Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zemřel Tříska, no a co?“ Exposlanec Věcí veřejných zmínil plačky a vlezdop*delství

Autor: simao, vr - 
26. září 2017
12:45

Smrt herce Jana Třísky (†80) otřásla i českými politiky. Výjimečně se však našly i hodně cynické názory. Šokoval především exposlanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka. Na jeho profilu na sociální síti se objevila slova o „plačkách“ a o tom, že denně umírá mnoho dalších lidí a nedělá se kolem toho takový „povyk“.

„Zprávu o úmrtí pana Jana Třísky jsem přijal s upřímným zármutkem. Česká kultura v něm ztrácí nejen jednoho z nejtalentovanějších herců své generace, ale také čestného a statečného člověka, který volil nejistotu emigrace před jistotami vykoupenými vlastní svobodou. Role, které ztvárnil, zůstanou napořád součástí zlatého fondu naší filmové i divadelní kultury,“ uvedl v prohlášení ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a vyzdvihl přínos herce Jana Třísky, jehož život vyhasl po víkendovém pádu z Karlova mostu.

Video  Jan Tříska a jeho 60 let v českém filmu  - Youtube
Video se připravuje ...

V protikladu proti Hermanovu důstojnému a pietnímu vyjádření stojí to, co se na sociální síti objevilo na profilu exposlance Věcí veřejných Jaroslava Škárky, známého ze soudních tahanic s Vítem Bártou.

Kontroverzní Škárka píše o „plačkách“

„Zemřel Tříska, no a co?“ uvedl Škárka na úvod svého příspěvku. „Kromě něho zemřeli dva popeláři, jeden učitel a mnoho dalších,“ podotkl Škárka, který byl v letech 2005 až 2009 dokonce předsedou Věcí veřejných a předchůdcem televizního reportéra Radka Johna v této funkci.

Podle Škárky si nyní „profesionální plačky užívají“. „Já jsem soukromá osoba a nechci se k těmto věcem vyjadřovat,“ zareagoval však Škárka na žádost Blesk.cz o vysvětlení jeho postoje, který se v reakcích lidí spjatých s politikou vymyká. 

Video  Pavlína Filipovská vzpomíná na Jana Třísku  - Eliška Vinterová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Nikoliv proto, že by odešla nějaká výrazná osobnost, ale proto, že zemřel člověk, který držel tu ‚správnou‘ linii. Tříska nebyl špatný herec, ale svoji slávu si bohužel vydobyl především postoji než herectvím. Tříska se stal symbolem boje proti komunismu, ale i symbolem ‚vlezdoprdelství‘ Americe a mnoha dalších ‚mainstreamových‘ dogmat,“ dodal.

Škárka je dnes bezpartijní politik a podnikatel, který zasedal ve Sněmovně od května 2010 do srpna 2013 – od dubna 2011 jako nezařazený po vyloučení z VV kvůli soudnímu sporu o údajnou korupci ve straně. V roce 2014 byl Škárka zproštěn všech obvinění. Co dnes dělá, to nyní odmítl komentovat.

Stejně tak byl obvinění z korupce zproštěn exministr dopravy Vít Bárta, který od státu poté požadoval za trestní stíhání odškodné 20 milionů korun. Podle obžaloby přitom měl dát úplatek tehdejším kolegům z VV Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální. Škárka měl dle obžaloby úplatek přijmout, Bárta se hájil, že Véčkařům peníze jen půjčil.

Kalousek: Dej mu, Bože, herecký ráj

Mezi aktivními politiky se však našly podstatně důstojnější reakce na smrt Jana Třísky a rozloučení s hereckou legendou. „Smutná zpráva, měli jsme ho rádi. Dej mu, Bože, herecký ráj a věčný potlesk...,“ uvedl na Twitteru šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Patřil jste k nejlepším,“ připojil se první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Smutný začátek týdne, odešly dvě osobnosti Jan Tříska a Květa Fialová, jichž si vážím i pro jejich svébytné charaktery. Budou nám chybět,“ uvedl poslanec TOP 09 Rom Kostřica a připomněl další smutnou událost, kdy zemřela i herečka Květa Fialová (†88). „RIP Jan Tříska, herec mého srdce,“ dodal lidovec Jan Bartošek.

Nemlčí přitom ani Pražský hrad. „Bolestná zpráva o odchodu velkého umělce. Postupně nás opouští generace herců a tvůrců, která opravdu uměla,“ uvedl ke smrti Jana Třísky mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček a dnes dodal: „Stíhá nás jedna smutná zpráva za druhou... Do hereckého nebe odešla skvělá a nezapomenutelná umělkyně a nádherná žena.“

Stropnický: Jeden z největších

Objevily se však i další politické komentáře. Také ministr obrany a zkušený diplomat, ale i herec Martin Stropnický (ANO) vysekl zesnulému Třískovi poklonu: „Zemřel Jan Tříska. Jeden z největších. I přes totalitní perzekuci na svou zem nikdy nezanevřel. Odešel, ale bude s námi dál.“

Video  Co Jana Třísku (†80) tížilo na srdci? Svět je plný krutosti...  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 1. října 2017 15:01 )

Vivat Jaroslawové z Polska ! Díky, hoši ! Vy nejste jako podělaní Pražáci. Vám by měl udělit Zeman medaili, nebo aspoň naše milá "Krnda", které také fandíme. Tříska, Marvan, zemř. Hrušínský mejstarší, Svěrákové, Fialová - to jsou/byli skuteční umělci ! Díky, že jsem "s vámi" žila. Žel, Jan Tříska seděl asi 40 min. na neuvěřitelně nebezpečném místě, kde sotva "objímal" sochy kvůli hereckému štěstí. Spíš rozjímal o konci života. Mladí netuší, jak se na člověka od cca 50.roku věku valí rok co rok nové nemoci, jak na stařešiny padá smutek ze ztráty úžasného mládí, plného her, plánů a snů, jak starce svírá samota (bez dětí doma), nicota a beznaděj ze ztráty akčního a kreativního juniorského žití a budování všeho možného. Stydím se za Čechy, kteří byli na místě a nikdo z nich pro Třísku neskočil. Tolik lodí a lidu všude kolem ! Kdyby se to stalo v poušti, pralese či na Sibiři (myslím tím upadnutí do obdobného zdravotního stavu), tak neřeknu. Přeji všem laxním čumilům z lodí a okolí ze dne Třískovy tragédie, aby je potkalo to samé v jejich rodině. Jinak to nikdy nepochopí.

uhrai ( 27. září 2017 14:07 )

priserko, nevím přesně, co myslíte tím, co se kolem něj rozpoutalo. Vyšetřuje se, řada jeho kolegů na něho zavzpomínala. Byl vynikající herec. Nevím, kolik je Vám let a co pamatujete. Škoda že se nedochovaly divadelní hry Divadla Za branou. Aby si mladší mohli udělat správnou představu.

priserka ( 27. září 2017 11:39 )

socan68, ty s tím svým vyjadřováním jsi stejné prase a buran, jako ti, které kritizuješ

priserka ( 27. září 2017 09:26 )

uhrai, pan Tříska nebyl nijak vyjimečný aby se z něho dělal skoro národní hrdina. Je škoda každého zmařeného života, ale to ,co se kolem něj rozpoutalo je trapné.

europa ( 27. září 2017 06:32 )

Zemřel tříska, no a co? Velmi výstižné. Emigrant, zrádce, který zdrhnul za lepším, mizernej herec i člověk. A tady se z něj dělá hvězda. Mně tedy chybět nebude. A přestaňte s ním otravovat, samé články o třískovi. To už nemáte něco, co by zajímalo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa