Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jermanová zuří. Spor o audit vyvolal koaliční krizi ve Středočeském kraji

Autor: mah - 
12. října 2017
14:10

Na zastupitelstvu Středočeského kraje to vře. Důvodem jsou spory okolo chystaného auditu Krajské správy a údržby silnic. Ten původně získala firma, která nabídla nejnižší cenu. Předsedovi finančního výboru Michaelu Pánkovi (ODS) se ale podle informací MF Dnes nezdála podezřele nízká částka. Bod byl proto stažen ze čtvrtečního jednání zastupitelstva. To se ale nelíbí zbytku středočeské koalice. Ta se proto sejde v pátek a bude diskutovat o své budoucnosti.

„Naprosto odmítáme vše, co v článku bylo řečeno,“ řekla k tomu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na adresu článku, který vyšel krátce před zasedáním rady Středočeského kraje. Podle Jermanové jsou všechna obvinění lživá a hraničí s poškozováním dobrého jména Středočeského kraje.

Informace podle hejtmanky zároveň znehodnocují práci rady Středočeského kraje za celé funkční období. „Musíme se ohradit proti tvrzení zastupitele Pánka, toho času šéfa výboru pro finance, kde napadá hnutí ANO, že doporučovalo nějakou firmu na provedení auditu,“ ohradila se dále Jermanová. Doporučení auditorské firmy podle ní mělo přijít ze strany ODS.

Hejtmanka rovněž uvedla, že odmítá, aby se na radě Středočeského kraje probíraly vnitřní spory ODS. „Místo toho jsem se snažila zjistit, proč pan radní Martin Macháček (STAN) znovu nepředložil výsledek výběrového řízení na zadavatele auditu,“ dodala Jermanová.

Hejtmance se nelíbí to, že se Macháček po firmě znovu požadoval vysvětlení mimořádně nízké ceny. „Všechny informace, které byly v článku MF Dnes nasvědčují tomu, že unikají informace z živého výběrového řízení,“ dodala k důvodu svolání mimořádné tiskové konference Jermanová.

Zároveň prohlásila, že únik informací chce nechat vyšetřit. „Teď to zavání tím, že se na našem úřadě manipuluje veřejnými zakázkami, ale já jsem přesvědčená, že úředníci našeho úřadu toto nečiní,“ zdůraznila hejtmanka.

Radního Macháčka kritizovala i za styl, jakým odbor řídí. Údajně nevěnuje mnoho času scházením se se svými odborníky a mnoho projektů tak stojí jenom kvůli tomu, že jeho odbor nikdo efektivně neřídí.

Situace na odboru investic je podle Jermanové jen těžko řešitelná. Podle ní už dnes úředníci s radním vždy jednají za přítomnosti svědka. „Pro mě je velké zklamání, že nejsme schopni tyto otázky řešit společně,“ povzdechla si hejtmanka

Hejtmanka proto na pátek rozhodla svolat koaliční schůzku. Jejím hlavním tématem by mělo být řízení krajských odborů. Podle zástupců ANO se totiž ukazuje, že někteří radní toho nejsou schopni a měli by být nahrazeni.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 12. října 2017 14:46 )

Jen ať zuří. Třeba jí z toho klepne pepka a bude zase o jednu příživnici míň.

eliska963852 ( 12. října 2017 14:33 )

No jo, až skončí Bureš, jak tahle jeho podržtaška, která kvůli němu lhala v přímém přenosu, uživí svého mladého, líného, dluhy oplývajícího manžela?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa