Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Došlo na právo šaría, muslimy i referendum: Okamura si chválí další jednání s ANO

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
26. října 2017
14:50

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se dohodlo s hnutím ANO na přípravě zákona o obecném referendu - stejně jako předtím s komunisty. Liší se v názoru na jeho parametry, uvedl předseda SPD Tomio Okamura po schůzce s vyjednávači ANO. 

Během zhruba hodinové schůzky ANO podle něj slíbilo, že se bude zabývat i otázkou omezení azylu pro muslimy či propagace práva šaría v Česku. Znovu se ANO s SPD sejdou v úterý odpoledne. Intenzita jednání je podle Okamury signálem, že se podaří prosadit program jeho hnutí.

„O koalici jsme se dnes nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády,“ uvedl Okamura. Za posun označil debatu o prosazení zákona o referendu. „Bylo nám řečeno, že určitě chtějí zákon podpořit. Je potřeba se bavit o parametrech, bylo nám řečeno i Andrejem Babišem, že jejich představa kvora pro vyvolání je vyšší. Představuje si je vyšší než 250 tisíc lidí, což je víc, než byl vládní návrh, s tím nesouhlasíme,“ uvedl. Důležitý je podle něj souhlas s přípravou normy. Připomenul, že slib dostal i od KSČM, takže k prosazení zákona zbývá SPD získat pět poslanců.

Vondráček: Právo šaría je u nás nemyslitelné

ANO je podle něj ochotno pracovat i na omezení udělování azylu muslimům. „Třetí bod, zákaz propagace džihádu a práva šaría, tam se zamysleli. Máme z toho dojem, že bychom to mohli legislativně posunout,“ zmínil Okamura.

Právo šaría je u nás nemyslitelné už nyní. Pokud jde o zákonnou úpravu, která by řešila islám, si nedovedu představit, poprosil jsem proto Tomia Okamuru, ať nám to předá písemně,“  řekl po jednání se zástupci SPD dosavadní místopřeseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. 

„Jestli se bavíme o propagaci ideologie, která vede k násilí a nějaké diskriminaci, tak tam samozřejmě shoda je,“ dodal Vondráček

Dalšími tématy, která SPD a ANO podle Okamury spojují, je zásadní změna systému exekucí a pomoc lidem v dluhové pasti. Značnou podporu viděl Okamura ze strany ANO v tématu přesunu státní podpory k pracujícím rodinám od těch, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci. „Bylo jednoznačně řečeno, že systém je potřeba změnit,“ uvedl.

Okamura po schůzce potvrdil, že SPD podpoří ve volbě vedení Sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka. Myslí si, že ANO bude hlasovat pro to, aby SPD mělo vedení bezpečnostního výboru. Okamura ve středu vznesl požadavek také na vedení hospodářského výboru. Byl nám nabídnut jiný výbor, nicméně my jsme vznesli tento požadavek, zmínil.

Bude Okamura místopředsedou Sněmovny?

SPD chce mít také svého předsedu ve vedení Poslanecké sněmovny. Tomio Okamura chce být jejím místopředsedou. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy je to pro stranu zásadní pozice. Hnutí ANO s tím podle místopřesedy Jaroslava Faltýnka nemá 

„Principielně chceme ctít systém poměrného zastupení a z tohoto pohledu výsledek SPD odpovídá tomu, že by měli mít člověka ve vedení Sněmovny,“ prohlásil po schůzce s Okamurou Faltýnek. 

„Bude-li jejich kandidátem Tomio Okamura, je to jejich návrh. Nebudeme zasahovat do žádného vnitřního fungování,“ doplnil Vondráček. 

Znovu se vyjednávací týmy hnutí ANO a SPD potkají příští týden. Schůzku mají naplánovanou na úterý. Tedy v ten samý den, kdy prezident Miloš Zeman pověří Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

tgbg ( 27. října 2017 12:22 )

Snad tomu debilnímu japončíkovi nechají aspoň právo na harakiri.

dlabec ( 27. října 2017 09:53 )

Okamura Babiš nejlepší varianta pro nás a stát.Přeci Babiš vyhrál 30% je to vůle voliču pakáž ODS pirátu,CSSD TOP zloděju,fetáku,mafie neumí prohrávat,nechtěji pracovat tak žadný platy kdo nepracuje nemuže dostat výplatu to musí platit i pro politická netáhla, pak je tu parta křiváku,podrazáku Bělobrádek Farský kteří prolezli s odřeným zadkem se dokonce spojili no to je humus napřed se rozejdou udělají na sebe podraz a po volbách se spojí v jeden sajrajt křiváku a hrají si na kámoše hnus v politice !!Piráti ajmenované strany dostali miliony ale ten humus pokud nezačne pracovat nemá nárok na mzdu jako všude jinde nebo ta banda netáhel zloděju,nemakačenku budoe dostavat mzdu že nepracují jsou to snad nad lidi to nám ta pakáž pěkně vybarvuje.Už před volbami mně jeden s příznivcu pirátu upozornoval Bartoš vý jak přijít k milionum bez práce ale hubou, bude na fet a ze státu drogově závislí poslanci je to tragedie politiky mafiani,zloději,neplatiči daní,tuneláři,fetáci no není to k posrání !!

tgbg ( 27. října 2017 08:30 )

Co zákaz japonských fašistických opic a komunistických zločinců!!!!

zednik ( 26. října 2017 17:27 )

Nebudou ho propagovat v českých školám , přednášet na VŠ, nebudou se snažit studentům a mladým lidem, chytlavým na každou blbost s cílem odlišit se od rozumné většiny, vymývat nenápadně hlavy a směrovat je k podpoře islámu.

zednik ( 26. října 2017 17:23 )

Tomio vypustí svoji agresivní rétoriku,sice mu pomohla k hlasům, protože tak se mluví v českých hospodách, ale už je po volbách. Zdůstojní, zvolí jemnější slova pro totéž a bude to. TOP STAN a ODS se můžou chytil za palečky, přestat vydírat jasného vítěze voleb a plout svoji cestou.Jejich lodivodem budou Piráti. A Komouši po 28 letech nějakou malou šancičku dostanou, nakonec jako jediní toho od r. 89 moc nenakradli A zdenekk se konečně půjde oběsit a bude konečně všude klid a pořádek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa