Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lže Babiš a máslo na hlavě má ANO, brání se ČSSD. „Krádež“ miliard za lithium odmítá

Autor: simao, ČTK - 
9. října 2017
18:33

Andrej Babiš (ANO) se dnes zostra pustil kvůli kauze lithium do ČSSD, mluví o megatunelu. „Je potřeba, aby občané ČR slyšeli o této další loupeži ČSSD,“ bouřil šéf hnutí ANO. Rázně se ozvali i premiér Bohuslav Sobotka či ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) a spol. Mluví o tom, že máslo na hlavě má ANO kvůli svému ministrovi. A poslanci se chystají kvůli lithiu mimořádně sejít, stejně tak senátoři. I další politici však mluví emotivně o „krádeži“ národního bohatství.

Obavy o české lithium a to, aby neskončilo v cizích rukách a „rozkradené“, se naplno projevují v předvolební tahanici o voliče. Když ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum o lithiu s australskou firmou, zvedla se vlna nesouhlasu, místy až hysterie. O krádeži či loupeži českého pokladu mluví shodně Andrej Babiš (ANO), komunisté i Tomio Okamura (SPD). Opoziční lídr Petr Fiala (ODS) varuje před jejich koalicí a tím, aby se hlavními tématy voleb nestalo lithium či cena másla.

Havlíček vzkázal Babišovi: Neodstoupím

Babiš na pondělí svolal tiskovku, kde Havlíčka za jeho „skandální“ krok peskoval a žádal dostatečné vysvětlení. „Pokud na to neodpoví, na všechny ty dotazy, tak já osobně na to podám trestní oznámení,“ hrozil Babiš. A mluvil opět o loupeži za bílého dne i „megatunelu ČSSD“. Podle Babiše by měl Havlíček odstoupit, pokud vše nevysvětlí.

Ministr Havlíček v pondělí exministrovi Babišovi vzkázal, že kvůli podpisu memoranda o těžbě lithia odstupovat nehodlá. Memorandum podepsal s australskou firmou EMH (European Metals Holdings), hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou EMH vlastní.

Podle Havlíčka umožní memorandum státu přátelsky se zapojit do projektu s vlastníkem licence na průzkum a budoucí těžbu lithia. Babiš podle Havlíčka lže. „To, co vykládá Babiš, jsou všechno jenom lži. Já se vůbec divím, že člověka, který je trestně stíhán pro úmyslný daňový podvod, dnes ještě někdo poslouchá,“ narážel Havlíček na Babišovo stíhání v kauze 50milionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo.

Podle Babiše přitom Česku hrozí mezinárodní arbitráž, pokud by z dohody s Australany vycouvalo. Havlíček odmítá, že by memorandum znamenalo pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti.

Sobotka: Máslo na hlavě má Babišův ministr

Po ostrém Babišově pondělním direktu se však ozvali i další politici z ČSSD. Včetně premiéra Bohuslava Sobotky. „Babiš fabrikuje kauzu lithium bez ohledu na to, kolik másla na hlavě v tom má jeho ministr. Potřebuje odvést pozornost od Čapího hnízda,“ vzkázal Sobotka na Twitteru. 

Andrej Babiš spolu s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem byli obviněni v souvislosti s dotační kauzou, vinu svorně popírají. „Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauze Čapí hnízdo. Proti tomuto rozhodnutí jsem ihned podal opravný prostředek,“ vzkázal v pondělí odpoledne Babiš.

Na tiskovce k lithiu vystoupil společně s ním ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se brání taktéž kritice. „Povolení australské firmě těžit lithium v ČR vydal už ministr Brabec za ANO. Ministr Havlíček proto nemohl těžbu zastavit,“ uvedl šéf Sněmovny a lídr ČSSD ve Středočeském kraji Jan Hamáček

Brabec: Nic jsem nepodepsal

Na to dnes Brabec také reagoval: „Prodloužení průzkumné licence jsem nepodepsal já, stejně jako jsem nikdy nic takového nepodepsal v minulosti. Rozhodnutí vydal a podepsal místně příslušný úředník, což je odbor výkonu státní správy v Ústí nad Labem a shodou okolností a mimo jiné je to odbor, který spadá do kompetence náměstka za sociální demokracii.“

Úředník se v případě prodloužení či udělení licence ptá odborníků z odboru hornictví Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), zda je takový krok v souladu s tzv. surovinovou politikou státu, upozornil Brabec. „MPO se k prodloužení licence vyjádřilo, že s tím nemá žádný problém a že to je plně v souladu,“ bránil se Brabec s tím, že úředník postupoval také striktně podle geologického zákona.

„Ministr, ani žádný politik nebo kdokoliv jiný, nemá šanci ovlivnit udělení této licence, ani její prodloužení, protože když žadatel splní všechny náležitosti, úředník tuto licenci musí udělit, a nebo prodloužit,“ pokračoval v obhajobě Brabec. A připomněl, že stávající legislativa nedává jeho resortu (MŽP) žádnou šanci selektovat zájemce o průzkumnou licenci.

Havlíček a spol. podle Brabce „obviňují příslušné úředníky, že postupují podle platného zákona“. „Pokud chtěl pan ministr Havlíček, nebo jeho předchůdce pan ministr Mládek při udělování průzkumných licencí na lithium nebo jinou strategickou surovinu tu situaci změnit, tak měl k tomu řadu příležitostí,“ dodal s tím, že z logiky věci má jeho resort na starosti dopady těžby na životní prostředí a nikoli strategii státu v oblasti využití nerostných surovin. 

Chovanec: Vyvrátíme lživá obvinění

„Zatímco Brabcovo ministerstvo, vedené ANO, v tichosti umetalo cestu k těžbě pro australskou firmu, Havlíček se snaží pro ČR zachránit, co se dá,“ je však přesvědčen premiér Sobotka a uvedl to na Twitteru. Za Havlíčka se postavil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Napravuje jen škody, které ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec napáchal,“ tvrdí.

Andrej Babiš se však v pondělí divil, že memorandum bylo uzavřeno právě s Australany. „Já si myslím, že by (lithium) mělo hlavně zůstat v českých rukách,“ řekl k memorandu. Divil se, že se průzkumem a těžbou nezabývá státní firma Diamo. „Já si myslím, že právě Diamo to mělo řešit a argument, že nejsou experti, je nesmyslný. Diamo si je skutečně mohlo sehnat,“ míní Babiš.

Na jeho řeči o megatunelu ČSSD reagoval Chovanec se slovy: „Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem.“ Vítá prý možnost probrat kauzu v Senátu i Sněmovně. „Hnutí ANO šíří kolem těžby lithia spoustu lží a polopravd, proto považujeme za důležité probrat celou věc na parlamentní půdě,“ dodal Chovanec.

Lithium v Senátu, Babiš se diví

Senát se kauzou lithia bude zabývat pravděpodobně již tuto středu v podvečer během své řádné schůze. „Podpořím záměr zařadit ve středu na plénum Senátu bod týkající se záležitosti zamýšlené těžby lithia, a to zejména proto, aby se objasnila celá geneze této problematiky a projednal další možný vývoj,“ vzkázal šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ani tady však Babiš se sociálními demokraty nesouhlasil. „Nevím, co by řešil Senát, Senát s tím nemá nic společného,“ uvedl šéf ANO na tiskovce.

Kvůli lithiu a jeho těžbě se přitom chystá i mimořádná schůze Sněmovny. Má háček v tom, že jednací sál je momentálně rozebraný – prochází rekonstrukcí. Podle ministra Havlíčka je navíc schůze svolávána s cílem, aby se někteří poslanci mohli týden před volbami prezentovat před kamerami.

Poslanci se sejdou jinde, sčítat budou skrutátoři

Havlíček je prý ale samozřejmě připraven vystoupit a vysvětlit historii zájmu těžařů o těžbu lithia v Česku. „Samozřejmě pro mne je to také příležitost, abych mohl celý ten příběh kauzy lithium, který tady probíhá řadu let, vysvětlit od jeho zrodu. Jaká byla role jeho jednotlivých aktérů a co mohl dělat stát,“ vzkázal Havlíček.

KSČM iniciovala svolání mimořádné schůze kvůli obavám lidí o „rozkradení českého pokladu“. Babišovo ANO komunisty podpořilo. Sněmovna se sejde na mimořádné schůzi ke sporné těžbě lithia v pondělí 16. října odpoledne. Kvůli opravě hlavního sálu se poslanci sejdou v zasedacím sálu klubu ČSSD v jiné budově ve Sněmovní ulici. Chybí tam však hlasovací zařízení, a tak budou muset hlasy sčítat skrutátoři. Podle šéfa Sněmovny Jana Hamáčka jde o jediný problém. „Svojí kapacitou (sál) vyhovuje,“ řekl.

„Velmi mě mrzí, že se věc stala předmětem předvolebního boje a že se používají velmi neférové praktiky, skoro až údery pod pás,“ komentoval přitom Hamáček aktuální spory. On sám je také místopředsedou ČSSD. Uvedl, že když poslouchal Babišova vyjádření, nevěřil vlastním uším. „Je to politická kultura, s níž nepřišla sociální demokracie,“ dodal Hamáček. 

Fiala: Lithium či máslo nesmí být tématem voleb

Ke kauze lithia se vyjadřují i další politici. „V žádném případě nepodceňuji kauzu lithium. Je to závažná věc, která musí být vysvětlena. Nesedejme ale na lep Andreji Babišovi. Využil diletantství sociálně demokratického ministra Havlíčka k tomu, aby zakryl své problémy s Čapím hnízdem a vyhnul se hodnocení uplynulých čtyř let fungování – nebo přesněji spíše nefungování – vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL,“ vzkázal šéf opoziční ODS Petr Fiala. 

„Tématem těchto voleb nesmí být cena másla či lithium, ale to, co se v naší zemi dělo v uplynulých letech. Musí být o šikaně živnostníků a podnikatelů, o EET, o nízkých investicích do infrastruktury či o nízkých platech. Stejně tak musí být jejich tématem to, zda ANO povládne po volbách s komunisty a/nebo T. Okamurou,“ upozornil.

Okamura: Krádež a skandál století

O „krádeži“ a „skandálu století“ však nyní mluví i další z opozičních politiků, jmenovaný Fialou – šéf SPD Tomio Okamura. Ten na memorandum s Australany, které podepsal ministr Havlíček, reagoval slovy: „Jde o firmu se sídlem v Austrálii vlastněnou patrně kapitálem z USA. Do cizích rukou se tak dostalo národní bohatství v hodnotě tisíců miliard a ministr Havlíček to udělal dva týdny před volbami. Jde o krádež a skandál století.“

Okamura, který se netají ambicemi usednout nejen v nové Poslanecké sněmovně, ale rovnou i ve vládě, požaduje, aby těžba lithia byla prováděna státní firmou a zůstala pod kontrolou státu. „Není jediný důvod, aby státní podnik svoji těžební lokalitu pronajímal cizí či jiné společnosti. Pokud je těžba zisková, tak by tento zisk měl realizovat stát,“ míní Okamura. 

Také Stropnický mladší je pro těžbu v režii státu

K tomu, aby se těžba lithia na Cínovci odehrála ve státní režii, se přitom vyjádřil i šéf Zelených Matěj Stropnický. Na sociální síti k tomu vypsal několik podmínek. „Těžit bude stát a ne zahraniční firma (čili všechen zisk zůstane v Česku),“ požaduje Stropnický.

10 procent zisku z těžby by dle něj mělo být použito na rekultivaci regionu, kde by se měla zároveň utlumovat těžba hnědého uhlí. „Ani gram této suroviny nevyvezeme nezpracovaný do podoby finálního produktu,“ dodává Stropnický a zmiňuje baterie, o které jde v případě lithia především.

Nezadat ( 10. října 2017 15:33 )

Kudy chodil sociální demokrat tam krad.Kvůli 50 000000 udělali skandál a neoprávněně,jelikož o žádnou zlodějnu nešlo,ale pouze o debilní zákon který se využil a proč ne? Sami *** zčssd okradli stát o tisíce miliard.

Nezadat ( 10. října 2017 15:24 )

hejhej ( 9. října 2017 21:39 )

Největší politické špíny jsou politici , především Sobotka a Chovanec za plné podpory ODS a TOP09 a KDUČSL. Stačí se nahlédnout do minulosti, kolik podrazů výše jmenované strany od r.1989 nadělaly, jaké paskvily - zákony stvořili a pod. Babiš těm podrazákům nevadil do doby, než ANO začaly růst preference.

zednik ( 9. října 2017 21:30 )

Kdo se skrývá za australsko britskou společností European Metals Holdings Ltd. těžko říct, Ale kdo jim dělá patrně poradce máš zde: http://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/11222-madera-akce-rubidium-kryci-nazev-lithium

hafblaf ( 9. října 2017 21:20 )

Ještě nerozkradli a už se hádají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa