pondělí nejmenoval mezi resorty, pro které hledá experty, zdravotnictví. Tam se mu dle spekulací rýsují hned dva kandidáti z řad ANO – profesor, přední český onkolog a poslanec Rostislav Vyzula a také nováček ve Sněmovně a Babišův mladý poradce pro oblast zdravotnictví Adam Vojtěch. V této oblasti pak ANO disponuje ještě jednou lékařskou kapacitou – do Sněmovny se dostal i profesor Julius Špičák, přednosta Kliniky hepatogastroentereologie v pražském IKEM.   

pochcanycarmin ( 1. listopadu 2017 23:02 )

My zloději, voliči Zemana, křiváci všeho druhu a ostatní levičáci se řehtáme tomuhle vtipu jako debilové.

madqwert ( 31. října 2017 07:17 )

Musím tě opravit, to je carmin

tatarzdenek ( 31. října 2017 06:47 )

Havel_krakonos5oo ( 30. října 2017 22:27 )

Nám, levicovým debilům, stačí totiž k ejakulaci z visících pinďourů tak málo...

ellenic ( 30. října 2017 20:42 )

sichlhamr

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa