Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Slimáci útočí,“ psal o migrantech brněnský šéf ČSSD. Lidovecký starosta přikývl

Politik ČSSD přirovnal migranty ke slimákům.
Někdejší policejní prezident Martin Červíček: Uprchlickou vlnu spustila Merkelová a její pozvánka.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Mii - 
6. října 2017
18:15

Velkou odezvu vyvolal text šéfa jedné z místních organizací ČSSD v Brně Milana Hrdličky. V pojednání pro radniční měsíčník přirovnává místostarosta brněnské městské části Bohunice migrační vlnu k útoku slimáků. Hrdlička odmítá, že by v textu mluvil vyloženě o běžencích, zároveň ale přiznává, že z budoucího vývoje země má obavy. Starosta městské části Antonín Crha (KDU-ČSL) přirovnání nepopírá, migranti jsou podle něj skutečný problém. O kauze v pátek informoval web Aktuálně.cz.

„Není pro něj překážkou žádná hranice, žádná vzdálenost, ani lokalita, ze které se k nám přesouvá. Je schopen přilézt po svých, autem, lodí, vlakem, je prostě schopen se k nám dostat veškerými možnými cestami. Nenechme se ošálit vzdáleností, ze které přichází, ať je to Španělsko, Itálie, či ostatní jižní státy,“ píše politik ve zpravodaji Naše Bohunice.

Celý text nazvaný Pozor na slimáky se nese v podobném duchu. O slimácích mluví jako o závažné problematice, kterou i každý člověk vnímá jinak, ohrožovat jej bude časem bez rozdílu. Migranti aka slimáci se totiž podle Hrdličky nezastaví před ničím.

Politik zároveň uvádí, že je připraven k boji. „Chci se slimáky bojovat již nyní, chci být s těmi, kteří nesouhlasí s jejich příchodem, a chci protestovat proti těm, kteří tvrdí, že se nejedná o ohrožení naší země, naší přírody, nás samotných. Všichni víme, že někteří slimáci již tu jsou, již se tu množí a zakládají své kolonie,“ píše mimo jiné v textu.

„Vlna může přijít“

Samotný Hrdlička přesné přirovnání slimáků k migrantům odmítá. Podle něj se pojednání věnuje situaci, která ve světě a Česku momentálně panuje a ze které má politik obavy. Xenofobem nebo nacistou prý rozhodně není. „To není strach, já jenom říkám, že ten, kdo je připraven, není překvapen,“ vysvětloval Hrdlička pro Aktuálně.cz.

Po chvíli svá slova rozvedl tak, až se rozvášnil. „Pouze chci, aby se o tom začalo hovořit a abych já měl do budoucna jistotu, že moje vnoučata budou žít v zemi, která má pořád stále své tradice, hodnoty a která z nich neslevuje, a abych věděl, že tady bude bezpečí. Pozor! Připravme se! Ta vlna může přijít,“ dodal Hrdlička.

Že by jeho text mohl někoho urazit, politik připustil. „Určitě to asi může někoho urazit, což bych ale nechtěl. Jestli to někoho urazilo, tak mě to mrzí,“ řekl místostarosta Bohunic. K migraci se rozhodl vyjádřit, protože je podle něj v městské části často diskutovaným tématem.

Starosta: Na invazi se musíme připravit

Lidovecký starosta městské části Antonín Crha s obsahem článku souhlasí. Sám má k migraci a uprchlíkům jistý odpor. „Já bych lidi slimáky nenazval, ale ten obsah toho článku je jednoznačně pravdivý. My se musíme připravit na invazi lidí, kteří nám tady působí problémy,“ sdělil Crha. Sám je prý denně svědkem podobných problémů.

„Ti lidé sem nechodí proto, aby s námi žili, oni sem jdou proto, aby nás ovládli,“ pokračoval starosta ve vysvětlování. Dokáže si představit, že i když momentálně Česko zásadní problém s migranty nemá, za pět nebo deset let může být situace zcela jiná.

Šéf jihomoravské ČSSD Roman Hanák se k věci nevyjádřil. Text nečetl, tak nemá co říct. Vyjádření neposkytl ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůraznil ale, že kampaň ČSSD je pozitivní a není agresivní.

Hrdlička přitom není prvním sociálnědemokratickým politikem, který v poslední době přirovnal určitou skupinu obyvatel k bizarním živočichům. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný v jedné diskuzi na sociální sítí Facebook napsal, že Romové jsou jako medúzy – otravné a k ničemu. Šéf resortu Jiří Havlíček mu za to udělil výtku a odňal čtvrtletní odměny. Novotný se následně omluvil.

Pozor na slimáky (celé znění textu):

Mnoho z nás se již potýkalo s problematikou slimáků. Někteří s nimi bojují, jiným je to lhostejné. Nicméně z dlouhodobého pohledu já tuto problematiku vidím jako zásadní. Ono nejde o to, co slimák nyní ničí, ale jde o to, co nám může zničit třeba za rok, dva či čtyři. Všeobecně se dá říci, že slimák se nezastaví před ničím.

Není pro něj překážkou žádná hranice, žádná vzdálenost, ani lokalita, ze které se k nám přesouvá. Je schopen přilézt po svých, autem, lodí, vlakem, je prostě schopen se k nám dostat veškerými možnými cestami. Nenechme se ošálit vzdáleností, ze které přichází, ať je to Španělsko, Itálie, či ostatní jižní státy. Pro slimáky je to v podstatě výzva, kterou mají v sobě zakódovanou a kterou musí splnit. Musí se přece dostat do té země zaslíbené, kde je dostatek potravy a kde se bude přiživovat na práci ostatních. Možná má v sobě zakódováno, že jednoho dne se vše otočí a oni se stanou těmi „pány světa“.

Že je to sci-fi? Možná, ale já chci být připraven i na tuto variantu, chci se slimáky bojovat již nyní, chci být s těmi, kteří nesouhlasí s jejich příchodem, a chci protestovat proti těm, kteří tvrdí, že se nejedná o ohrožení naší země, naší přírody, nás samotných. Všichni víme, že někteří slimáci již tu jsou, již se tu množí a zakládají své kolonie, připravují vhodné podmínky pro nově příchozí, vše se děje nějak tak potichu nenápadně.

Ale pozor, po zimě přichází jaro a pak léto, teplo je pro slimáky jako palivo pro spalovací motor, a proto musíme počítat s tím, že se nám začnou vyskytovat tu pod kamenem, tu za cihlou, budeme je potkávat na chodníku, jak za sebou zanechávají stopu, aby je po ní mohli následovat další. Proto říkám, připravme se na tuto invazi, protože jen ti, co budou připraveni, budou schopni tuto invazi odrazit a ochránit to, co zde staletí budujeme.

Video se připravuje ...
Další videa