Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfové na odstřel: Budou po TOP 09 padat hlavy i v dalších partajích?

  • Autor: Tomáš Belica - 
    25. 10. 2017
    05:48

    Dinosaurus české politické scény, Miroslav Kalousek (56), se včera poroučel z křesla šéfa TOP 09. Po Zeleném Matěji Stropnickém (34) a Svobodném Petru Machovi (42), kteří rezignovali už dříve, je tak třetí obětí mizerných volebních výsledků. O flek se ale bojí i další předsedové partají.

  • 1.TOP 09, zisk 5,31 %, předseda v demisi Miroslav Kalousek (56)

    Podle politologů by Kalouska v čele strany mohl nahradit tandem Markéty Pekarové Adamové (33) a nováčka ve straně Jiřího Pospíšila (41, dříve ODS a ODA). Pekarová tvrdí, že to zváží.

    Podle politologa Jana Kubáčka by si pravicové strany mohly zanedlouho těžce konkurovat: „Pokud bude Pospíšil v »Topce« posilovat, zároveň to posílí Klause mladšího v ODS.“

    Miroslav Kalousek (TOP 09) během superdebaty Miroslav Kalousek (TOP 09) během superdebaty | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Markéta Adamová Markéta Adamová | ČTK

    Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) | ČTK

  • 2.STAN , zisk 5,18 %, předseda Petr Gazdík (43)

    Zde je podobná situace jako v ČSSD – jiný předseda a jiný volební lídr (Jan Farský, 38). Politolog Kubáček se domnívá, že k odstranění Gazdíka nedojde, obměnit by se ale mohl tým lidí kolem něj.

    Volební souboj 2017: Petr Gazdík, STAN Volební souboj 2017: Petr Gazdík, STAN | Blesk - Tonda Tran

    Superdebata Blesk.cz: Volební lídr STAN Jan Farský Superdebata Blesk.cz: Volební lídr STAN Jan Farský | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.KDU-ČSL, zisk 5,8 %, předseda Pavel Bělobrádek (40)

    Politolog Lukáš Jelínek předpokládá, že o Bělobrádkovo místo bude usilovat hejtman a bývalý předseda lidovců Jiří Čunek (58). Podobně jako u komunistů – zde předpokládá Jan Kubáček změnu na postu předsedy během roku.

    Vedle Čunka by se mohli o Bělobrádkovo křeslo přihlásit »korunní princové« Marian Jurečka (36), Ondřej Benešík (41) či Jan Bartošek (45). Bělobrádek hodlá dát svou funkci k dispozici tento pátek na celostátním výboru.

    Superdebata Blesk.cz: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Superdebata Blesk.cz: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Jiří Čunek Jiří Čunek | D. Malík, M. Hykl

  • 4.KSČM, zisk 7,76 %, předseda Vojtěch Filip (62)

    Předseda »třešniček« nevyloučil, že by v čele komunistů skončil. V pátek případné personální změny probere ústřední výbor. Politolog Jelínek v ně ale moc nevěří, komunisté jsou prý příliš těžkopádní.

    To politolog Kubáček dává Filipovi maximálně rok a půl. A vidí hned tři varianty změny na místě šéfa: „Může to být tvrdé jádro kolem Josefa Skály, liberálnější křídlo Jiřího Dolejše nebo někdo se zkušeností z komunálu, jako je hejtman Oldřich Bubeníček.“

    Superdebata Blesk.cz: Předseda KSČM Vojtěch Filip Superdebata Blesk.cz: Předseda KSČM Vojtěch Filip | Foto Blesk - Jakub Poláček

    1421640:full:true:true

  • 5.ODS, zisk 11,32 %, předseda Petr Fiala (53)

    ODS si ve volbách vůbec nevedla špatně, skončila druhá. Jenže i v ní se dá čekat personální otřes. Člověkem, který získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů vůbec (22 614), byl Václav Klaus mladší (48).

    Právě on bude podle Jelínka na nejbližším sjezdu strany Fialovým vyzyvatelem. „Má na spoustu věcí jiný názor než Fiala,“ říká politolog. Uvidí se po kongresu ODS plánovaném po Novém roce.

    Superdebata Blesk.cz: Předseda ODS Petr Fiala Superdebata Blesk.cz: Předseda ODS Petr Fiala | Foto Blesk - Jakub Poláček

    Václav Klaus mladší při rozhovoru pro Blesk Václav Klaus mladší při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Mária Rušinová

  • 6.ČSSD, zisk 7,27 %, stranu řídí Milan Chovanec (47)

    Vzhledem k rozložení rolí ve vedení strany – premiér, volební lídr a dočasný předseda – není na první pohled zřejmé, na koho padá vina za volební debakl. Kritici vedení ale většinou mluví o nutnosti odchodu celého triumvirátu, tedy Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance. „ČSSD potřebuje úplně někoho jiného, někoho, kdo umí pracovat s voličstvem a s výzvami, které jsou u nás a v Evropě,“ potvrzuje politolog Lukáš Jelínek.

    O slovo by se mohl přihlásit bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola (46), který prý záměr kandidovat na jarním sjezdu zváží, bude-li poptávka. Podobně mluví i další kritik vedení, poslanec Jaroslav Foldyna (57). „Nejde o to, zda mě ta funkce láká, zájem musí mít členská základna,“ řekl Foldyna Blesku.

    Bohuslav Sobotka Bohuslav Sobotka | ČTK

    Milan Chovanec (ČSSD) Milan Chovanec (ČSSD) | archiv Blesk.cz

    Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v debatě Blesku Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v debatě Blesku | Blesk / Jakub Poláček
     

     

suov ( 2. ledna 2018 21:04 )

No, ja bych vyrazil Bělobrádka, ale ten už měl vyletět dávno,,,,

moiaza ( 25. října 2017 07:50 )

Před volbami padaly silná slova. Bělobrádek tvrdil, když se nedostanou lidovci přes 10 procent, odstoupi. Proč neodstupuje?? Zaorálek prohlásil, že přejímá zodpovědnost za ČSSD ve volbách. Proč neodstupuje za ten výprask, který dostali. Víte proč? protože jsou žvanilové a populisté.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa