Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Změnu času zrušme, horují politici. Europoslankyně nevěděla, kdy porodila

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. října 2017
06:12

Přes 70 europoslanců se šikuje, aby skoncovali se střídáním času. Chystají rezoluci, kterou chtějí přimět Evropskou komisi, aby zasáhla a ponechala celý rok čas jen jeden. Jedno jaký. V čele neformální skupiny, kterou tvoří poslanci napříč frakcemi i členskými zeměmi, stojí také Pavel Svoboda (KDU-ČSL), předseda právního výboru Evropského parlamentu. Vše se odehrává před víkendem, kdy si i Češi v noci ze soboty na neděli přidají hodinu spánku a ve tři ráno posunou ručičky hodin zpět na druhou.

Více nehod na silnicích, v práci unavení lidé a téměř žádný přínos v oblasti šetření s energiemi. To jsou důvody, na základě kterých chce silná skupina europoslanců donutit Evropskou komisi sjednotit čas. Dlouhodobou kritiku se snaží přetavit v návrh rezoluce, která by Komisi donutila k činům.

„Jsme ve fázi, kdy začneme sbírat podpisy pod návrh rezoluce Evropského parlamentu, který vyzve Komisi, aby změnila příslušnou směrnici. Chceme zachovat celounijní časový režim, ale tak, aby nedocházelo ke změnám mezi letním a zimním časem,“ komentoval krok skupiny, která proti změnám času bojuje už řadu měsíců, pro Blesk.cz Svoboda.

Zda by zůstal zachován zimní čas, nebo ten letní, to by měla Komise podle Svobody rozhodnout na základě přání lidí. „Mohly přijít členské státy s touto iniciativou nebo sama Evropská komise. Mají ale jiné priority. Chápu, že pozornost poutá migrace, terorismus, bezpečnost či klimatické změny,“ dodal Svoboda.

„Kdy jsem porodila?“ tápe poslankyně

Osobní negativní zkušenost s problémy kolem změny času má finská europoslankyně Heidi Hautala. Politička dokonce nevěděla, kdy se narodil její jediný syn. „Můj syn se narodil v noci, během které Finsko poprvé měnilo čas na letní čas. Byla jsem úplně zmatená, protože jsem vůbec nevěděla, kdy se vlastně narodil,“ řekla napůl žertem.

„Je to věc, která ovlivňuje půl miliardy lidí a všude slyšíte kolem toho různé příběhy. Někteří lidé jsou náchylní, jiní mají problémy se srdcem, problémy to dělá dětem, z nichž jsou pak rodiče zoufalí, takže je přirozené, že si v Evropském parlamentu můžeme veřejně říct, že to je nesmysl. Nic to nepřináší a teď už známe ta rizika, která to nese,“ komentovala záměr pro Blesk.cz. Pokud by podle ní rozhodoval zdravý rozum, už by nařízení Komise bylo dávno upraveno.

„Máme podporu napříč politickým spektrem, a je zastoupena i většina zemí. Je to neobvykle široká podpora této kampaně,“ doplnila Finka s tím, že sama má se změnou času problém.

Poláci na EU možná čekat nebudou

Zřejmě nejdál dospěla situace v sousedním Polsku. V tamním Sejmu už totiž leží dokonce návrh zákona na konec střídání časů. Podali ho polští lidovci. „Má podporu všech politických uskupení. Je teď před čtením na plenárním zasedání. Podle průzkumů kolem 60 procent Poláků podporuje konec změn času. Je to důležité pro rodiny s dětmi i pro lidi, kteří nejsou zdraví. Ty plusy, které se předpokládaly, už nejsou tak veliké,“ přiblížil situaci v Polsku europoslanec Andrzej Grzyb.

Podle Grzyba je možné, že Poláci budou v tomto směru dále postupovat, přestože Svoboda míní, že by to odporovalo evropskému právu. Nařízení EU totiž zatím se střídáním časů počítá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 28. října 2017 01:13 )

surfer, to prečo obhajuješ posunutie času sa dá prevádzať aj potme.

terezkaterka33333 ( 28. října 2017 01:11 )

Neviem, prečo chcú niektorí ľudia obracať prírodu. Pravý čas je predsa zimný. Pri posunutí o hodinu dopredu (letný čas) je síce dlhšie svetlo. Nepretržitým prevádzkam je to jedno. Keď sa zotmie musia svietiť. Ale ranné smeny musia ráno svietiť o hodinu skorej. Pre šetrenie elektriny ten posun nemá opodstatnenie.

zednik ( 26. října 2017 18:20 )

Celá změna času je blbost, ale ta finská europoslankyně, která při znměně času tápala, kdy se narodil její syn bude asi velká myslitelka

bullshit ( 26. října 2017 12:41 )

Autora článku bych jen upřesnil, nejedná se o zimní čas ale o středoevropský čas, ten jaký má být. V Rusku to střídání zrušili ikdyž nechali letní čas. Za mně tedy plus pro Rusy. Zimní čas krátce existoval za okupace nebo těsně po ale jen velmi krátkou dobu ( týdny ) a zcela se neosvědčil. Jsem též pro zrušení tohoto letitého omylu. Je zajímavé že třeba EET zavedli téměř přes noc a tento nesmysl nejsou schopni zrušit ani za mniho desetiletí.

fouk.si ( 26. října 2017 11:54 )

Kecají, kecají a stejně tu zhovadilost jen tak nezruší...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa