Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rath u soudu, den třetí: Řeč bude pokračovat i ve středu

Autor: ČTK - 
25. října 2017
06:43

Krajský soud v Praze bude ve středu pokračovat v řešení korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Rath v pondělí podal námitku kvůli podjatosti předsedy trestního senátu Roberta Pacovského. První dva dny soudu zhruba 11 hodin vysvětloval důvody, proč námitku podal. Ve středu bude ve své řeči pokračovat.

Rath tvrdí, že Pacovský o jeho kauze nemůže rozhodovat nestranně a chce dosáhnout výměny soudce. Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu.

Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

V korupční kauze je celkem 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností nebo spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Video: David Rath před verdiktem NS hovoří o brutálním nátlaku státu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rada42 ( 25. října 2017 11:16 )

Tak už ho konečně zavřete - zloději patří do kriminálu...

janejaneja ( 25. října 2017 10:24 )

Můžete už tohoto zlodějskýho parchanta, který se všem jen vysmívá někam už konečně zavřít a už ho nevypouštět mezi normální lidi ??

Toma?_Potyka ( 25. října 2017 09:07 )

Darebák!

6010 ( 25. října 2017 08:48 )

Tento padouch a psychopat by měl být již dávno v blázinci.Vždyť to není normální.A divím se, že mu dávají takový prostor.Vždyť hodinová mzda takového soudce něco stojí a soudy jsou zavalené případy.To výpověď obviněného není nějak časově limitována? To kdyby dělali všichni, tak jsou soudy zasekané, že se z toho již nikdy nevyhrabou.Mně by určitě takový čas na vykecávání se, nedali.Zavřít a basta.

kamcerka ( 25. října 2017 08:02 )

Podívejte se na ten jeho nemocný ksicht, ten patří na psychiatrii. Docílil jen toho, že ho národ už nemůže ani cítit. Zavřit toho s hadím pohledem ať mu ve vězení dají ostatní odsouzení co proto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa