Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V české politice chybí ženy. V parlamentu jich má víc i Afghánistán

Autor: mah, ČTK - 
3. října 2017
15:53

České politice chybí ženy. Ukazuje to i zahraniční srovnání. Větší procento poslankyň zasedá do parlamentních lavic i v zemích, které jsou často vnímáme jako ty, kde se ženská práva ignorují, například v Afghánistánu nebo Somálsku. Situace se ale pomalu zlepšuje. Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat Fórum 50 %, letos kandiduje nejvíce žen v historii. Podle sdružení je ale stále co zlepšovat. Proto i letos přichází s kampaní, kterou chce voliče přesvědčit, aby preferenční hlasy dávali ženám.

„Určitě si myslím, že nějaké procento žen by ve Sněmovně být mělo, preferenční hlasy kvůli tomu ale dávat nehodlám,“ říká k tomu například Petra. Ukazuje tak na velký problém, který před Fórem stojí. Podobně hovoří i další oslovení, bez rozdílu pohlaví i věku.

Všichni shodně odpovídají, že při rozhodování je pro ně nejzásadnější program politických stran. Složení kandidátek příliš neřeší a neplánují je ani kroužkováním posunout výš z nevolitelných míst.

„Podle průzkumů veřejného mínění si většina Čechů a především Češek přeje vyšší zastoupení žen v politice,“ říká k tomu Jana Smigels Kavková z Fóra 50 %. Hlavním problémem podle ní je, že se většina lidí neumí shodnout na tom, jak toho docílit. „Proto se snažíme voliče a voličky upozorňovat na to, že kroužkování je dobrý nástroj, kterým mohou ženy podpořit,“ dodává.

Podle analýzy posílá do voleb nejvíce žen ČSSD

Analýza se zaměřila na počet žen v čele kandidátek, zastoupení žen na prvních pěti a deseti místech kandidátních listin a na jejich celkový podíl. Hodnotila strany, které mají v průzkumech podporu aspoň jedno procento. Celkem sledovala 31 subjektů.


Z nynějších parlamentních stran čtyřicetiprocentní hranici překročila ČSSD. Na kandidátkách má 44,6 procenta žen. V první pětici je čtvrtina žen, v první desítce třetina. Sociální demokraté mají vnitrostranické kvóty. „Strany, které musejí ženy na kandidátky dát, je ve svých řadách najdou,“ uvedla autorka analýzy Veronika Šprincová.

Nesouhlasí s tvrzením, že strany nemají dostatek političek. Dodala, že například v KDU-ČSL tvoří ženy víc než polovinu členské základny, v první pětce na listinách lidovci ženám dali jedno místo a v první desítce dvě. Stejný počet postů mají ženy i u ODS, o něco nižší pak u TOP 09.

Ženy tvoří celkem 23,9 procenta kandidujících za ANO, v první pětce pak 28,6 procenta a v první desítce 32,1 procenta. Na kandidátkách komunistů je 28,6 procenta žen, v první pětce 32,9 procenta a v první desítce 31,4 procenta. Pod 30 procenty míst mají političky v SPD, pod čtvrtinu pak u Pirátů. Přes dvě pětiny míst obsadily ženy u Zelených, kteří mají vnitrostranické kvóty. Nejvíc ženských jmen na listiny zařadila CESTA, a to 62,5 procenta. Žádnou ženu neposílají do voleb Česká národní fronta a Národ sobě.

Více žen v parlamentu zasedá i v Somálsku

Nejvyšší je podíl žen na listinách v Libereckém kraji, dosahuje 32,2 procenta. Nejvíc žen na prvních pěti místech je v Plzeňském kraji – 32 procent. Naopak nejmenší šance na zvolení mají ženy ve Zlínském kraji, v první pětici tvoří 8,3 procenta kandidujících.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku zahraničních i domácích organizací za nízké zastoupení žen v politice a u rozhodování, a to například od OSN. Na žebříčku 193 zemí, který sestavila Meziparlamentní unie, ČR obsadila 94. příčku, a to těsně za Pákistánem či Marokem. Vyšší podíl žen v dolní parlamentní komoře má i Irák, Afghánistán, Somálsko či Filipíny.

djaba ( 3. října 2017 20:46 )

Tedy srovnání s se správnými státy ,to se povedlo .

agfor ( 3. října 2017 16:22 )

Chybí ženy ? A o čem by se s těma blbama, co mají IQ nižší než včerejší datum, bavily ? Nebo snad posranci postrádají ještě jiné služby, než lacinou kantýnu a levný chlast ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa