Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vysoké školy si polepší o tři miliardy. Šéfa rektorů Zimu vláda potěšila

Autor: base, ČTK - 
25. září 2017
16:45

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima uvítal pondělní rozhodnutí vlády o navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun proti letošku. Jde podle něj o základní navýšení, které je potřeba pro uspokojení potřeb vysokých škol. Částka by měla stačit na zvýšení platů akademiků o deset až 15 procent, ale nebude úplně stačit na plánovaný růst doktorandských stipendií a podporu důležitých oborů, jako jsou pedagogika a lékařství, řekl Zima. V úterý na setkání s dalšími zástupci vysokých škol navrhne odvolání plánovaných protestů vysokých škol.

Rozhodnutí vlády ocenil i rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, doufá ale v to, že další kroky v tomto směru budou následovat.

Akademici původně požadovali zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun proti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek oznámili, že pokud jim vláda dá méně než tři miliardy korun navíc, uspořádají v říjnu protesty. Zima řekl, že v úterý na schůzce předsednictva Rady vysokých škol, České konference rektorů a vysokoškolských odborů navrhne jejich odvolání. Místo toho by se mohla zorganizovat například různá setkání s lidmi, na kterých budou vysvětlovat problematiku financování vysokých škol.

Navýšení rozpočtu o tři miliardy korun je podle Zimy prvním krokem pro dorovnání rozdílů mezd ve veřejném sektoru, ale i s ostatními učiteli. „Samozřejmě ta vnitřní zadluženost českého vysokého školství je hluboká a je třeba hledět na dlouhodobý trend do budoucna, aby se české vysoké školství mohlo přibližovat postupně průměru zemí OECD,“ uvedl Zima.

VIDEO: Podle ministra školství Stanislava Štecha (ČSSD) jsou protesty akademiků zažehnané:

Podle něj budou chybět peníze na původně plánované navýšení doktorandských stipendií, která jsou nyní 7500 korun. Valachová slibovala jejich zdvojnásobení. „Asi nebudou prostředky na strategické rozvojové věci, které by vyžadovaly zajištění financování dlouhodobého, to znamená pedagogika, lékařství,“ řekl. Věří tomu, že mzdy se podaří zvýšit o deset až 15 procent. „To se samozřejmě uvidí, až rozpočet budeme mít schválen a tu strukturu budeme diskutovat s ministerstvem školství,“ řekl Zima.

„Navýšení rozpočtu pro vysoké školy o tři miliardy je dobrá zpráva, zároveň je však nutné připomenout, že jde o první krok při nápravě deficitu po letech stagnace. Věřím, že další budou následovat,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amgal ( 26. září 2017 16:32 )

pořád se řeší inkluze a vysoké školství, ale kdy se bude řešit učňovské školství? to bude mít každý blb vysokou školu a nikdo nebude makat rukama. Podle toho vypadají i maturity.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa