Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za Dalíkem zapadnou mříže nejpozději 6. listopadu. Soud mu za pandury napálil 5 let

Autor: ČTK, KáP - 
24. října 2017
09:25

Lobbista Marek Dalík by měl nastoupit do vězení nejpozději 6. listopadu. Na dotaz to v úterý uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Dalíka budou v tento den očekávat v pražské ruzyňské věznici, kam se musí přihlásit nejpozději v 16:00. Má si odpykat pětiletý trest za případ související s nákupem obrněnců Pandur. 

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou musel zabývat podruhé. Původní čtyřletý trest zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení, kde si z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Mirka Topolánka (ODS), si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Dalík vinu dlouhodobě odmítá. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. Soud tak změnil původní právní kvalifikaci, podle které byl potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády.

 

salto ( 25. října 2017 08:15 )

Takže na zimu by měl být v teploučku a na jaře se mu zas přitíží... To je kolem dokola, zrovna tak jako s Janouškem...

zednik ( 24. října 2017 10:53 )

Za necelé tři roky je venku, mezitím ve vězení napíše jednu dvě knížky, takže o živobytí má vystaráno. A ještě stihne příští volby, do kterých se může aktivně zapojit .A třeba ještě zvítězí,snad mu kamarádi které neshodil, svými kontakty pomůžou. Pouze teď to na chvilinku prohrál .

moiaza ( 24. října 2017 10:40 )

Normálka, mě to nepřekvapuje. Vždyť to byla možná ještě je člen ODS. A kdo byl a je nepřekonatelný ve zlodějnách? No právě ODS! Tak nač se divít. Jen v tom kriminále bude chybět ten, který ho tam poslal. Bývalý šéf zlodějů-Mirda Topolánků.

sores ( 24. října 2017 10:00 )

A jestlipak mu soud odebral i jeho nakradený majetek nebo až vyleze si bude své mega užívat???? Stejně vyleze z basy mnohem dříve, jen když každému vadí Babešovo čapí hnízdo,že. Přitom Ratth,Bakala, Dalík a jiné jsou zloději neskutečný!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa