Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Strany slibují: Důchodci, přidáme vám. „Uplácí voliče. Bude hůř,“ varuje ekonom

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. září 2017
05:40

Důchody se od příštího roku zvednou o 475 korun, ne každému, ale v průměru. Posvětila to vláda, za úspěch to vystavují ČSSD i ANO. Jde o „předvolební uplácení voličů“, má ale jasno ekonom Lukáš Kovanda. Co přitom strany seniorům slibují? V jejich programech se objevují i návrhy na reformu důchodového systému. Která tu byla za Nečase – nedokonalá, ale lepší než vůbec nic, dodává Kovanda.

„Jde samozřejmě o předvolební uplácení voličů, v tomto případě důchodců,“ řekl Blesk.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus. V rámci pravidelné valorizace penzí, která zohledňuje i růst cen a mezd, mají důchody od roku 2018 vzrůst v průměru o 475 korun.  A ČSSD s ANO se předhání, kdo to vlastně jednohlasně podpořil.

„Obecně je výše důchodů v ČR poměrně nízká,“ míní Kovanda, ale upozorňuje, že pokud se podíváme na to, jak jsou důchodci v Česku ohroženi relativní chudobou, Česko patří naopak k nejlepším zemím. „Ohrožení důchodců chudobou je zde jedno z nejnižších v EU,“ podotýká. Kovanda však varuje před tím, že „jsme v čase nebývalé prosperity, která rozhodně nebude trvat“.

Ekonom: Navyšovat ano. Ale také reformovat

„Obdivuji přesvědčení politiků, že je stále kde brát. Dříve nebo později se budou zvyšovat daně, protože pokud nedojde k reformě důchodového systému, tak prostě nejsou tyto výdaje udržitelné,“ míní Kovanda.

Důchodová reforma je přitom na české politické scéně věčným tématem. Tu, kterou prosadila Nečasova vláda a koalice ODS, TOP 09 a VV, zrušil kabinet Bohuslava Sobotky, tvořený z ministrů ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Strany se neshodnou, jak a zda vůbec důchody reformovat. Podle studie současné vlády není zásadní reforma nutná a současný český důchodový systém je udržitelný.

Kovanda si to nemyslí, podle něj je sice možné navyšování důchodů, ale mělo by být provázeno právě reformou důchodového systému, která je dle něj nutná. „Tato vláda nic neudělala, akorát bourala. To málo, co vytvořila Nečasova vláda v rámci té tzv. malé důchodové reformy – to znamená prodlužování věku do důchodu – tato vláda zastropovala a navíc ještě zbourala ten sice nešťastný, ale alespoň nějaký pokus o reformu v podobě druhého pilíře,“ podotýká.

Pilný v reformu nevěří a říká: Pár stovek důchodce nevytrhne

Dosluhující ministr financí Ivan Pilný (ANO), který však ve vrcholné politice končí, míní, že současný penzijní systém se chýlí ke svému zániku, v plošné důchodové reformy však nevěří. Lidé by měli být více zodpovědní sami za sebe a nespoléhat tolik na pomoc od státu.

„Je to tak, že by měla solidarita v rodině stoupnout, děti by se měly postarat o své rodiče, tak jak tomu je třeba v Koreji nebo jinde. Druhá věc je, že musíte myslet na zadní kolečka. Tady v Česku, ale i v Evropě je tendence říkat: On se někdo o mě postará,“ uvedl pro Blesk.cz po svém nástupu do funkce. „Není to přece o tom, že jim jednou za rok přispějeme několika stovkami na penzi. To je prostě nevytrhne,“ dodal o důchodcích.

„Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později. Je třeba hledat cesty, jak z toho. Zatím se to nikomu nepodařilo. Moje děti nebudou dostávat důchod, z čeho by to proboha bylo? Musejí se o sebe postarat a šetřit si na stáří,“ řekl Pilný v Právu.

Video  Politici v debatě Blesku: Na důchody už nejsou peníze, ať vám pomůžou děti, nebo si spořte.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak na reformu?

Pro ty, kteří by však důchodový systém reformovat chtěli, má ekonom Kovanda upozornění. Nečasova reforma byla prý špatně komunikována, byla nepopulární, příliš opatrnická, lidem se nezdála dostatečně atraktivní a „reformní“, byla zaváděna ve špatné době, kdy vláda musela během krizových let zvyšovat daně, vypočítává odborník.

Jenže Sobotkova vláda dle něj s řešením nepřišla. „Vláda ji mohla nějakým způsobem zbortit, ale měla konstruktivně místo toho postavit něco jiného. Ale nic takového nemáme. ČR i důchodový systém čelí vážným potížím a bude v dalších letech ohrožen dalším schodkem, což nevěstí nic dobrého zejména pro časy dalšího propadu,“ míní Kovanda a dodává, že Nečasova vláda udělala z jeho pohledu pro důchodce více a její přístup byl „férovější“.

„Reformu potřebujeme. Jestli důchodci nemají žít v roce 2050 či 2060 o suchém chlebu a studené vodě, tak musí vláda již v současné době něco činit,“ apeluje Kovanda. Argumentuje tím, že populace stárne, ale vláda se jen „populisticky rozhodla strčit hlavu do písku“ a rozdat v průměru necelou pětistovku navíc. „Je to styl po nás potopa, vše se přežene a až to bude akutní, my už u vlády dávno nebudeme,“ kritizuje Kovanda.

Video  Vláda přidá důchodcům: Necelých 500 korun měsíčně. „Není to bonus,“ říká Marksová.  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Důchodci sekající trávu  

Ohledně toho, že lidé nemají čekat na stát a mají si pomoci sami, přitom ministr Pilný vyvolal i jednu kontroverzi, která mu je dodnes předhazována. Vyzýval k tomu, že i senioři mohou ještě pracovat. „Určitě sedmdesátiletý člověk nebude řídit autobus, ale může sekat v parku trávu,“ řekl Pilný v Právu a měl poté co dělat, aby vysvětlil, jak to s pracujícími důchodci myslel. Od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) pak nedávno dostal Pilný kosu, aby sám mohl trénovat sekání trávy.  

„Pan Pilný má do jisté míry pravdu v tom, že pokud důchodce při stávajícím nastavení důchodového systému bude chtít mít alespoň částečně důstojné stáří, tak bude muset pro to cosi udělat. Jenže já bych měl úplně jiné doporučení: Reformujme stávající důchodový systém, umožněme lidem daleko více na kapitálovém trhu, snižme odvody na sociální pojištění, jak ty, které platí zaměstnavatel, tak částečně i zaměstnanecké. Tím pádem lidem v kapse zbude víc peněz a bude zcela na nich, zda chtějí prožít hodnotné důstojné stáří, a nebo nebudou odpovědní, prozíraví a pak jim stát bude zařizovat jen absolutně nutné minimum a budou mít stáří velice chudé,“ řekl Blesk.cz Kovanda.

Rada odborníka: Myslete na stáří. A mějte děti

Podle Kovandy přitom není nutné, aby důchodci takto končili, ale musí se na to myslet dopředu – a už v těchto letech. „Stárne celá Evropa,“ poukazuje Kovanda. Projevilo se to i v Německu, kde bylo během nedělních voleb do Spolkového sněmu nejstarší voličstvo. A politici se v kampani zaměřovali i na důchody a penzijní systém, i když nešlo o tak rezonující téma jako třeba migrační otázka.

„Populační stárnutí v Německu je opravdu poměrně dramatické, byť Japonsko nebo Itálie jsou na tom z tohoto pohledu ještě hůře. Řada politiků hájí promigrační postoj Angely Merkelové právě s odkazem na to, že německá populace stárne,“ upozorňuje přitom Kovanda.

„Nebude dostatek mladých lidí, kteří by zajistili hodnotné stáří lidem, kteří budou v roce 2060 v důchodovém věku,“ doplňuje.

Kovanda se odkazuje i na myšlenku ekonoma Hanse-Wernera Sinna, který navrhuje, aby se důchodový systém zaměřil mnohem více na to, kolik má daňový poplatník dětí. „Tím se snaží motivovat k tomu, aby se rodilo více dětí. Toto je prvek, který by měl být ve vyšší míře zaveden i v budoucím českém důchodovém systému, protože stále platí, že jedno z nejlepších zajištění na stáří je vlastní dítě, ideálně větší počet vlastních dětí. To si myslím, že stávající důchodové systémy – ani německý, ani český – dostatečně nezohledňují,“ dodává Kovanda.   

ČSSD slibuje předdůchody, KSČM minimální důchod

„Je nepřijatelné, aby lidé žili v nedůstojných podmínkách jen proto, že se ocitli v důchodovém věku,“ apeluje přitom volební program ČSSD. Připomíná, že se za této vlády zastropoval věk pro odchod do důchodu na 65 let.

Seniorům slibuje, že se jejich penze budou dál zvyšovat – podle toho, jak porostou ceny a mzdy, a také to, že rozvine systém předdůchodů u fyzicky nejnáročnějších profesí. „Udržíme systém pravidelného navyšování penzí, který v roce 2017 prosadila ČSSD. Nově tedy penze porostou podle reálného růstu cen, který ovlivňuje výdaje domácností důchodců, a také budou z 50 % reagovat na růst reálných mezd,“ upozorňují sociální demokraté ve svém programu „Dobrá země pro život“.

ANO se vytasilo před volbami s programem „Teď, nebo nikdy“. „Budeme zvyšovat důchody. Naši senioři, kteří celý život pracovali, si zaslouží důstojný život,“ omezuje se v něm na tuto formulaci.

Video  Hádka na vládě kvůli navýšení důchodů? Šlechtová řekla, jak to bylo.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

KSČM slibuje, že zavede „pravidelnou a důstojnou valorizaci důchodů podle skutečných základních životních potřeb seniorů, dalším z jejích návrhů je „zavedení institutu tzv. minimálního důchodu nad úrovní životního minima (40 % průměrné mzdy) a dle toho zvýšení základního výměru důchodu“.

ODS: Posílání procenta přímo vlastním rodičům či prarodičům

Pravicová ODS se snaží zabodovat s materiálem „Silný program pro silné Česko“. I modří souhlasí, že „stát musí také zajišťovat nezbytnou pomoc těm, kteří si nemohou pomoci sami“ včetně seniorů. „Zavedeme možnost posílat 1 % důchodového pojištění jako příspěvek na důchod přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi,“ slibuje ODS.

Zavést chce také „možnost zaměstnavatelů spořit svým zaměstnancům v zaměstnaneckých nebo penzijních fondech a přispívat tak k jejich důchodu na základě odpracovaných let“. Slibuje i prosazení „podstatného zvýšení daňově uznatelného příspěvku zaměstnavatele na penzijní pojištění“.

Piráti řeší důchody také. Minimální důchod se jim zamlouvá

„Požadujeme zvyšování důchodů všem o stejnou částku,“ apeluje Okamurova SPD. Důchodový systém přitom řeší i Piráti. „Současný systém vylepšíme. Stát nabídne víc možností dobrovolného spoření s garancí,“ uvádí ve svém programu. „Zaručený minimální důchod, zvýšení důchodů nižších než 75 % minimální mzdy. Vyšší podíl solidární složky důchodů. Valorizace dle indexu životních nákladů důchodců,“ vypočítávají.

TOP 09 exministra financí Miroslava Kalouska přišla s dokumentem Vize 2030. „Znovu otevřeme diskusi o důchodové reformě s cílem dosáhnout politického konsenzu na jejím vyřešení,“ slibuje. Také KDU-ČSL prosazuje „spravedlivé důchody pro rodiny s dětmi“. „Zásluhy rodin v důchodovém systému spravedlivě oceníme nižšími odvody a vyššími důchody pro pracující rodiče,“ uvádí.

mirkazam ( 3. října 2017 13:38 )

Myslím,že je to trochu špatně napsané....chtěli nám zdělit...přidáme si.... tak tomu věřím...Jinak to ostatní jsou jenom předvolební kecy !!! A jestli si myslí,že důchodci jsou u vytržení s těch 475 kaček,tak to ani omylem...

hejhej ( 30. září 2017 12:53 )

Slibovat můžou. Kdo má mozek v pořádku, nezapomíná. Topáci a ODS byli vždy proti navrhované částce důchodcům, ale přidání sobě byli všechny strany pro. Zavedli nelogické navýšování důchodů . Důchod má každý vypočítaný podle platu, navyšování by mělo být pro všechny stejné. To, co předvedly vládní strany od r.1990: ODS, ČSSD, přeběhlíci TOP09+ a KDUČSL se nedá zapomenout. Rozkradli a rozprodali všechno , co nás živilo, zničili, průmysl, zemědělství, školství, zdravotníctví. Jejich předvolební odporná kampaň proti p. Babišovi, který jim 3 1/2 roku nevadil a začal, až když ANO narostly preference. Výše jmenované strany NEVOLÍM !!!!!

aleksandra ( 27. září 2017 23:13 )

Ale ta debata je o neudržitelnosti současného systému. O současné důchodce tady tolik nejde, ty mají své důchody jisté. Problém je, že budoucím generacím tenhle systém důstojné stáří nezaručí.

aleksandra ( 27. září 2017 23:10 )

Politici by měli lidem lépe vysvětlit budoucí vyhlídky důchodového systému a jeho neudržitelnost. Kdyby si to lidi uvědomili, třeba by pak proti změnám tolik neprotestovali. Já jsem pro druhý pilíř a posílení osobní odpovědnosti. Chci aby se měli dobře současní i budoucí důchodci. Bez reformy se neobejdeme.

ondra.dos ( 27. září 2017 21:43 )

Tato vláda měla 4 roky na to, aby ukázala, co v penzijní oblasti dokáže. Navyšovat důchody dokázala, ale na reformu, která by zajistila udržitelnost penzijního sytému i pro dnešní mladé, se totálně vykašlala...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa