Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kratší přestávky, omezení veta i diskusí: ANO chce změnit pravidla pro jednání poslanců

Autor: Jakub Veinlich - 
25. října 2017
10:05

Konec blábolení, chtělo by se říct. Do voleb šlo s tímto heslem hnutí ANO, které už má kromě kandidáta na premiéra také návrh na předsedu Poslanecké sněmovny. Měl by jím být dosavadní místopředseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček. ANO posíleno volebním výsledkem chce také změnit styl jednání Sněmovny. A to prý především kvůli velkému počtu stran, které mají po volbách své poslance. 

Kratší přestávky na jednání poslaneckých klubů, omezení přednostních práv řečníků nebo delší doba pro schvalování zákonů. Takové jsou představy hnutí ANO na „lepší zítřky“ v Poslanecké sněmovně.

„Rádi bychom změny demokraticky prodiskutovali se všemi kluby. A každá strana bude mít asi trochu jinou představu,“ řekl Blesk.cz kandidát ANO na šéfa Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Ještě něž o změnách začne živější diskuse, chtějí se ale zástupci hnutí ANO potkat se zmocněnci jednotlivých stran, které budou mít ve Sněmovně klub. Ke změnám je totiž nutná širší dohoda.

Omezení přestávek

Každý poslanecký klub má podle nynějších zvyklostí nárok na dvouhodinovou přestávku každý jednací den Sněmovny. „Při počtu devět stran je to 18 hodin denně. To nemusíme vůbec chodit, kdyby přišlo na věc,“ podotkl Vondráček, podle kterého hrozí v krajním případě paralyzování celého jednání a to klidně opakovaně.

Podle Vondráčka by každému klubu postačila například jen hodina. Právě přestávky nejsou součástí jednacího řádu – ale jen zvyklostí. Pokud by nebyla vůle k takové změně, má ANO v záloze nechat vždy o zkrácení dvouhodinové přestávky hlasovat.

„Šestičlenný klub, dle mého názoru, dvouhodinovou přestávku nepotřebuje. Institut přestávek by neměl být zneužívaný,“ řekl k návrhu Blesk.cz Vondráček.

„Pokud se udělá dohoda předsedů poslaneckých klubů, tak se to může změnit. Ale musí to být skutečně postavené na dohodě,“ řekl Blesk.cz předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„TOP 09 je proti změnám, které reagují jen na momentálně vzniklou situaci. Podle nás je to nesystémové, protože za čtyři roky, nebo pokud budou předčasné volby, může být situace zase jiná a ve Sněmovně může být více nebo méně klubů,“ řekla Blesk.cz staronová poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nejmenší poslanecký klub se šesti členy bude mít v Poslanecké sněmovně hnutí Starostové a nezávislí. Jeho zástupci už s hnutím ANO po volbách jednali. Se zkrácením přestávek na jednání klubu příliš problém nemají.

„O této změně zvykového práva jsme ochotni se bavit. Pokud budou ostatní souhlasit, nemáme problém mít přestávku kratší dobu, než jsou dvě hodiny,“ řekl Blesk.cz k návrhu této změny šéf STAN Petr Gazdík.

Umlčení předsedů stran

Další významnou změnou, kterou dává ANO k diskusi, je omezení takzvaných přednostních práv v rámci jednání Poslanecké sněmovny.

„Historicky neměli vždy přednostní právo předseda klubu i předseda strany,“ připomněl Vondráček.

Dnes mohou do diskuse vstupovat kdykoliv členové vedení Sněmovny, členové vlády a pak také předsedové politických klubů i stran. Předsedové stran přitom tuto výsadu získali od prosince 2011. To by se mohlo změnit.

„Přednostní právo mají předsedové klubu a předsedové stran, což je 18 a členů vlády je 17. Takže to je vlastně vyrovnané. Ale musel bych ty konkrétní návrhy vidět,“ řekl Blesk.cz k návrhu Zbyněk Stanjura.

Nevidí prý ale zatím důvod zasahovat do zákona o jednacím řádu Sněmovny. „To by bylo stejně zdlouhavé, takže by takové změny platily nejdříve až za půl roku,“ doplnil stále ještě šéf poslanců za ODS.

„Pokud by se šlo touto cestou, tak je to pro mě omezování diskuse, která k demokracii prostě patří. Demokratická diskuse by pro nás měla být pro všechny zásadní,“ reagovala na návrh omezit přednostní vystoupení některých politiků místopředsedkyně TOP 09 Adamová.  

Destrukce demokratického systému

Měnit by se mohla také doba pro projednávání zákonů, které jsou ve Sněmovně ve třetím čtení. Dobu pro schvalování zákonů navrhuje hnutí ANO prodloužit po zkušenosti s obstrukcemi při schvalování zavedení elektronické evidence tržeb. Nyní jsou pro třetí čtení zákonů vyčleněny středy a pátky, a to mezi 09:00 a 14:00.

Možností je podle Vondráčka také to, že by nejméně dva kluby už nemohly vetovat hlasování o návrhu na jednorázové prodloužení doby pro schvalování zákonů, jako to je nyní. To právě například TOP 09 kategoricky odmítá.

„Veto je určitě věc, kterou musíme zachovat – rozhodně už u dvou klubů, nemůžeme dopustit, aby si tu někdo upravoval zákony jen podle toho, jak vyhovují jemu. Taková destrukce demokratického systému je pro nás nepřijatelná,“ kroutí hlavou nad dalším z návrhů hnutí ANO místopředsedkyně TOP 09 Adamová.

KSČM, která bude mít v Poslanecké sněmovně 15 poslanců, podle dosavadního předsedy klubu Pavla Kováčika volá po změnách jednacího řádu dlouhodobě. O navrhovaných změnách je proto připravena jednat a některé z nich i podpořit.

„Až do teď bylo v Poslanecké sněmovně čtyři, pět, maximálně šest relevantních subjektů, dnes jich je devět a na tento počet nutně musí reagovat i jednací řád,“ řekl Blesk.cz Kováčik, který je opět navržený za KSČM na předsedu poslaneckého klubu.

Pozůstatek po Věcech veřejných

ANO tak může najít spojence například ve zkrácení přestávek na jednání poslaneckých klubů. Vedle hnutí STAN, které je připravené se o takové změně bavit, by tato novinka prošla u KSČM.

Přednostní práva pro vystoupení na plénu Sněmovny prosadila podle Kováčika v minulosti strana Věci veřejné, která si prý stěžovala, že má málo zástupců s tímto privilegiem.

„Dříve to bylo jen na předsedech klubů, já si myslím, že to bylo dobře a bude dobře, když se to vrátí zpět,“ doplnil Kováčik, který opět svůj poslanecký mandát obhájil.

Komunisté jsou i pro, aby se rozšířilo jednání o zákonech, které jsou ve Sněmovně těsně před schválením – tedy ve třetím čtení. Kováčik by byl pro, aby jednání mohla být ve vymezeném čase i v jiné jednací dny, kromě čtvrtka, kdy jsou na programu vždy písemné i ústní interpelace na členy vlády.

I o interpelacích se ale zřejmě povede ještě pod novým vedením Sněmovny dlouhá diskuse. Například hnutí STAN je přesvědčené, že má opozice málo prostoru, aby se mohla členů vlády na cokoli se zeptat. „Vláda tam nechodí, poslanci tam nechodí, celé to zabíjí jednací den Sněmovny – a toto chce změnu,“ řekl Blesk.cz šéf hnutí Petr Gazdík s tím, že tuto otázku se zástupci hnutí ANO už politici také otevřeli.  

Kompletní výsledky sněmovních voleb najdete zde:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 25. října 2017 18:31 )

Věděl jsem, že se nějaký antikomunistický blbec ozve. Nezklamal jsi mě.

vamberk ( 25. října 2017 17:51 )

Kdo se někdy díval na záznamy z jednání poslanců, nemůže se divit, že tomu chce dát ANO nějaký řád. Vždyť většinou sněmovna zela prázdnotou, u pultíku se stokrát s přednostním právem předváděl žlučovitý Kalousek a další, pokud tam někdo seděl, tak si četl, nebo SMSkoval či čučel do noteboku. A navíc, když se někdo z pánů poslanců omluvil, stačilo zdůvodnění rodinné důvody a nemusel tam ani chodit. Ale běda, kdyby jim sáhli na platy ! Zkuste zavolat do práce, že nepřijdete protože máte rodinné důvody .... Proti ANO jsou všichni ostatní, tak teď ani sebelepší nápad na zlepšení neprojde !

kretenos500 ( 25. října 2017 13:55 )

Blbišovci již kvičí strachy, protože vidí, že většina poslanců bude proti nim.

bullshit ( 25. října 2017 12:17 )

Začíná pozvolný nástup totality. ANO, bude hůř. Za chvíli změní ústavu. Komunisté a STBáci a mega gauneři jsou zpět. Dobře nám tak, nemáme historickou paměť tak si to zopakujem.

noacojezase ( 25. října 2017 12:12 )

No, jo, ale na druhou stranu budeme ochuzeni o četbu Babičky atd. z úst M. Kalouska.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa