Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tohle jsou praví vlastenci! Senát ocenil běžkařku, kněze i vědce

Autor: ČTK, var - 
27. září 2017
17:47

Olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová Pecková, historik Petr Čornej, amerikanista a překladatel Josef Jařab, předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger nebo dlouholetý předseda Klubu českých turistů Jan Havelka patří k 16 osobnostem, které letos obdržely stříbrnou pamětní medaili Senátu. Při příležitosti svatováclavského svátku – Dne české státnosti – jim je ve středu udělil předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Oceněné označil předseda Senátu za opravdové vlastence, kteří přispívají ke zlepšování kvality života v Česku a zasloužili se o šíření jeho dobrého jména ve světě. „Skutečné vlastenectví se má prokazovat spíše činy než slovy,“ uvedl mimo jiné.

Medaili chápeme jako ocenění naší celoživotní práce a veřejných postojů,“ uvedl Čornej jménem vyznamenaných. Poukázal na jejich věkovou i profesní rozmanitost, stejně jako na to, že je spojuje „touha prospět společnosti, touha vyrůstající z pevných nadosobních hodnot“.

Z lékařů medaili dostali rovněž klinická onkoložka Jitka Abrahámová, specialista na chirurgii štítné žlázy Josef Dvořák, genetik Jiří Forejt, který objevil a popsal první gen hybridní sterility u savců, a specialista v oboru transplantologie a cévní a jaterní chirurgie Vladislav Třeška. Oceněn byl také sochař a medailér Zdeněk Kolářský, který vytvořil mimo jiné znak České pojišťovny, a sklář a autor řady patentů Vlastimil Dvořák.

Mezi vyznamenanými byl tajně vysvěcený kněz a jezuita Jan Rybář, který byl komunistickým režimem pronásledován a vězněn. Medaili dostali bývalý partyzán a logoped František Synek, který léta vedl Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, a válečný veterán Josef Švarc, který bojoval za druhé světové války na západní frontě, zažil vylodění spojenců v Normandii a po návratu byl komunistickou tajnou policií pronásledován.

Oceněni byli také podnikatelé Antonín Machala, jehož firma je předním evropským výrobcem zařízení pomáhajícím lidem s omezenou hybností, a vynálezce Jan Procházka, který je ředitelem firmy specializující se na vývoj revoluční lithiové baterie.

Senátní medaile nejsou konkurencí státních vyznamenání, které uděluje prezident. Horní komora je chápe jako vyjádření vděku lidem, kteří něčeho pozitivního dosáhli a kteří mohou být příkladem jiným.

Video  Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa