Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Havlíček tasil na Babiše za lithium „Bureše a StB“. Sněmovna chce konec memoranda

Autor: simao, vei - 
16. října 2017
22:00

Devět hodin trvala v pondělí ve Sněmovně - a navíc čtyři dny před volbami - debata o lithiu a jeho budoucí těžbě v Krušných horách. Ostré kritice za memorandum uzavřené s Australany čelil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Ten však velmi ostře zaútočil na šéfa ANO Andreje Babiše a připomněl mu i soud ohledně údajné spolupráce s StB. Babiš kontroval zmínkou o údajných „kšeftech“ ČSSD. Sněmovna ve finále požádala vládu, aby platnost memoranda zrušila.

Debata o lithiu byla výrazně poplatná době těsně předvolební. „Jedná se o sprostý útok na mnou řízený resort a sociální demokracii ze strany pana Babiše, jeho hnutí a komunistů,“ kritizoval ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) útoky v kauze Lithium. Čelí kritice za to, že podepsal memorandum s australskou firmou EMH (European Metals Holdings), které Andrej Babiš označil za „krádež za bílého dne“. „Je to nechutné, odporné,“ bouřil Havlíček. 

Poslanci navrhli zrušit platnost memoranda 

Po sáhodnlouhé diskuzi však poslanci podpořili dva ze čtyř návrhů, které předložili poslanci KSČM, a návrh hnutí SPD Tomia Okamury. Sněmovna tak požádala vládu, aby „memorandum vzhledem ke zřejmé neurčitosti jeho předmětu prohlásila za nulitní“. Komunisté ještě prosadili text, kterým Sněmovna říká, že memorandum je nezávazné a nemůže mít vliv na případné arbitráže podle dohod o ochraně investic. 

Okamurovo hnutí uspělo s návrhem o těžbě lithia prostřednictvím státního podniku, přičemž zisk by měl být příjmem státního rozpočtu. „V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty zajišťující jeho zpracování na území České republiky podnikatelskými subjekty se sídlem na území České republiky,“ stojí dál ve schváleném usnesení.

Projednávání ve Sněmovně přitom provázely nezvyklosti. A poslanci se před dobráním ke společnému výsledku hlásili v sále jako školáci. Nezasedli totiž v hlavním jednacím sále Sněmovny, který prochází rekonstrukcí, ale v náhradním, kde nejsou hlasovací přístroje. Nešlo přitom jen o těžbu kovu, který získává na důležitosti kvůli výrobě baterií (a to zdaleka nejen do mobilů či notebooků) či použití v automobilovém průmyslu. Na mimořádné schůzi o lithiu se rozhořel nefalšovaný předvolební boj.  

Havlíček mluvil o Babišově loutce, Brabec o „prasárně“ 

Kauzu lithium označil Havlíček za „naprosto“ vykonstruovanou, která jeho osobně velmi poškozuje. „Stejně tak je příznačné, jak si v této pseudokauze tak náramně rozumí pánové Babiš, Filip a Okamura. Je to jen náhoda? Nevím, možná je to příprava na společné budoucí vládnutí po nadcházejících volbách,“ kritizoval dál Havlíček a osočil zmiňované ze lhaní a „házení špíny na politické protivníky“. 

Sám Havlíček se však zostra opřel jak do Babiše, tak do dalších. Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) označil za „nesvéprávnou loutku, kterou si jeho stranický šéf vodí tak, jak je zrovna potřeba“. „Pana kolegy Brabce jsem si až do vypuknutí této kauzy vážil,“ podotkl Havlíček a dál plamenně hájil postup státu v případě budoucí těžby lithia. 

 „Větší prasárnu - a odpusťte mi to slovo, protože ho normálně nepoužívám - jsem tady ještě nezažil,“ kontroval Brabec a argumenty ČSSD označil za snůšky demagogie a lží. U Havlíčka pak mluvil o „šílených spekulacích“. 

Havlíček: Estébácké metody agenta Bureše 

Havlíček kritizoval i Babišův „nápad propojit kauzu lithium s kauzou OKD“. „To se bude přece dobře prodávat, nikdo tomu nerozumí, ale potřebujeme do toho Bakalu nějak zamotat. Proto si kolegové vymysleli celý ten propletenec a jejich vazby, kterými chtějí obalamutit občany naší země a stůj co stůj do toho nepřítele státu Bakalu nějak vtáhnout,“ rozhořčil se Havlíček. 

„To tomu příběhu dodá pořádné grády, ale to jsou, dámy a pánové, přeci estébácké metody, které, zdá se, agentu Burešovi nejsou vůbec cizí. Chce se mi z vás, pánové, opravdu zvracet,“ dodal ministr a narážel i na nedávný verdikt slovenského Ústavního soudu, který zrušil rozsudky nižších soudů v kauze údajné spolupráce Babiše s StB. Babiš tvrdí, že byl veden v evidenci neoprávněně. 

Po Havlíčkovi šili do Babiše či komunistů i další zástupci ČSSD Lubomír Zaorálek, volební lídr sociálních demokratů a jeho vládní kolega Milan Chovanec, který vede stranu po Bohuslavu Sobotkovi. Také premiér Sobotka při projednávání kauzy lithium uvedl, že z pohledu ANO bylo třeba odvést pozornost veřejnosti od stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapího hnízda. 

Babiš mluví o megatunelu ČSSD 

Babiš v případě lithia mluví pro změnu o „megatunelu ČSSD“. „Teďka ani nevím, jestli někdo počítal, jestli se tady vyslovilo vícekrát jméno Babiš nebo lithium, ale myslím si, že je to vyrovnaný souboj. Zase ten Babiš. A stále dokola,“ reagoval na kritiku šéf ANO. 

O lithiu mluvil jako o „dalším kšeftu ČSSD“. „A to není jenom jediný tunel, který nám ČSSD připravila,“ tvrdí Babiš, podle které „memorandum je pro nás maximálně nevýhodné“. Při útoku na sociální demokraty a ministra Havlíčka prohlásil: „Skandální je na tom to, že vlastně oni zapomněli prodat kámošům lithium. Teď na poslední chvíli to zjistili a proto samozřejmě udělali to memorandum.“ 

Na adresu lithiu dodal, že má zůstat v rukách státu: „Je to poslední nerostná surovina, která zůstala v rukách státu. A bylo by dobré, aby nám ji skutečně nevzali.“  Firma EMH je dle něj prázdnou schránkou a „stejným modelem, jak použil pan Bakala u NWR“, nikdy lithium netěžila, je netransparentní a nemá s ČR nic společného. „Vlastníme 100 procent lithia, tvrdí tahle schránková firma. Já jsem se jenom ptal pana ministra Havlíčka, proč (podepsal memorandum) s touhle firmou. Já myslím, že je to úplně jednoduchá otázka, proč právě s touhle firmou a proč 17 dní před volbami,“ uvedl Babiš. 

I Sobotka pak připomněl Babišův soud na Slovensku ohledně neoprávněného vedení ve spisech StB. „Je evidovaným agentem komunistické StB a estébáci, kteří v jeho prospěch vypovídali u soudu, aby mu pomohli, budou zřejmě pro příští jednání u soudu na Slovensku nepoužitelní,“ uvedl Sobotka. Kauzu lithium označil za „umělou a zcela vylhanou“. 

Podle Sobotky se vrtí psem, Babiš se tomu směje 

Sobotka také poslancům řekl, že podepsané memorandum s Australany Českou republiku k ničemu nezavazuje a jen uvádí, že mezi australskou firmou a ČR existuje smlouva. Scénář kauzy těžby lithia přirovnal Sobotka ke scénáři filmu Vrtěti psem. V něm je americký prezident 14 dní před volbami obviněný ze sexuálního obtěžování nezletilé dívky, jeho tým proto vymyslí akci, která má tento skandál překrýt. Sobotka obvinil Babiše z toho, že kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo a dalším problémům zosnoval kauzu lithium. 

Babiš ve Sněmovně odmítl slova Sobotky či Havlíčka o nezávaznosti a dobrovolnosti memoranda. „Tady máme jednoznačně základ na to, aby někdo zaútočil na náš rozpočet. Já to považuji za skandální, považuji to za skutečně velký problém. Já určitě mohu říct za naše hnutí, že to memorandum je neplatné. Nebyl žádný důvod, žádný vztah mezi ČR a touhle australskou firmou. Já se musím jenom smát, že ČSSD tady neustále mluví o „vrtěti psem“ a o tom, že to má překrýt nějaké kauzy,“ uvedl Babiš a pohrozil trestním oznámením po volbách, pokud ministr Havlíček kauzu Lithium nevysvětlí. 

O Sobotkovi pak Babiš mj. prohlásil, že „prodal OKD pod cenou a zdevastoval celý region“, nadělal miliardové škody, byl předseda strany, která neuznává pohledávku vůči zesnulému advokátovi Altnerovi a dávno by už neměl být v politice. 

Komunisté: Ať to nedopadne jako s vodou 

To Pavel Kováčik (KSČM) přirovnal lithium k situaci kolem vody a vodního hospodářství. „Aby to nedopadlo jako vždycky, že u nás budou náklady a někde jinde se budou užívat výnosy,“ podotkl. Komunisté se proto vytasili s požadavkem, aby bylo memorandum s Australany prohlášeno vládou za nulitní, tedy od začátku neplatné. 

A aby těžba lithia byla jen v majetku a organizaci státu. „Opravdu nám není jedno, co se s tím národním bohatstvím bude dít. Ano, my máme názor, že to má těžit státní podnik,“ doplnil šéf KSČM Vojtěch Filip. 

Zmatky v náhradním sále 

Schůzi svolal předseda dolní komory parlamentu Jan Hamáček (ČSSD) právě na žádost komunistů.  

Hned úvod pondělního jednání provázely zmatky. Na jeho začátku totiž hledali někteří poslanci v náhradním sále složitě svá místa, předseda Sněmovny Hamáček nebyl ani příliš slyšet a musel nechat znovu hlasovat, protože při sčítání struktátorkami došlo k chybám – kvůli příchodům dalších poslanců do sálu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 17. října 2017 19:12 )

tatozdenku, Ty jseš tak slušný a inteligentně tolerantní, že Ti musím odpovědět ve Tvém jazyce: Kdyby si Tvůj fotr vzal gumu, tak jsi zde nemusel urážet lidi, kteří mají větší pravdu, než Ty. A Ty ses nemusel narodit se sionbezmozečkovým americkým implantátem v dutině lebeční, kde není nic jiného, než několik ušmudlaných drobných. A to je jedinou příčinou Tvých urážek.

miro 49 ( 17. října 2017 13:40 )

Celý problém kolem lithia začal už daleko dříve, když vláda ČSSD povolila australské firmě právo průzkumu s právem přednostní těžby a zpracování.To že bude lithium zpracováváno u nás, nemusí být žádná výhoda, protože ještě málo víme o tom, jaké vedlejší účinky bude toto zpracování mít na životní prostředí, obdobně jako těžba uranu nebo zlata za pomoci kyselin, likvidující podzemní vody v širokém okolí.Vhodné by asi bylo těžbu vůbec nezačínat do doby než bude jasná technologie a všechny okolnosti.Cena lithia asi dolů nepůjde.Čas hraje pro nás.

bumb ( 17. října 2017 12:56 )

Včera na schůzi poslanců,když zabrala kamera Havlíčka uškleboval se ten arogantní ha.jzl i když věděl že ho kamera zabírá.Takové hovada máme ve vládě včetně premiéra Sobotky.Ten se taky včera předvedl "vrtěti psem" ubožák doufám,že už se příští 4 roky nebudeme muset dívat na ty ksichty odporné ČSSD.Ani se neumí chovat v přímém přenosua ukazují nám kdo řídí tuto zem za naše peníze a nejsou malé.

vaber ( 17. října 2017 08:54 )

Jak dlouho se ještě budou vytahovat argumenty o STB je to již 30roků ,dnes jsou jiní grázlove a mnohem větší a myslíte si, že dnes se lidi nesledujou, co asi dělá BIS nebo jak se dnes jmenují , jen tam sedí a mají nohy na stole? i ty příspěvky do diskusí sledují a snadno vás najdou, když bude potřeba

pochcanycarmin ( 17. října 2017 06:56 )

Takže volíš ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa