Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spor o český poklad graduje: „Megatunel ČSSD,“ útočí Babiš. Ubohost, míní Zaorálek

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. října 2017
14:05

„Český poklad“ pod Krušnými horami vyvolal před volbami pořádnou roztržku. Lithium, kvůli kterému Česko uzavřelo memorandum s Australany, se stalo předmětem ostrého sporu mezi volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Ten mluví o skandálu a megatunelu, Zaorálek zase o Babišově „bídě a ubohosti“. Přestřelka přitom pokračuje i po víkendu.

Česko disponuje v Krušnohoří velkými zásobami lithia světového významu. I proto, že je lithium cennou surovinou pro výrobu baterií. Panují však spory o tom, jestli jej má těžit stát sám, nebo je správné, aby přizval na pomoc soukromníka ze zahraničí.

Rozruch vyvolalo memorandum, které podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou EMH (European Metals Holdings). Do memoranda se v pondělí na tiskovce svolané na ministerstvo životního prostředí zostra opřel Andrej Babiš. Společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (oba ANO) sociální demokraty rozhodně nešetřili.

Babiš: Ať to Havlíček vysvětlí, nebo okamžitě odstoupí

Babiš memorandum podepsané Havlíčkem označil za „skandální“ a vyzval k ministrovu odchodu, pokud jej Havlíček dostatečně nevysvětlí. „Já to považuji za absolutně skandální, co se tady stalo. Vůbec nechápu, proč to bylo podepsáno, vůbec nechápu, co vlastně český stát má s touhle australskou firmou,“ pokračoval šéf ANO. „Pokud to pan Havlíček nevysvětlí, tak podle mého názoru by měl okamžitě odstoupit a touhle kauzou, pokud to nevysvětlí, by se skutečně měly zabývat orgány v trestním řízení,“ doplnil a vzkázal: „Z toho se nevykecá, pan ministr Havlíček.“

Babiš však připojil také jednu hrozbu. „Pokud na to neodpoví, na všechny ty dotazy, tak já osobně na to podám trestní oznámení,“ pohrozil šéf ANO. To, co se stalo, je podle něj „absolutně nepřijatelné“. Stát by si dle něj měl zachovat zásoby lithia pod vlastní kontrolou. „Já si myslím, že by mělo hlavně zůstat v českých rukách,“ míní Babiš a slíbil, že udělá vše pro to, aby lithium a další drahé kovy „zůstaly v českých rukách a aby to nezískala nějaká australská firma, která je reprezentovaná podivným pánem, který pracoval v OKD“.

Situaci označil Babiš za „megatunel“, kvůli kterému navíc může podle něj hrozit Česku i další arbitráž. Spekuloval přitom, že ve sporu o lithium může figurovat „stále ta stejná parta, která tady loupí naše národní bohatství“. Podle Babiše by se těžbou měla zabývat státní firma Diamo, i proto se potkal s jejím generálním ředitelem. „A on mi řekl, že ty zásoby podle jejich odhadů jsou asi 87 miliard dolarů, tak mluvme o 2000 miliardách, nebo 2 trilionech,“ uvedl dnes Babiš. „Je potřeba, aby občané ČR slyšeli o této další loupeži ČSSD,“ zaútočil před volbami Babiš.

Zaorálek: Babiš předvádí bídu a ubohost

Jde přitom o pokračování sporu ze sklonku minulého týdne, který dál graduje. V neděli pak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) promluvil na sociální síti o tom, že Babiš dle něj v posledních dnech předvádí „bídu a ubohost“. „Ve chvíli, kdy ministři a vláda dělají všechno pro to, aby byly chráněny zájmy státu v případě možné budoucí těžby lithia v ČR, kdy se dělá vše pro to, aby to zpracování, pokud se to podaří, bylo v ČR, aby i ten eventuální výrobní řetězec, který se tady může vytvářet, abychom měli jistotu, že všechno to bude tady, tak v této chvíli on prostě klidně vyhlásí svou staronovou větu: Všetci kradnú,“ opřel se do Babiše.

Zaorálek vytkl Babišovi vyjádření jako „loupež za bílého dne“ či dokonce „prasárna“. Podle volebního lídra ČSSD Babišovi na „státu vůbec nezáleží“ a svou kritikou sleduje jen vlastní cíl. Zaorálek navrch použil dramatická slova o tom, že Babiš zpochybňováním postupu státu může „všechno vyhodit do povětří“.

Postup Havlíčkova ministerstva byl dle Zaorálka v pořádku a nešlo o „žádný lup za bílého dne“, ale o promyšlený krok. Ze sporu o lithium a jeho těžbu se však rázem stalo další předvolební „politikum“ – a prostor pro střet jen nedlouho před volbami. Zaorálek také nyní narážel na jiné prohlášení šéfa ANO – Babiš o víkendu uvedl, že by se rád stal premiérem, ale jen na 4 roky, poté by chtěl z politiky odejít. „Navrhuji něco jiného: Pokud se chová tak, jak dnes předvedl, tak ať to sbalí a jde hned,“ vzkázal Zaorálek.

Brabec: Zaorálek lže, nebo tomu nerozumí

Zaorálek také mluvil na videu o tom, že ministr Brabec měl údajně dopisem před několika dny schvalovat postup Ministerstva průmyslu a obchodu „v této oblasti“, tedy těžbě lithia. Brabec dnes další Zaorálkova slova označil za „lži“. „Prohlásil, že jsem osobně a v tichosti prodloužil povolení k průzkumu ložisek lithia a že to byl důvod, proč bylo potřeba následně podepsat memorandum. Pan Zaorálek buď vědomě lže, nebo vůbec neví, o čem mluví,“ reagoval Brabec. „Já jsem byl vyzván k podpisu toho memoranda, já jsem to odmítl,“ dodal.

Podle Brabce jeho resort (MŽP) konal v této souvislosti vše v souladu s MPO. „Když se pánové dostanou pod tlak, tak najednou vidí viníka v MŽP, když všechno, co MŽP dělá, mu úředníci MPO schvalovali a sami nezměnili klíčovou surovinovou politiku státu,“ kontroval Brabec s narážkou na letos vládou schválený dokument.

„Skutečným a jediným cílem uzavřeného memoranda je posílit roli ČR při budoucím vyjednávání s právoplatnými držiteli průzkumných licencí, které jim udělilo MŽP. Memorandum vyjadřuje shodu obou účastníků na zpracování získávané suroviny na území ČR až do podoby finálních výrobků s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl na nedávné tiskovce ministr průmyslu Havlíček.

Podle Babiše přitom celý spor není „jen o lithiu“. „Není tam jenom lithium, je tam i cín, wolfram, niob a tantal. A také všichni zapomněli, že je tam rubidium jako perspektivní pohonná hmota pro iontové raketové motory. To není o 2000 miliardách, to může být skutečně o 10 200 miliardách,“ dodal šéf ANO a vytasil se s obřími částkami.

Komunisté mají už 60 podpisů, Babiš je podpořil

Již ve středu má přitom vláda řešit další dokument, který se lithia týká také. Jedná se o zprávu o využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin. 

Ke sporu o lithium se přitom přidávají i další strany. KSČM žádala svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny (která je však momentálně mimo provoz kvůli rekonstrukci jednacího sálu), k ní potřebovala sehnat 40 podpisů. Snahu komunistů přitom podpořil i Babiš.

„Plně podporujeme svolání mimořádné schůze Sněmovny. Už za nás je tam 20 podpisů a pokud vím, celkově je tam 60 podpisů, tak doufejme, že to pan Hamáček svolá co nejdřív,“ vyzval předsedu Sněmovny z ČSSD Jana Hamáčka.  

Zeman: Poslanci v nepříliš útulné zasedačce? Přeju jim to

Sněmovna se skutečně sejde na mimořádné schůzi ke sporné těžbě lithia v pondělí 16. října odpoledne. Novinářům to řekl právě Hamáček, KSČM totiž sehnalo 62 hlasů. Na konání mimořádné schůze, která by se tak měla uskutečnit mimo hlavní sál Sněmovny, reagoval v pondělí odpoledne i prezident Miloš Zeman, který zavítal an strojírenský veleterh do Brna.

„Jako bývalý předseda Poslanecké sněmovny, neboť čím jsem byl, tím jsem byl rád, mohu konstatovat, že Poslanecká sněmovna je v této chvíli v rekonstrukci, to znamená – byly odvezené lavice. Uvažuje-li se v této chvíli o tom, že pokud by se konala zvláštní schůze kvůli lithiu, pak by se musela celá Poslanecká sněmovna vejít do nějaké nepříliš útulné zasedačky. Já jí to přeju,“ glosoval situaci Zeman. 

I v případě lithia je přitom zajedno se šéfem ANO Babišem. Také podle Zemana by měl těžbu zajišťovat stát. „Zastávám názor, že pokud se ukáže, že zásoby vytěžitelného lithia v Krušných horách jsou skutečně veliké, pak by je měl těžit státní podnik a to konkrétně státní podnik Diamo,“ podotkl prezident. 

                                                       

jajas ( 9. října 2017 16:58 )

No minimálně ten, že ten český je blíž. Nevím, co mají "soudruzi" v plánu, ale jestli chtějí vozit vytěžené lithium přes půl zeměkoule ke zpracování, tak to tedy "klobouk dolů". To chtělo moc myslet..... Chtělo by to, aby nás ti chytří nahoře více informovali, je to jejich povinnost. Lithium není jen ČSSD, je náš všech a pokud má takovou cenu, jaká se uvádí, měli by být "hloupí občané, informováni o tom, co naše české hlavičky vymysleli. Kdyby třeba řekli, že u nás nemáme nástroje na těžbu nebo zařízení na zpracování, protože nemáme na to prachy, nebo co já vím, tak je tady aspoň nějaké info (i když není jisté, že pravdivé). Ale tady se prostě vyberou protinožci (ježíší, proč právě ti?) a hotovo dvacet? Měli by občany informovat! A ty si "sichlhamr" nechej ty svoje poznámky pro sebe. To hned každý bere do huby Rudou hvězdu....ta je od Austrálie docela daleko, víš to?

moiaza ( 9. října 2017 16:40 )

zdenek43 je trapný a vůbec nic nechápe. Koláček, Ulčák,Otava a dalši, vůbec nejsou komunisté. Jsou to obyčejní grázli, stejni jako např. Kalouse, kteří vždy byli ochotní vstoupit do kterékoliv strany, která jim umožnila loupit. Vstoupili do KSČ, aby byli blízko žlabu. Po revoluci už zas byli horliví nadšenci OF, ODS a další zlodějských partají.Tito lidé jsou bez jakéhokoliv přesvědčení. Kdysi se jim říkalo komunisté, dnes jsou z nich modré straky. Pouze mění kabáty. Budu v každé straně, která bude krýt moje lumpárny. To je jejich krédo.

moiaza ( 9. října 2017 16:31 )

Strašná škoda, že nějaká Australská, nebo jiná firma nemá zájem o naše senátory nebo vládní šašky. To by se mi ulevilo. To bych okamžitě hlasoval pro. ČR by spadl balvan ze srdce.

noacojezase ( 9. října 2017 15:25 )

"Mělo tam být zakotvena majorita státu a to nejméně 51%", to je největší riziko, to už tu párkrát bylo(včetně OKD), pak stačí prodat 2% akcií a řekne se, že stát to nemá pod kontrolou, určí se správný znalec a zbytek akcií se prodá za cenu, která vyhovuje pouze majoritnímu vlastníku a stát utře.

oldedek ( 9. října 2017 15:18 )

Andreji, Andreji - to je trapný až se já pro tebe úplně cizej člověk za tebe stydím, svoje chyby nebo chyby svých "Aňáků" svaluješ jako malé dítě na protivníky a vykřikuješ prakticky jen taková hesla a ty kolem tebe si zmanipuloval tak, že kvůli "sedlu" lžou taky a stali se kašpary ... A neboj, Kalouska taky volit nebudu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa