Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stíhaného „kmotra“ Nováka vydalo konečně Německo do Česka. Proč je na svobodě?

Autor: ČTK, var - 
27. října 2017
12:00

Bývalý senátor Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících, které strávil v německé vazbě, předán do rukou českých úřadů. Sdělila to mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová. Novák, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Aktuálně je na svobodě.

Trestně stíhaný bývalý senátor Alexandr Novák, kterého Německo ve středu předalo do ČR, je na svobodě. Na dotaz to sdělil státní zástupce Tomáš Minx, podle nějž Novák poskytl dostatečné záruky pro své propuštění. Bývalý politik, který má německé občanství, čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací.

"Aktuálně je všech 26 obviněných osob stíháno na území České republiky," potvrdil Minx z pražského vrchního státního zastupitelství informaci o Novákově předání, kterou zveřejnil vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem.

Německá policie Nováka zadržela loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a od té doby se místní úřady jeho případem zabývaly. Protože odmítl zjednodušené řízení, čekalo se na rozhodnutí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu, který měl posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Dříve než tento soud rozhodl, ale Novák změnil svůj postoj a vyjádřil souhlas se zjednodušeným řízením, díky čemuž mohl být vydán. „Stíhaný byl 25. 10. 2017 předán českým úřadům,“ sdělila v pátek mluvčí soudu.

Obvinění bývalého senátora se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Jedenašedesátiletý muž byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Video  Novák dnes u soudu vyslechl potěšující rozsudek.  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 23. ledna 2023 12:40 )

salto!! protože je to člen org zloči­nu,kmo­tru,ma­fie ODS pod dozorem premiera ODS Rakušana strany ORG zločinu,mafiie vždy vyhráva a lidé to zaplatí!

salto ( 31. října 2017 07:09 )

Proč je na svobodě? Protože je nevinnej?

zkzkz ( 27. října 2017 19:54 )

mirkazam ( 27. října 2017 15:53 )

Teď by to mohl být pro změnu ,,Klub přátel žehu ",co se za něj zaručí...

dlabec ( 27. října 2017 12:27 )

NAMYŠLENÝ NESCHOPNÝ LÍDR ODS fIALA PUSILI TI VAŠÍ KREVNÍ SKUPINU ZLODĚJE MAFIÁNA NOVÁKA SKUS JSI UDĚLAT JMENÝ SEZNAM VAŠÍCH ZLODĚJU,MAFIÁNU,TUNELÁŘU A BUDE TI TO TRVAT HODINY. tO SAMÉ CSSD TOP KDU A VY STÁLE NAPADÁTE BABIŠE KTERÝ JAKO POLITIK NIC NEUKRAD PŘED DESETI LETECH DOSTAL DOTACI KTEROU SCHVÁLILI MAFIÁNI SOBOTKA KALOUSEK RATH A TUTO LEŽ POUŽÍVÁTE JAKO HUMUS POLITIKU K ANTI BABIŠ. A ODS CSSD TOP KDU ROZKRADLA BILIONY OD NEPŘEVRATU TO HLAVA NEBERE MNĚ TISÍCUM VOLIČU ANO.JMENOVANÉ STRANY MUSÍ KONČIT V POLITICE MAFIÁNI VAŠÍCH RABOVACÍCH GARD VE VĚZENÍ ZABAVOVAT MAJETKY PAK TEPRVE MUŽEME MLUVIT O DEMOKRACII KTERÁ NEZNAMENÁ PRO POLITICKÝ HUMUS ROZKRÁDANÍ,TUNELOVÁNÍ,RABOVÁNÍ CHROCHTANÍ,MLASKANÍ BEZ TRESTU !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa