Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jermanová „zařízla“ koalici: Středočeské ANO vypovědělo smlouvu Starostům a ODS

Autor: Mii - 
23. října 2017
20:29

Hnutí ANO vypovědělo ve Středočeském kraji koaliční smlouvu svým partnerům. Rozeslalo jim informaci emaily i dopisy. Pakt ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů (NS) tak končí. Informoval o tom náměstek středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO) Daniel Marek (NS, dříve TOP 09). O možném konci současného vedení Středočeského kraje se spekulovalo celé pondělí. Novou koalicí by mohla být ANO, ČSSD a KSČM.

V krajské vládě by podle některých informací mohli dosavadní partnery ANO vystřídat opoziční sociální demokraté a jedná se i o podpoře komunistů, neboť krajská koalice ANO a ČSSD by neměla většinu. Šéf klubu zastupitelů za ČSSD a bývalý hejtman Miloš Petera večer ČTK řekl, že se nyní jedná o dvojkoalici ANO a ČSSD s podporou komunistů. „V této chvíli se jedná o dvojkoalici s podporou KSČM. My jako ČSSD jsme domluveni a čekáme na vyjádření KSČM,“ uvedl večer Petera.

Předseda středočeské organizace ANO a radní František Petrtýl to nechtěl komentovat. Zdůraznil, že nebylo nic definitivně dohodnuto.

„Opravdu nemáme nic s nikým uzavřeno. V tuto chvíli, kdy se spolu bavíme, opravdu nemáme s nikým nic podepsáno,“ řekl Petrtýl ČTK kolem 20:00. I Marek uvedl, že možností, jak bude příští koalice vypadat, je více. „Jsem přesvědčen, že na stole není jednom jedna varianta,“ řekl.

Podle něj se nyní roztáčí kolo telefonátů a osloveni byli i Nezávislí Středočeši. „Nějaké nabídky padají, ale každou minutou se mění. Takže v tuto chvíli nedokážu reagovat na to, jestli bychom podpořili nějakou jinou koalici,“ dodal Marek.

Spory o veřejné zakázky nebo manažerské schopnosti?

Podle radního Věslava Michalika (STAN) měla zpráva o vypovězení koaliční smlouvy dnešní datum a přišla v 16:30. „Nicméně ANO tu koaliční smlouvu zjevně porušilo už o víkendu tím, že dalo nabídky opozičním stranám,“ dodal.

Spor v koalici vznikl tak, že hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) požadovala, aby z rady kraje odešli dva členové zvolení za STAN – Věslav Michalik a Martin Macháček. Jermanové údajně vadily jejich manažerské schopnosti. Podle Starostů je ale reálný důvod ten, že oba muži požadují dodržení koaliční smlouvy, jež obsahuje závazek, aby všechny zakázky nad dvě stě tisíc šly do veřejné soutěže. Ani po roce se tak totiž stále nestalo.

Bez podpory dalšího subjektu se ANO a ČSSD neobejdou, neboť v zastupitelstvu nemají většinu. Nabídku od ANO už v neděli schválil krajský výkonný výbor sociální demokracie a dnes ji projednal klub zastupitelů. Podle serveru Aktuálně.cz by se novými radními mohli stát Petera a další bývalý hejtman Josef Řihák. Petera má vést životní prostředí, Řihák investice. Své zástupce ČSSD nominovala ještě na školství a sociální věci.

Předseda krajských komunistů Stanislav Grospič uvedl, že se o spolupráci jedná, její podmínky mají být upřesněny. Podle šéfa klubu zastupitelů za KSČM Zdeňka Štefka pro komunisty nejsou důležité posty, ale možnost prosazovat program.

V ČSSD a KSČM se jedná

Jermanová o nové koalici jedná měsíc a půl. ČSSD již oslovena byla, potvrdil serveru Deník referendum krajský předseda ČSSD a místopředseda strany Jan Hamáček. „ČSSD je demokratická strana, o nabídce hnutí ANO hlasoval krajský výbor a přijal ji,“ sdělil Hamáček. Na dotaz, zda ČSSD neslouží hnutí ANO jen k tomu, aby se mohlo zbavit STAN, který požaduje zvýšení kvality veřejné správy, neodpověděl. 

 

Jednání potvrdil i zástupce KSČM Zdeněk Štefek. Hovory mezi komunisty a ČSSD podle něj probíhají a spolupráce s ANO by mu nevadila. „Abych to řekl kulantně – stále se hovoří a diskutuje. Pro nás je důležité prosazování našeho programu. Zbytek je k jednání,“ uvedl Štefek pro Deník referendum.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 24. října 2017 10:09 )

Ti zdenekk a socan68 jedno jsou. Jen ten druhý je poněkud obratnější pokrytec. Asi díky své komunistické minulosti. A nejspíš vyhozený po čistkách v sedmdesátém.

snehulak ( 24. října 2017 10:05 )

Jen tak na ně! Jak říkal Josef Švejk,: „Zabili jste mi strejčka, tady máte přes držku,“. Ty kecy co tu vede reformní komunista "socan68", jsou buď propaganda, nebo totální neznalost. Slovenský ústavní soud nezrušil rozsudek v kauze STB proto, že měl důkazy o STB minulosti Babiše, ale kvůli procesním chybám. Někdy to znamená jen to, že někomu nebylo včas odesláno předvolání, nebo někde došlo k chybě v datu narození. Babiš je tam od té chvíle zase jen obžalovaným, tak jako dosud u nás trestně stíhaným. A to tak vydrží do doby, než se ho podaří dostat mimo politiku. Pak to stáhnou. Nedostatek důkazů už zachránil například Kalouska 3x.

eliska963852 ( 24. října 2017 09:23 )

Zpočátku působila docela sympaticky, pak ji Babiš srovna tak, že klidně lhala v přímém přenosu.

havran2 ( 24. října 2017 09:14 )

-------p.r.d.e.l-----

havran2 ( 24. října 2017 09:11 )

Ta má *** nejmíň na dvě židle ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa