Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš menšinovou vládou vytváří nátlak, soudí experti. Zemana má za zády

Autor: Jakub Veinlich - 
28. října 2017
07:15

Šéf ANO Andrej Babiš tvrdí, že když mu nikdo z parlamentních stran nechce kývnout na účast ve vládě, přijde s menšinovým kabinetem odborníků. I tuto variantu ostatní zvolené strany odmítají. Na veřejnosti už se přitom objevují první jména „odborníků“, kteří by mohli ministerské posty obsadit. Mají přímé vazby na prezidenta Miloše Zemana. Blesk.cz rozebral povolební situaci a její další vývoj s politology.

Strany vzešlé z voleb se „zabetonovaly“ na svých pozicích. Nikdo nechce jít do vlády s hnutím ANO a obviněným Andrejem Babišem. Budoucí premiér proto zkouší variantu menšinové vlády ANO doplněnou o odborníky.

„Je to vzkaz zejména ke stranickým frakcím, které mají blízko k Babišovi, aby si udělaly ve stranách rychle pořádek a přehodnotily přístup k účasti ve vládě nebo její podpoře, jinak přijdou o možnost mít vliv,“ popsal vzkaz Babiše ostatním lídrům politolog Jan Kubáček.

Tímto krokem se mají strany dostat pod tlak, aby začaly jednat a přehodnotily svůj odchod do opozice. „U nás lidé slyší na to, když tu vládne nějaká úřednická vláda,“ míní politoložka Vladimíra Dvořáková. Také ona souhlasí s tím, že se teď Babiš snaží dostat další strany do klinče. Dostat na svou stranu i veřejné mínění.

Čekání na přeskupení sil uvnitř stran

Oba politologové se navíc shodují na tom, že určité změny mohou přijít za pár týdnů. Podle toho, jak se začnou v jednotlivých partajích přeskupovat síly před volbou nového vedení.

„U TOP 09 nepředpokládám, že by došlo ke změně názoru. Ale určitý tlak může být před sjezdem ČSSD – vypadá to, že se probouzí křídlo poražených Haškovců (Michal Hašek – bývalý jihomoravský hejtman) a tam já bych účast v koalici neviděla úplně nemožně. A pak je tu ještě pan Okamura, který chce vládnout kdykoli a s kýmkoli,“ tvrdí Dvořáková.

Vznik menšinové vlády odmítli zástupci všech stran – od SPD přes ODS až po lidovce. Právě lidovci v pátek řešili, zda má být v jejich čele i nadále Pavel Bělobrádek, nebo jestli po výsledku 5,8 procenta přeskupit nějak své síly. Bělobrádek sice post zatím ustál. Babiš může ale oporu podle Dvořákové i Kubáčka hledat například u Jiřího Čunka, který je proti, aby strana rovnou rezignovala na jednání o vládě.

Jak to bude s podporou od lidovců a ČSSD?

„Vláda odborníků je taková vějička a úplně chápu Andreje Babiše. Ve vládě odborníků, kde by každý uměl jenom to svoje, tak by vláda dělala jenom to, co chce on. A to nemá příliš demokratickou fazonu,“ řekl. Čunek rozdíl od Bělobrádka ale nesouhlasí s tím, aby lidovci rovnou oznámili odchod do opozice.

„Ukazuje se, že v KDU-ČSL patří stále k vlídnějšímu křídlu směrem k Andreji Babišovi. Uvědomuje si, že největší hodnota lidovců je v současnosti. Pokud teď budou konstruktivní a nemusí být nutně ve vládě, mohou být konstruktivní opozicí, tak na tom mohou vydělat maximum možného,“ tvrdí Kubáček o lidovcích.

Podle Dvořákové není vyloučeno, že Babiš někdy v budoucnu najde podporu právě u KDU-ČSL a po dubnovém volebním sněmu také u ČSSD. „A samozřejmě může přemýšlet, jestli si někteří poslanci nerozmyslí, že se cítí být úplně jiným straníkem,“ uvedla. Dvořáková tak připomněla možnost, že by vláda stála také na hlasech přeběhlíků.

Zemanovi ministři a napětí do prezidentských voleb

Jasně se nicméně ukazuje, že vládu chce mít pod kontrolou také prezident Miloš Zeman. Server neovlivní.cz přišel s informací, že by ve vládě odborníků mohli usednout například i bývalý ministr zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka Miroslav Toman nebo někdejší ministr vnitra premiérů Jana Fischera a Jiřího Rusnoka Martin Pecina.

„V tuto chvíli to vypadá, že i když nezíská Andrej Babiš důvěru, tak prezident nechá tu vládu vládnout až do doby, dokud se to nepřeskupí anebo nepřepočítají síly,“ tvrdí o vzniklé situaci politoložka VŠE Dvořáková. Podle ní bude takové politické napětí minimálně do prezidentských voleb.

Prezident Miloš Zeman se chystá Andreje Babiše pověřit jednáním o sestavení vlády v úterý 31. října. V následujících dnech se pak chystá sejít také s šéfy stran a hnutí, které se dostaly do Poslanecké sněmovny.  

ivoadler ( 28. října 2017 11:26 )

Ne nadarmo jsem se na těchto stránkách ptal, jakému kraji se budou připočítávat hlasy voličů v zahraničí. Bylo to ve středočeském kraji, volebním obvodu Kalouska. Voliči v zahraničí volili TOP 09. Ví ho vno, co se u nás děje. To mu zachránilo parlamentní účast.

ivoadler ( 28. října 2017 11:20 )

Menšinová vláda je možná, ale měla by to být z nouze ctnost, když už nebude jiné východisko a ne s ní vyhrožovat týden po volbách. Babiš si trochu přichvát. Zcela určitě je to nátlak.

anna1234 ( 28. října 2017 09:57 )

.. Fiala je vysokoškolský profesor, zkus si takový titul koupit

anna1234 ( 28. října 2017 09:46 )

.. sliby o blaho voličů, tomu by věřil leda naiva. Ale je pravda, že před volbami slibovali, že nepůjdou do vlády s Babišem a to plní, takže to není truc, ale plnění slibu .. tedy zatím.

raduzkaxxx ( 28. října 2017 08:39 )

mělo by to tak být , třeba politolog Jelínek( co je pořád v TV) je v ČSSD

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa