Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za Kalouska tlačí část TOP 09 Pospíšila, lídra „zvenčí“ Niedermayer nechce

Autor: Zuzana Štíchová - 
31. října 2017
06:12

Dlouho celá TOP 09 trnula, zda se vůbec dostane do Sněmovny. Většina hlasů byla sečtena a straně Miroslava Kalouska ještě pár desetin procenta hlasů chybělo. Nakonec ji zachránila Praha a strana skončila mezi parlamentními stranami druhá od konce. Po debaklu podepsal přihlášku do TOP 09 exministr Jiří Pospíšil, o němž se spekuluje, že by mohl stranu převzít. A podobný krok nevylučuje ani jeho kolega z Evropského parlamentu Luděk Niedermayer. Podle něj by ale vedení strany nemělo vzejít zvenčí, přestože je Pospíšil schopný politik.

Pouze do listopadového sněmu povede pravicovou TOP 09 politický matador Miroslav Kalousek. Kdo bude jeho nástupcem, je zatím otázkou. Jednou z nejvýraznějších tváří, které se kolem Topky v posledních letech pohybovaly, byl bezesporu exministr spravedlnosti a bývalý člen ODS Jiří Pospíšil. Do volebního víkendu nestraník sloužící v Evropském parlamentu. Do strany po volebním neúspěchu dokonce vstoupil. Zřejmě to ale není ideální varianta a Topka bude hledat dál.

Přihlášku jsem podal v sobotu, tedy v době, kdy se ukázalo, že TOP 09 prohrála volby a ten zisk byl opravdu velmi špatný, kolem 5 %. Považoval jsem za morální povinnost stranu více podpořit, protože ji 3 roky zastupuji v Evropském parlamentu. Bylo to spíše morální gesto,“ okomentoval pro Blesk.cz Pospíšil své rozhodnutí s tím, že prohrát se může, ale příště to musí dopadnout lépe.

V tuto chvíli já vůbec nevím, jestli budu na nějakou funkci kandidovat. Vyzvalo mě k tomu pár lidí, ale já jim říkám, aby debatovali v klidu ty čtyři týdny. Já jsem připraven straně pomáhat. Je to na členech. Nikam se netlačím, jsem čerstvý člen,“ nevyvrací Pospíšil ambice stát se novým předsedou. Na sociální síti se kvůli této možnosti bouřil třeba expremiér Mirek Topolánek, který mu šéfoval, když seděl Pospíšil ve vládě. Tehdy ještě za ODS.

On je velmi dobrý politik, zkušený. Především si ale myslím, že Topka musí sázet na lidi zevnitř, protože ta strana je intelektuálně nesmírně schopná. Vždy byla schopná rychle formulovat jasné pozice. Vevnitř ti lidé jsou, proto si myslím, že to čelo by mělo přijít odtud. Třeba mám velmi vysoký respekt k panu Hegerovi, Markéta Adamová je velmi dobrý politik,“ komentoval nejasnou situaci expert strany na otázky ekonomiky a financí Niedermayer.

Někdejší viceguvernér centrální banky nicméně nevyloučil, že i on do strany v nejbližších dnech vstoupí. Přestože mu více vyhovuje současná pozice odborníka mimo stranickou strukturu. „Teď je ta pozice pro Topku velmi důležitá, v dalších dnech se i o něčem takovém chci s lidmi z Topky pobavit. Zda by mě chtěli a jestli bych mohl pomoct najít cestu dál,“ řekl pro Blesk.cz. 

„Předtím, než se Topka dobere k vedení, si musí odpovědět na některé otázky. Třeba jak moc je důležité, aby se ty tři strany z EPP (Evropské lidové strany – pozn. red.) přibližovaly. Myslím, že je také třeba potvrdit to jednoznačné programové směřování, které já oceňuji. Až další krok je nalezení vedení, které to bude všechno reprezentovat,“ doplnil v narážce na možnost úzké spolupráce TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Topka, lidovci a Starostové společně ve Sněmovně?

Šest, sedm a deset poslaneckých křesel získaly ve volbách STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Pro nejmenší vládní stranu a pravicovou TOPku jde o zásadní neúspěch, jen Starostové slaví – splnili cíl dostat se do Sněmovny samostatně. V zákulisí už se tak mluví o tom, že by trojice stran s podobnými prioritami mohla velmi úzce spolupracovat. Podle europoslanců Jiřího Pospíšila a Luďka Niedermayera (oba za TOP 09) by dokonce měl vzniknout společný poslanecký klub. Strany totiž bez větších problémů spolupracují v Evropském parlamentu coby členové největší frakce. O sblížení stran a nutné spolupráci se navíc mluví na stejné úrovni i u lidovců.

Já to velmi podporuji. V Evropské lidové straně je nás sedm a jde o poslance za TOP 09, lidovce i STAN (TOP 09 a STAN kandidovaly společně – pozn. red.). Ta spolupráce funguje skvěle a bylo to navíc v době, kdy KDU-ČSL byla součástí vlády. Nechci předvídat vývoj, ale pokud KDU-ČSL skončí v opozici, tak to přibližování může být ještě intenzivnější,“ řekl Blesk.cz exministr spravedlnosti Pospíšil. Spolupráce v Evropském parlamentu je podle něj mnohem přínosnější, než kdyby si „každá strana se svými třemi nebo čtyřmi europoslanci hrála vlastní hru“.

Myslím, že to je skoro nutnost. Volby ukázaly, že sice všechny ty tři strany tak tak uspěly. Ale zaprvé je to obrovské riziko, zadruhé se tím ztratil obrovský počet mandátů, a tedy i vliv, který by ty strany měly, kdyby kandidovaly pohromadě, protože volební systém znevýhodňuje strany s nízkým volebním ziskem. V Evropském parlamentu se ukazuje, že jsou ty strany schopné spolu velmi dobře fungovat, že ve velkých věcech se shodujeme. Že máme odlišné názory na některé jednotlivosti, určitě nebrání tomu, aby ty strany dobře spolupracovaly,“ dodal svůj pohled na věc někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Za STAN a TOP 09 byl do europarlamentu kromě Pospíšila a Niedermayera zvolen také Jaromír Štětina (nestr.) a Stanislav Polčák (STAN). Za KDU-ČSL pak Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský.

Pospíšil s Niedermayerem by dokonce uvítali společný poslanecký klub v české Sněmovně. Ten by dohromady čítal 23 poslanců a měl by tak podobnou sílu jako třeba u ODS, která skončila ve volbách druhá s 25 křesly.

Europoslanec Luděk Niedermayer je bývalý viceguvernér ČNB. A ekonomickým expertem TOP 09. Europoslanec Luděk Niedermayer je bývalý viceguvernér ČNB. A ekonomickým expertem TOP 09. | ČTK

Mělo by to svoji logiku. Pokud chcete obsadit všechny výbory a máte šest nebo sedm poslanců, tak je to relativně málo. Z hlediska efektivity je lepší mít více poslanců v klubu, pak se každý může věnovat svým věcem. Já bych to doporučoval, ale nevím, jaká bude ochota. Je to asi spíš idealistická varianta,“ míní Pospíšil.

To by mohlo být poměrně na začátku, tohle. Já nejsem ten, který může radit v tom, co se má dít v Poslanecké sněmovně. Nejsem český poslanec a nejsem ani členem TOP 09. Ale byl bych rád, aby se ta spolupráce zrodila co nejdříve, protože to bude vyžadovat spoustu vyjednávání a vysvětlování lidem a podporovatelům, že tím se nic neztrácí, ale naopak získává,“ uzavřel Niedermayer.

Kamenem úrazu úzké spolupráci může být ale i přes odchod z čela strany Miroslav Kalousek. Toho ani po letech nemůže část KDU-ČSL vystát. Jako nechtěný odešel od lidovců v roce 2009 a vítal to tehdy i předseda Jiří Čunek s tím, že straně to prospěje. Kalousek poté založil s Karlem Schwarzenbergem TOP 09, několik členů KDU-ČSL přešlo spolu s ním.

A zadobře není Topka po „rozvodu“ začátkem roku ani se Starosty. Navrch zamotaného trojúhelníku padla pár měsíců před volbami také koalice KDU-ČSL a STAN, politici se zalekli hranice 10 %, kterou dvojkoalice pro vstup do Sněmovny potřebuje.

Dřívější spolupráce nebo pokusy o navázání nové ale zároveň potvrzují fakt, že strany k sobě mají blízko a spolupráce pro ně není zcela tabu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 31. října 2017 08:16 )

Proč to řešíte? Vy jste tady od toho, abyste jim dali ve volbách hlas. Pak se nestarejte. Oni si už všechno udělají podle svých představ tak, jak jim to vyhovuje. Vy je po volbách vůbec nezajímate. Kdybyste měli mozky ve svých kebulích, nemusela dneska Kalouskova tlupa nic řešit. Prostě by se do sněmovny nedostala a byl by klid.

lubosbeyr ( 31. října 2017 07:05 )

Ta banda jak jde o koryta,to maj rozdělený hned ale jak maj něco udělat pro lidi tak jim to trvá půl roku.

barracuda.sro ( 31. října 2017 07:03 )

Proč ? nemáte diskuzi u propadáku ČSSD kde je ta svoboda slova? Nechte voliče říci svůj názor. A nebo Vám bylo opět zaplaceno za zrušení diskuze. (jak to už kdysi přiznal Sobotka?

tatarzdenek ( 31. října 2017 06:39 )

Dokud tam budou mít ožralu a hulváta a netáhlo Kalouska byť i jako uklizečku, nemají sebemenší šanci na úspěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa